Utfyllnadsspelarna måste bidra mer om det här ska gå vägen.

Det här har onekligen utvecklats till en galen säsong. Skador har avslöst varandra. Skadelistan är numera så lång att den innehåller både stjärn- och utfyllnadsspelare. Inte ens spelare som får blygsamt med speltid, typ Kostas Tsimikas, har klarat sig från skador och sjukdomar den här säsongen. Det gör att Jürgen Klopp har haft väldigt begränsat med alternativ; det har varit svårt för honom att rotera.

Liverpool tappade poäng mot både Brighton och Fulham. Det är matcher som man bör vinna för att ligatiteln ska kunna försvaras.

Truppbredden kommer att sättas på sin spets den här säsongen. Backuperna kommer att behöva tillföra, med betoning på tillföra. Det räcker inte att ”bara vara där” för att spela i ett ligavinnande lag. Du måste vara jämn, stabil och åstadkomma något i spelet.

Tre spelare som har fått varierat med speltid hittills är Neco Williams, Takumi Minamino och Divock Origi. Enligt min mening måste dessa höja sig. Neco är självklart mest ursäkrad; han är trots allt väldigt ung och på uppgång, men samtidigt är han medlem i Liverpools A-lag med alla förväntningar och krav som det innebär även för en ung spelare. Det är enorm skillnad mellan Trent Alexander-Arnold och Neco, den skillnaden måste Neco göra mindre. Han kanske aldrig kommer att komma upp till Trents nivå, men om han kan bli stabil defensivt och mer deltagande offensivt så har han kommit en bit på vägen.

Minamino har fått en del speltid, främst inhopp, men tycks inte kunna sätta sin prägel på spelet. Till skillnad från typ Curtis Jones tillför Minamino för lite framåt. Minamino måste tillföra mer kvalitet på den sista tredjedelen om han ska ”överleva” sommarens gallring, annars blir det nog svårt. Det var ett väldigt stort steg att flytta från Salzburg till Liverpool och han var inte dyr, men vi behöver mer från honom om ligatiteln ska kunna försvaras.

Detsamma gäller Origi. Han har fått minimalt med speltid och belgisk media pushar för att han ska flytta i januari, de vill att han ska få speltid för att kunna ta en plats i EM-truppen. Jag tror inte att Klopp är beredd att släppa honom, med tanke på alla skador och att man ju sålde Rhian Brewster förra sommaren, så Origi får nog bita ihop ett tag till. Origi har inte fått mycket speltid den här säsongen, men han har verkligen inte gjort sig förtjänt av mer heller, han har gjort flera usla insatser. Origi är också en spelare som vi kommer att behöva bättre insatser av och kanske framförallt mål. Säsongen är lång och Origi behöver återfinna forna CL-takter.

Nu är inte ovannämnda tre spelare ensamma om att behöva lyfta sig. Många behöver bidra för att det ska gå vägen för Liverpool den här säsongen. Framförallt måste spelare bli skadefria och tillgängliga för Klopp. Då kommer Klopp att kunna rotera mer och spelartruppen hållas fräschare. Annars tror jag inte att vi kommer att kunna hålla orken uppe hela den här säsongen.

3 kommentarer
  1. Han kanske aldrig komma komma upp till Necos nivå,

    Fel där va?

  2. Problemet nu är ju att även de flesta backup-spelarna är skadade, tänker främst på Shaqiri, Jota, Milner, Tsimikas och Keita. Detta sätter ju större press på våra ordinarie som spelar nu att prestera och det kommer slita styggt då dessa inte kan roteras… Onda cirkeln som sagt, vilket kommer att gynna lag som får behålla sin trupp så intakt som möjligt. Om man jämför med vår toppkollega som vi möter på onsdag så har dom 2 skador mot våra 9, deras skador är enbart på truppspelare vilket självfallet betyder att de kan spela sin starkaste elva mot oss. Detsamma kan sägas om Chelsea som klarat sig bra med sina skador.

    Om vi får tillbaka lite folk snart och att dessa kan hålla sig friska under våren så kommer vi ha många poäng att hämta, dels så kommer de spelare som kommer tillbaka vara mindre slitna (dock ringrostiga) och väldigt hungriga. Det kommer behövas till våren då allt kommer avgöras, bara vi håller oss flytande tills dess.

Kommentarer är stängda.