Vad kan man dra för slutsatser av en cupmatch mot ett lag som inte har nivån att utmana?
Kanske inte speciellt många, men en som jag tycker att man hitta är att vi saknade Sadio Mané i helgens match mot Burnley. Han har visserligen bara gjort två riktiga matcher för oss än, men i båda dessa har han visat prov på en spetskvalitet som inte finns hos någon annan spelare i vårt lag, jag menar givetvis hans speed. Det ryck han gör i samband med första målet var imponerande, även en riktigt bra försvarsspelare hade fått kämpa för att hinna stoppa honom i det läget. Förmågan att utmana med fart fanns inte hos någon av våra spelare förra säsongen, åtminstone inte på den nivå som Mané visat. Säsongen har precis börjat, så det är alldeles för tidigt att utmåla honom som en succé, jag skrev själv en krönika och hyllade värvningen av Moreno tidigt in i hans första säsong, så jag vet allt om att överskatta nya spelare efter få matcher. Det vi dock kan fastslå är att vi behöver de egenskaper som en Mané i form erbjuder, vi kommer att behöva dem mot bra lag, när vi ska ställa om, och vi kommer att behöva det mot, på pappret, sämre lag, för att kunna ta oss förbi spelare och skapa övertag. Tittar man på övriga spelare i offensiven är det egentligen bara Origi som har speed, med det inte sagt att de andra är långsamma, men spelare som Coutinho, Lallana och Firmino har andra spetsegenskaper än snabbheten.

P160823-031-Burton_Liverpool

Annars var det igår mest skönt att vi för en gångs skull kunde ta en enkel och stabil seger i en cupmatch, på något sätt tycker jag att vi alltid lyckas ta matcherna där till förlängningar eller omspel, oavsett vilka vi möter. Mot Burton var det dock inget snack om saken, när väl första målet kom var det bara en fråga om hur mycket vi skulle vinna med, att vi skulle vinna rådde det inget större tvivel om. Förhoppningsvis kanske det här kan stärka känslan hos försvaret, för även om det, som sagt, var Burton vi mötte, så lyckades vi att hålla nollan för första gången den här säsongen och Dejan Lovren och Joel Matip fick spela en hel match tillsammans. De ställdes inte på några större prov, men det har å andra sidan inte hindrat oss från att på något sätt släppa in mål tidigare. Matips insats är svårbedömd, men jag gillade hans sätt att spela upp bollen, något som inte har verkat vara Ragnar Klavans starkaste del. Det är en hel del skriverier kring Mamadou Sakho nu, utan att veta något om situationen utanför planen så tror jag att det är en hel del annat än ren fotbollskvalitet som ligger bakom att fransmannen verkar vara på väg ut, men oavsett om han blir kvar eller inte tror jag vi såg vårt förstaval som mittbackspar igår. På lördag blir det upp till bevis för Matip/Lovren, jag har svårt att se att Klopp flyttar på kameruanen till mötet med Spurs. Att hantera Harry Kane blir en aningen knivigare uppgift, men de står bättre rustad att klara av den nu, än om vi gjort en plattmatch under gårdagen.
Avslutningsvis ska sägas att, visst Burton var inte bra, men de är ett Championship-lag, det är inget amatörlag vi ställs mot. Vi vinner med 5-0 på bortaplan, vi ska inte övervärdera vinsten och spelarnas insatser, men vi har klantat till det mot lag på den nivån tidigare, så vi ska inte heller underskatta den utspelning vi genomförde.