Senaste nytt

Krönika: Salahs intåg

Ytterligare en stabil seger och Klopps mannar börjar knacka på dörren till CL-platserna och den absoluta toppstriden, i alla fall striden bakom ett relativt överlägset Manchester City. En av segerorganisatörerna under gårdagen var sommarens stora transfersuccé, för nog kan vi slå fast att han är en sådan Mohammed Salah? Att det var en bra spelare som kom till klubben var de flesta överens om, men att han skulle vara så här bra hade i alla fall inte jag väntat mig.

Förra säsongen pratades det mycket om hur bra Sadio Mané var, hur bra han kom i laget och vilken dimension han tillförde i vårt anfallsspel. Klopps öga för att värva offensiva spelare som passade in i hur han ville spela visade sig verkligen den sommaren. Manés skada gjorde det dock klart för oss att vi behövde fler med hans speed i truppen, vi blev statiska när vi mötte lag som spelade lågt och kom alldeles för sällan till målchanser. Den här sommaren var Klopp snabbt ute på marknaden och hittade en spelare som skulle komplettera Mané, som kunde tillföra samma snabbhet och vara ett offensivt hot. I stället för att värva in en renodlad central anfallare gick vi efter Mohammed Salah, en snabb kantspelare från Roma. För mig som inte ser italiensk fotboll var han främst spelaren vi missade under Brendan Rodgers, spelaren som Chelsea snodde, bänkade och skickade vidare. Idag har han blivit något helt annat.

Nog måste det svida lite ögonen på Chelsea när de ser De Bruyne dominera i City, Lukaku producera i United och Salah nu gå upp i skytteligaledning under sin första säsong hos oss. De må ha haft ett öga för talanger, men få ut det bästa av dem verkar de inte riktigt vara lika bra på. Vi kan inte annat än att tacka Chelsea för att de släppte iväg Salah till Roma, så att han senare kunde komma till oss, för vilken spelare han visat sig vara under inledningen av säsongen. Han lyser av självförtroende, vågar ta avslut och vågar utmana. Konstigt vore det såklart annars, han har nyligen skjutit sitt fotbollstokiga hemland till världsmästerskapen och håller nu på att erövra Premier League. Inledningsvis kunde han få, befogad, kritik för att han missade lite för många målchanser, men en spelare som kommer till så många målchanser kommer till slut att göra mål. Samma tendens fanns igår, den första chansen Salah fick blev ett snett volleyavslut i bra läge, men när den andra chansen kom fick vi se ett magiskt avslut med den där vänsterfoten som vi redan lärt oss att uppskatta.

Även om vi mötte ett svagt Southampton igår var det den typ av match som vi ofta haft svårt att vinna tidigare, säkra hemmavinster mot lag vi ska slå är inte något vi varit bortskämda med de senaste åren, tvärtom har snedstegen i de här matcherna varit alldeles för många. Det går inte att överskatta Salahs betydelse i gårdagens storseger, då han visade på vilka två sätt man kan göra mål mot lag som främst vill försvara. Ett distansskott och en smart löpning in bakom backlinjen, precis så som man skapar målchanser. Det ska sägas att Southampton verkligen inte parkerade bussen, vid det första målet gav man oss snarare chansen tillbaka, efter en ganska misslyckad hörna. Men trion vi har där framme nu kommer säkerligen att hjälpa oss att dyrka upp många försvar den här säsongen, om de nu bara får fortsätta vara friska och spela tillsammans.

Mané, Firmino och Salah kompletterar varandra oerhört bra, vi får verkligen inte glömma bort Firminos roll i det här anfallsspelet. Många gånger inför säsongen hörde jag det pratas om att vi behövde få in en anfallare som gör mål, andemeningen i det var att Firmino behövde ersättas. Vår hårt arbetande brasse kommer kanske aldrig att vinna någon skytteliga, men hans jobb ger i stället lekkamraterna runt honom möjligheten att göra det. Bollvinsten innan det första målet igår är bara ett exempel på hur viktig han är för oss. Salah kommer att få de flesta rubrikerna, Coutinho kommer att utmålas som vår störste stjärna, men för att de ska kunna glänsa behövs Roberto Firmino. Nästa helg väntar Chelsea, kan vi få igång samma offensiv då kommer Contes lag att få slita, hårt.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Laddar...