Det var en imponerande insats Liverpool stod för under lördagen. Efter en lite trevande start, där Karius fingertoppar räddade oss från ett baklängesmål, kom maskineriet igång och när det första målet väl kom var det aldrig något snack om saken. Alla i vår offensiva trio hamnade i målprotokollet, tillsammans med dem där hittar vi en spelare med oklar framtid. Emre Can gjorde, än en gång mål, men jag har väldigt svårt att få grepp om en sak med honom, hur bra är han, egentligen?

Jag ska börja med att säga att jag tycker att Can utvecklats och att jag gärna skulle se att han blir kvar, men det är svårt att få någon klarhet i hur bra vår tyske mittfältare är. Han gjorde mål för andra matchen i rad igår, producerande mittfältare är tveklöst något som är nyttigt, även för ett lag med fungerande anfallstrio, och den här säsongen har Can fått en ny dimension i sin offensiv. Men, i den rollen han spelade igår litar jag inte riktigt på honom. Han har en tendens att tappa bollen i helt fel lägen, igår gjorde han det vid ett tillfälle i första halvleken, då kom vi undan, och vid ytterligare ett i andra halvlek, när Antonio reducerade. Det här är ett problem som Can haft länge, att han värderar lägen fel i situationer där han inte får tappa bollen. Som mittfältare med defensivt ansvar i ett lag med mycket offensiva ytterbackar och överlag offensivt tänk är risken stor att bli straffad om man inte har uppsikt kring sig när man får bollen. Kanske är det hans koncentration som brister, kanske är det hans självinsikt, kanske är det hans spelförståelse, oavsett vad det är behöver han slipa bort det om han ska kunna bli en defensiv mittfältare av klass.

Det är just den biten som är så frustrerande med Can, under 90% av matchen är han en gigant, vinner närkamper, står för fina framspelningar och hotar med egna avslut, men har man den roll han har kan misstag bli så oerhört ödesdigra. Som offensiv spelare får man tappa boll, men som defensiv spelare, när laget har klivit uppåt, får ett bolltapp aldrig ske. Jag ser, som sagt, gärna att Can blir kvar i laget, men om vi ska kunna ta ytterligare ett steg i den utveckling som Klopp startat tror jag inte han kommer kunna hålla i den roll han har idag. Det är såklart jättebra att han bidrar i offensiven, men har man defensivt ansvar är det trots allt viktigast att ha en jämn prestationsnivå och inte begå några misstag, där är inte Emre Can. Kanske är jag onödigt hård mot honom, han har trots allt, enligt squawka, bara gjort en miss som lett till baklängesmål, men det finns en osäkerhet i hans agerande som jag inte uppskattar. Min känsla är att han kommer undan en del av den kritik han borde få för sin defensiv genom att stå för fina ageranden offensivt. Kanske vore det då bättre att ge honom en roll där han får mer utrymme för offensiven, utan att riskera något defensivt?

Det började florera rykten igår om att Klopp är intresserad av en ny spelare i den roll som Can hade igår, vilket talar för att inte heller han ser tysken som den bästa lösningen över tid. Kanske är det därför Can inte vill förlänga? Visst, det kan också vara så att Klopp letar nytt för att han vet att Can kommer att lämna, men jag har en känsla av att vi letat en uppgradering ändå. Can är fortfarande ung och kommer säkert att utvecklas mer med tiden, men om han, mot förmodan, skulle förlänga sitt kontakt med oss tror jag han kommer att få vänja sig vid en lite annan roll nästa säsong. Det är trots allt ett ganska angenämt problem, Can är inte på något sätt dålig, men jag tror att det är den positionen i planen som vi skulle må bäst av att få upp på världsklassnivå. Vi fick in Salah till offensiven, jag behöver nog inte gå in på vad det betytt. Vi har fått in van Dijk till backlinjen, jag tycker att han redan börjar visa hur viktig han kommer att vara framöver. Kvar har vi mittfältet. Vi behöver en bolltrygg, defensiv mittfältare som kan dominera en match. Emre Can är bra, men frågan är om han är tillräckligt bra?

9 kommentarer
 1. jag håller med om att can inte är värdsklass de finns många bättre eller lika bra

 2. Tycker som jag sagt flera gånger att Can är bättre som box-to-box mittfältare. Jag väljer helt ärligt Henderson som nr.6 alla dar i veckan över Can. Han har ett lugn i sitt spel och har en lite bättre passningsvid, även om Can har blivit bättre på det den här säsongen. Det som är 6ans roll i laget är att just behålla bollen inom laget, något Henderson är bra mycket bättre på än Can.
  Visst fan blir det bakåtpass och i sidled men det är också hans jobb, inte att slå bort bollar i onödan. Han har tålamod, Can verkar ha det i mindre utsträckning.

  Can i en nr.8 roll är helt klart bäst för honom och laget, men han är också det bästa alternativet för Henderson på 6an, vilket talar mer för att det behövs in en till på den positionen än något annat. Lucas har inte ersatts.

 3. Aldrig varit ett fan av can i nån pirlo roll då han är slö och saknar idéer.

  Så för mig blir det nej låt can gå på free transfer

  Tror ” pirlo ” rollen är det vi saknar sen vem jag tror kan fylla den är svårare

  • Håller med dig totalt. Pirlo var en gudabenådad spelare som hade en otrolig blick för spelet.
   Can har inte alls de egenskaperna. Men fortfarande är han en bra spelare som behövs i truppen. Så för mig ska han vara kvar.

 4. Har alltid varit ett stort fan av Can sen han slog igenom i Bundesliga. Tyvärr har misstagen varit för många och jag gissar att klubben vägrar gå med på hans krav eftersom han är för ojämn plus att Keita kommer in snart. Hade helst sett att han blir kvar men tror det är kört.

  Har hela tiden velat ha in en ordentlig defensiv mittfältare vars jobb endast är att vara spelförstörande. Det skulle göra underverk för vår defensiv och de offensiva spelarna skulle kunna fokusera ännu mer på att vara offensiva.
  Har dock en farhåga att Klopp inte vill ha in någon defensiv mittfältare. Han har tidigare uttalat sig om att framtidens fotboll inte har någon plats för en sådan spelare. Både han och Guardiola har pratat om detta och det ser ju ut som om båda försöker sig på det redan nu.

 5. Bra truppspelare som kan vara briljant offensivt stundtals. Dock ställer han till det för sina lagkamrater ofta, reder ut det själv ganska ofta också. Men har svårt att se att vi ska komma undan med sånt mot bättre motstånd, å andra sidan kanske inte han ska spela dessa matcher heller?

 6. Känns lustigt att han går till Juventus om han nu är orolig för att inte får spela hos oss när Keita kommer. I Juventus så kommer han få slåss med landslagskollegan Khedira och med den gamle PSG-jätten Matuidi i första hand, men du har även Pjanic och Sturaro som förmodligen i dagsform går före. Men visst, Juventus slåss på många fronter och behöver en bred trupp och är framför allt kända för att göra mycket av sin business genom att erbjuda bra kontrakt till Bosman-spelare. Tror Can framför allt ser dollartecken med en fin sign-on, men hoppas så klart att han ska kunna ta läget i akt och utvecklas till en bra spelare. Bara synd att han inte väljer att göra det hos oss.

  I och med Keita in och Can ut så står vi på +-0, vi höjer kvaliteten men gör inget åt bredden. Vi kommer förmodligen att behöva få in minst 1-2 gubbar till i mitten, för ska vi vara ärliga så tror jag inte att man vinner PL med Milner, Henderson och Gini som startspelare. En av dessa herrar, Keita + 1 till startspelare i mitten (Jorginho) så har vi både bra bredd och kvalitet i mitten. Lägg där till att vi har Oxelade som kan spela lite var som helst.

  • Kan lägga till att med Juve så är Can i stort sett garanterad antingen cup- eller ligatitel varenda säsong och det är dessutom ett lag som varit i CL-final två gånger de senaste 3-4 åren. LFC kommer säkert vinna någon titel under Klopp men i det avseendet ligger vi ändå i lä.

Kommentarer är stängda.