Maribor – Liverpool 0-7. We need to talk about the Champions League.

Det hör sannerligen inte till vanligheterna att Liverpool kliver ut och vinner en match med sju måls marginal. Det gör man inte mot de sämsta PL-lagen. Det gör man inte ens mot de engelska klubbar från tredje- eller fjärdedivisionen som man kan ställas mot i inhemska cuper.

Missförstå mig inte; det är roligt att Liverpool kan utklassa motståndare, men Champions League är världens bästa klubblagsturnering i världens största sport. Det finns tillräckligt många klasspelare inom fotbollen för att skapa en klubblagsturneringen där klasspelare gör upp i jämna gruppspelsmatcher, men UEFA har valt en annan väg. Nu ser vi konsekvenserna av den vägen.

Jag syftar förstås på att ligavinnare från lägre seedade ligor ska ställas mot varandra i CL-kvalet. Det finns förstås en charm med att få se mindre ekonomiskt starka klubbar i Champions League och vårt svenska exempel Malmö FF visar också vilken enorm ekonomisk boost CL-deltagande kan vara för dessa klubbar. Å andra sidan, det blir en påtaglig sportslig uppoffring när delar av gruppspelet blir en transportsträcka.

I slutändan handlar detta om vad syftet med Champions League är. Är syftet att skapa en så stark turnering som möjligt eller att försöka fördela resurserna mer inom den europeiska klubblagsfotbollen?

Om syftet är att skapa en så stark turnering som möjligt borde kvalet omstruktureras. En klubb som Maribor, med all respekt för att de är bäst i Slovenien och har gjort det bra som har kvalificerat sig utifrån hur kvalspelet är strukturerat nu, har ingenting i ’den bästa av möjliga europeiska klubblagsturneringar’ att göra. Maribor hade naturligtvis inte haft en chans mot varken Liverpool eller Hoffenheim i kvalet.

Om syftet är att försöka fördela resurserna på fler ligor, så finns andra vägar att gå. Mitt förslag vore att utöka prispengarna i Europa League, återuppliva gamla Cupvinnarcupen och endast låta klubbar från mindre ligor spela där, samt ge de europeiska toppligorna ännu fler platser i Champions League.

Ligorna som just nu har 3 direktkvalificerade + 1 kvallag bör få 5 direktkvalificerade + 1 kvallag. Det kan låta mycket, men vore rimligt ur ett sportsligt perspektiv. Klubbar som Arsenal, Valencia och Lazio vore mycket bättre CL-deltagare än exempelvis Maribor.

Vad tycker ni andra?

2 kommentarer
  1. Håller inte med, egentligen vill jag ha det mer tillbaka mot hur det var förr, när det faktiskt var en cup för mästarlagen, som namnet antyder. Dock förstår jag att det är orimligt i dagens pengastinna fotboll. Men jag vill inte ha en superliga där samma storlag möts år efter år, hellre Maribor, Malmö o.s.v. än mittenlag från de stora ligorna.

    • Håller med. Lite som om vi skulle låta Italien o Holland få sin VM-plats på Sveriges bekostnad… för ärligt talat vem vill inte se dessa två länder i VM före Sverige rent sportsligt?

      Kan se en poäng i att utöka antal lag möjligen. Men ingen låst superliga. Fler grupper där bara segraren går vidare och bästa tvåorna eller något. Men Malmö och Maribor ska kunna spela CL, ärligt talat har inte Arsenal gjort något supporter av fotboll annat än Arsenals särskilt glada med sin medverkan sista åren, de har varit närmare Malmö än final i sina senaste turneringar.

Kommentarer är stängda.