Det bästa sättet att som insatt i fotboll få uppmärksamhet på Twitter är att bli en ’ITK’. Så småningom brukar de flesta avslöjas som troll, men då har de oftast redan haft en tid i rampljuset.

Det är egentligen inte särskilt svårt att bli en accepterad ’ITK’. Om du ska bli Liverpool-ITK ska du helst skapa ett twitterkonto med ett engelskt namn. Kanske någon helt anonymt som inkluderar ordet ’agent’ eller ’ITK’. För det är ju alltid så, att en person med engelskt nickname alltid har bäst källor om engelska klubbar, eller hur? På samma sätt litar man alltid på att en portugis har källor om portugisisk fotboll, en spanjor om spansk fotboll och så vidare. Egentligen har man oftast ingen jäkla aning vad personen bakom kontot egentligen heter, men det kvittar, eftersom det ligger i sakens natur att inte tänka kritiskt.

För en ITK är det viktigaste som finns; 1) Formuleringar, 2) Kvalificerade gissningar.

Formuleringarna är viktiga av flera olika orsaker. En ITK ska aldrig säga att någonting är helt klart. Däremot kan någonting vara 99% klart. Då har de ju alltid garderat sig. Formuleringarna är således viktiga för att alltid vara helgarderad. Då har man ju alltid rätt! Och så ska det vara. Det är svårt att ifrågasätta information som rent teoretiskt inte kan vara felaktig. Då framstår ju kritiken som fullständigt idiotisk.

De kvalificerade gissningarna är också viktiga. Oftast är det allmänt känt vilka spelartyper storklubbarna söker. Liverpool behöver exempelvis en djupledslöpande anfallare. Det fattar alla som är det minsta insatta. Då gäller det för ITK:n att komma med en kvalificerad gissning. Somliga verkar tro att eftersom storklubbarna är så pass rika att de nästan kan köpa vem som helst, så finns det ett oändligt antal spelare att välja mellan. Sanningen är ju faktiskt nästan tvärtom; dvs att de spelarna som är intressanta storklubbarna befinner sig på en så hög nivå och prisklass att de är ganska få till antalet.

En smart ITK kan rykta följande spelare till Liverpool redan nu: Seydou Doumbia, Saido Berahino, Alexandre Lacazette, Luiz Adriano, Son Heung-Min och Andrej Kramarić. Inte alla samtidigt förstås. De ska nämnas lagom ofta för att folk ska hinna glömma bort namnen som aldrig kommer nämnas i medier och således kunna sopas under mattan på ett effektivt sätt. Så fort media (oavsett hur opålitlig den är) nämner någon som ITK:n har nämnt, ska denne med skrytande ton betona att han/hon minsann ”visste” det innan journalisterna. Det ska även betonas att journalisterna har ”snott informationen” från vederbörande.

Om en journalist kommer med ett helt nytt namn, är det viktigt att göra en god kvalificerad gissning. Då måste ryktet antingen förkastas helt eller bekräftas. Det bästa är att förkasta, eftersom journalisten ju annars ”varit först”. Samtidigt kan det även vara praktiskt att säga att Liverpool ”har kollat på spelare x” eftersom det per automatik blir en kvalificerad gissning i och med att klubben scoutar fler än 300 spelare om året.

Jag brukar twittra om spelare som jag tror skulle kunna vara bra för LFC, dock utan att låtsas ha ytterligare information. I fallet Patrick Roberts såg det ut så här:

Och ja, självklart började Roberts ryktas igen så småningom. Som exempelvis i dagens The Mirror.

Seydou Doumbia är en annan spelare som är helt given att Liverpool bör vara intresserade av. Självklart har jag twittrat om den fantastiska anfallaren:

Och ja, självklart började Doumbia ryktas till Liverpool. Det var i senaste Sunday People som han gjorde detta.

Så som ni ser, det skulle inte vara så svårt att bli en ”ITK”. Det är bara att följa manualen, se på tillräckligt mycket fotboll för att kunna framföra kvalificerade gissningar, och låtsas ha exklusiv information.

* * *

Och av någon anledning fick ämnet mig att tänka på en scene från kultserien ”Freaks and Geeks” (Nollor och nördar). För trots allt, det var väl typ ’prank calls’ som såna grabbar sysslade med innan de gick och blev ’ITK:s” på twitter?