LFC är bättre än Roma och bör gå vidare.

Liverpool gick för knockout i den första matchen mot Roma. Man fick in några rejäla smällar som spräckte revben, ögonbryn och näsan på Roma som såg chanslösa ut när hemmalaget gick ifrån till 5-0 inför en euforisk publik. Roma var verkligen nere för räkning vid flera tillfällen, men reste sig och fick in ett par örfilar på Liverpool i slutet av matchen.

Make no mistake. Detta är inte som Romas bragd mot Barcelona. Till skillnad från Liverpool var aldrig Barcelona det bättre laget än Roma, Barcas segersiffror i match #1 var grovt missvisande sett till händelserna på planen. Liverpools 5-2-seger var däremot inte missvisande – våra segersiffror var snarare i underkant.

Roma försökte spinna vidare på framgångsreceptet mot Barcelona genom att mönstra en 3-backslinje och försöka spela offensiv fotboll. Alla som har sett Liverpool begriper att detta mer eller mindre är hugget i sten att misslyckas, särskilt om du inte har exceptionellt snabba försvarsspelare. Jag vet inte om Roma var oerfarna eller helt enkelt saknade respekt för Liverpool, därför att deras taktik var snudd på chockerande korkad. Varför gav deras tränare oss en matchbild som vi älskar? Eller följde inte spelarna hans instruktioner?

Liverpool gjorde en fantastisk insats. Man utnyttjade ytorna genom att sätta Salah & co i 1mot1-situationer mot deras stackars backar. Ta bara på vår högerkant där Salah ställdes mot Jesus, eftersom Kolarov inte var på plats för att ge understöd. Har läst många som kritiserat Jesus hårt, men herregud, inte många av världens backar hade klarat av Salah i 1mot1-situationer utan understöd.

Presspelet skördade också stora triumfer mot Romas backar och mittfältare. Jag trodde att de skulle spela enklare och lyfta mot Dzeko, det hade minimerat risken för farliga bolltapp och är bevisat effektivt mot Liverpool.

Nu sitter Liverpool i en drömsits. Visst fick Roma lite vittring i slutet av matchen, men samtidigt måste de anfalla i Rom, vilket kommer att ge Liverpool möjligheter att iscensätta spelvändningar. Hur Roma ska klara av att försvara sig mot de spelvändningarna är ytterst oklart, om man säger så.