Liverpool är väldigt illa ute i Champions League – på grund av två oerhört svaga insatser på bortaplan.

Efter förra säsongens finalplats hade nog många nästan tagit för givet att Liverpool skulle gå långt den här säsongen också. Kanske inte nödvändigtvis lika långt, men åtminstone till kvarts- eller semifinal. Nu ser resan ut att kunna ta slut redan i gruppspelet om man inte skärper till sig.

Gårdagens förbannade förlust mot Röda Stjärnan innebär att Liverpool är riktigt illa ute. Det kanske inte räcker med seger hemma mot Napoli, helst ska man ta poäng i Paris också. Det blir en väldigt svår uppgift för ett lag som åkt på rättvisa förluster i bortaspelet hittills.

Jag förstår inte varför Liverpool såg ut att bli tagna på säongen av Röda Stjärnans mod och energi. De spelade med stort mod redan på Anfield och att deras spelare skulle ha massvis med energi inför sina fanatiska hemmafans var ju världens mest självklara sak. Sett över hela matchen hade dock Röda Stjärnan verkligen inte särskilt många målchanser – de var effektiva – samtidigt som Liverpool missade chanser. Framförallt Daniel Sturridges chans i första halvlek var ett ”givet mål” som förmodligen hade förändrat matchbilden, men Sturridge missade och resten är historia.

Liverpool var bleka rakt igenom, men det fanns spelare som var ännu sämre än andra. Alexander-Arnold var lika dålig som borta mot Napoli. Jag kan köpa att en så ung spelare har sina dåliga matcher, särskilt med tanke på hur hårt han matchas. Det ingår definitivt i Klopps jobb att kunna bedöma när spelare måste vilas, igår missbedömde han TAA. Nu förmodar jag att han får vila i helgens ligamatch istället, precis som efter Napoli-matchen.

Den som har fått mest kritik på sociala medier efter torsken i Serbien är Adam Lallana. Jag tycker att han var sämst på planen, han var ännu sämre än sina dåliga medspelare. Lallanas skadeproblem gör att han numera spelar i slow-motion och drar ner bolltempot. Hans roll som kreatör och ”spindeln i nätet” i lagets offensiva spel gör att tempot i lagets anfallsspel påverkas mer när han sänker tempot än när typ en kantspelare gör det. Därför märks hans svaga insatser ännu mer, och hans långsamma bolltempo blir än mer förödande i en match där Liverpools ambition med anfallsspelet är att skruva upp bolltempot till en nivå där Röda Stjärnan inte hänger med.

Med det sagt, tycker jag uppriktigt synd om Lallana. Det är hans eländiga skadeproblem som har sänkt honom till den här nivån som fotbollsspelare. Som utomstående är det omöjligt att bedöma om han kan komma tillbaka till sin gamla nivå, men det börjar bli många år sedan han var på topp, och Liverpool gör nog bäst i att sälja medan man fortfarande kan få pengar för honom. Där kan jag verkligen känna att Liverpool borde göra något i januari, men det kanske å andra sidan var avsikten när man jagade Nabil Fekir? Jag tvivlar på att Klopp är nöjd med sina nuvarande alternativ där, även om Shaqiri har visat att han kan spela som offensiv mittfältare.

Sturridge hade också en tung kväll. Firmino hade inte en av sina bästa matcher, men överglänste Sturridge rejält. Även i Sturridges fall har skadorna förstört hans karriär, han är numera ett vasst alternativ som inhoppare, men ser inte ut att vara tillräckligt ”fit” för att kunna spela från start. Min bild av Sturridge är att han är en 29-åring i en 35-årings kropp, och jag bedömer honom egentligen därefter. Det var dock surt att han missade en så fantastisk målchans igår, mål kan han fortfarande göra.

Det var förstås också lite bekymmersamt att se Salah och Mané bli nollade av ett lag från en, med all respekt, mindre liga. De var verkligen inte bra igår, men de var heller inte lika utstickande dåliga som t.ex Lallana var.

Jag har en känsla av att matchen mot Fulham kan bli en rysare. Fulham kommer att spela för sin manager, som av många förväntas få sparken om de förlorar, medan Liverpool borde vara lite konfunderade av plattmatchen i Champions League.