Senaste nytt

Krönika: Keitas genombrott

Mot Porto visade halvmiljardsmannen från Guinea äntligen de rätta takterna.

Det går inte att påstå att Naby Keita har gjort succé den här säsongen. Han har trampat vatten, nött bänk och varit småskadad medan övriga nyförvärv – så som Shaqiri och Alisson – verkligen har tillfört precis den typen av egenskaper de köptes in för.

Jürgen Klopp har inte matchat Keita särskilt hårt under säsongen, men han har å andra sidan inte gjort sig förtjänt av mer speltid heller. Trots detta har känslan ändå varit att Klopp absolut inte har gett upp Keita, tvärtom har känslan var att Klopp fortfarande begriper att Keita fortfarande är samma spelare som var en av Bundesligas absolut bästa mittfältare.

Keita är en nyckel för Liverpool i Champions League. I gruppspelet envisades Klopp ofta med att mönstra ett mittfält av Wijnaldum, Henderson och Milner – ett mittfält som onekligen har rätt inställning, fysik och attityd – men som brister i spelet med boll. Det är en brist som inte finns där på samma sätt när Keita finns i startelvan.

Igårkväll gjorde Keita, enligt mitt tycke, sin bästa match i den röda tröjan. Visst hade han några bolltapp där Klopp måste ha blivit rejält frustrerad, men fördelarna med att ha honom i laget vägre klart tyngre än nackdelarna. Keita kan transportera bollen, ta sig förbi motståndare och hitta intressanta djupledsbollar på ett sätt som gör Liverpools spel mindre förutsägbart. Däremot lämnar hans spel utan boll mer att önska, men även där fanns förbättringar att notera i gårdagens match. Keita hade bättre tajming i närkampsspelet och täckte av ytor lite bättre än tidigare.

Att Keita också hade lite flyt vid 1-0-målet var också minst sagt välkommet – inte minst eftersom domarna alltjämt vägrar ge honom rättfärdiga straffar i Premier League.

I och med den briljanta insatsen mot Porto har Keita fått lite av ett genombrott i Liverpool. Nu hoppas vi att han kan bygga vidare på detta!

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer

  1. M

    Keita är livsfarlig att spela med. Alldeles för enkla bolltapp som kan leda till kontringar, han är inte med för fem öre i presspelet även fast de blivit bättre. Det mest anmärkningvärda är att han tappar helt fokus på det defensiva arbetet efter 60 min. Offensivt är han fantastisk men behöver mycket mer tid för att vara en startspelare.

    1. Kingpin

      Förstår hur du tänker men för att bli en startspelare behöver ha speltid och då behöver han ju vara en startspelare. Så antingen fortsätta ge honom mer speltid eller låna ut honom?

Laddar...