Efter den senaste tidens händelser verkar Sakho ha hamnat i en återvändsgränd i Liverpool. I återvändsgränden finns en skylt med texten ”Blind alley. Please leave this area”.

Mamadou Sakho verkar vara en sympatisk person. Han bjuder på sig själv utanför planen. Ger hundra procent på planen. Visar känslor både på och utanför planen. Det är sånt som kan få fotbollsälskande hjärtan att smälta. Därför finns en tydlig logik i att så många LFC-fans verkligen gillar Sakho och verkligen hoppas att han ska återta en plats i laget.

Tyvärr, för Sakhos del, tar inte fansen ut laget. Det gör endast Jürgen Klopp och hans ledarstab. Och även om Klopp är väldigt emotionell under matcherna, så är hans beslut väldigt rationella. Klopp och hans ledarstab gör naturligtvis seriösa djupanalyser av varenda spelare som tillsammans bildar lagets kollektiv. Och Klopp och hans ledarstab förespråkar naturligtvis en disciplin. Det gör nog många fans egentligen också, men vi har en ytterst begränsad inblick i verksamheten och har väldigt sällan ett tillräckligt underlag för att kunna bedöma spelares disciplin. Den mesta tiden som Klopp tillbringar med spelarna är trots allt på träningsplanen och träningsanläggningen vid träningspass och teoretiska genomgångar. Vi fans har i princip noll insyn om vad som händer där. Det enda vi kan göra är att lita på ledarstabens omdöme.

Just nu har Klopp ett stort förtroendekapital bland fansen. De allra flesta litade på hans omdöme och beslut när Sakho skickades hem från USA på grund av disciplinära skäl.

Kombinationen av Sakho missade matcher i slutet av förra säsongen samt EM på grund av den märkliga dopinghistorien, att han dragits med skador samt skickades hem från USA, gjorde att han startade säsongen i rejäl uppförsbacke. Han var helt enkelt inte aktuell för startelvan när säsongen startade. Sakho förbättrade inte sin situation genom att tacka nej till låneerbjudanden som Klopp hade hoppats att han skulle nappa på – enligt tyskens utsago eftersom hans fysiska form inte var/är tillräckligt bra och att han därmed skulle kunna spela sig i form på lån.

Klopp har konsekvent fortsatt hävdat att Sakhos form inte är tillräckligt bra för att han ska få speltid. Det kanske stämmer. Sent natten till idag var dock Sakho i farten på Snapchat där han skrev följande:

”Now it’s [been] 3 weeks I am fit to play games. I finish all my rehabilitation work. They don’t want me to play also with second team lol! Why I don’t know.
”Still working hard like Scouse Soldier! Still not talking cos I want to speak on the pitch… I will speak soon for the people who support me and don’t understand the situation.
”Still happy to live in my ’Liverpool Country’ with my family, hope to have chance to play soon to give my best like I try to do always.
”I accept my situation but I can’t accept the lie… the fans deserve to know the true [sic]! Thanks for your support.
”Six months stay quiet… Have a good night everybody! You’ll Never Walk Alone.”

Sakho håller med andra ord inte med Klopp om hans dagsform är otillräcklig för speltid. Han menar att Klopp helt enkelt ljuger. Vi ser med andra ord ett indirekt ordkrig mellan Klopp och Sakho; och det kriget kan Sakho inte annat än förlora.

I januari får vi troligtvis se en försäljning av Sakho. Det vore nog det bästa för samtliga inblandade parter, med tanke på omständigheterna. Nu finns det ingen väg tillbaka i Liverpool för Sakho.

5 kommentarer
 1. Håller tyvärr med. Under tiden efter dopingavstängningen så har han tydligen inte gjort ett enda rätt. Som du säger så är Sakho som person och fotbollsspelare väldigt lätt att gilla. Men man ska inte ta ut dom spelarna man gillar mest utan dom som är bäst. Sakho har inte spelat sen mars eller april, kommer inte exakt ihåg när, så han kan omöjligt vara i tillräckligt bra form och matchtempo för att ens ta en plats på bänken. Och så som mittbackssituationen ser ut nu och hur bra laget verkar må så ska det inte vara aktuellt att ändra på något.
  Han säger att han accepterar situation men det ser inte ut som det med dessa uttalanden.

  Jag hoppades verkligen att han skulle acceptera ett lån pga den långa frånvaron och han behövde verkligen speltid, något han inte skulle få i Liverpool. Matip, Lovren och Klavan har alla varit stabila och bra(Burnley-matchen ser mer och mer ut som en blir) så alla dom går ju före Sakho i dagsläget.

  Det är väldigt svårt att se en väg tillbaka för honom. Han börjar göra sig omöjlig på ett väldigt korkat sätt.

 2. Jag tycker Sahko är rejält överskattade som spelare sedan att han verkar vara en pajas utanför plan underlättar inte heller.
  Om han skulle lämna så kommer han inte lämna något större hål.

  • Gränsen mellan pajas och stämningshöjare är hårfin. Men som sagt, jag litar på Klopps omdöme.

  • Han är överskattad av vissa Liverpoolfans medans han är underskattad av alla andra.
   Sakho på sin bästa dag skulle dock endast vara tredjeval i dagens Liverpool. Lovren är en bättre, smartare och mer välrundad spelare helt enkelt. Det blev tydligt i slutet av förra säsongen när båda va i riktigt bra form att Lovrens formtopp va snäppet högre samtidigt som Lovren har blivit av med sina misstag han hade en tendens att göra under sitt första år i klubben.

   Sakho däremot gör fortfarande små misstag med jämna mellanrum, killen har inte utvecklats överhuvudtaget sen han klev in på Anfield för första gången.

   Jag vill helst inte generalisera men Sakho är en typisk fransk fotbollsspelare som vi lärt känna dom över dom senaste 10 åren. Slår igenom på hög nivå, utvecklas minimalt och har problem med attityden och mentaliteten.

 3. Tycker det är så tragiskt att han kastar iväg sin karriär så här. Har beundrat honom sen han slog igenom i PSG som 17-åring och var kapten som 18-åring. Har försvarat honom hela tiden trots hans ibland hemska spel och har hela tiden trott på honom. Men med sorg i hjärtat försöker jag lägga känslorna åt sidan och säger att det är dags att lämna för klubbens bästa.

Kommentarer är stängda.