Senaste nytt

Krönika: Hoten mot Lovren

Igår landade nyheterna om hoten mot Dejan Lovren, hur någon via hans instagram skrivit hotfullt om både honom och hans familj. Det här är såklart något som ska fördömas, vidrigheten i att ge sig på personen och familjefadern Dejan Lovren för hans insatser på fotbollsplanen är så osmakligt att det knappt går att sätta ord på. Jag skulle gissa att det här inte är något unikt i fotbollsvärlden, det är säkert inte heller första gången som Lovren möts av hot och glåpord. Men, handen på hjärtat, är det någon som egentligen är förvånad?

När Dejan Lovren gick upp för att nicka undan bollen mot Spurs, men missade totalt, fylldes åtminstone mitt twitterflöde med missnöje. De flesta ondgjorde sig över hans misstag och det faktum att han fortfarande har en plats i Liverpools startelva, dvs kritik kopplat till hans fotbollsinsats. Men bland all den här kritiken fanns också könsorden, inläggen där man kallade vår kroatiske mittback för ord som inte lämpar sig i text. Supportrar som stoltserar med att skriva YNWA kastar samtidigt ur sig kommentarer om vår spelare som i allra högsta grad visar att om du inte presterar går du inte bara ensam, du får också räkna med att bli bespottad. Rena kränkningar. Efter matchen plockade Lovren bort sin klubbtillhörighet på sociala medier, min gissning är att det inte berodde på att han fick för mycket stöttning där, snarare berodde det på att det idag finns ett klimat där det är okej att kalla spelarna för i stort sett vad som helst. Steget från att kalla någon för ett könsord till att skriva något hotfullt är kanske långt, men när gränserna tänjs är det inte långt borta att de klivs över.

Det är såklart ofrånkomligt att man som fotbollsspelare, och människa, påverkas av såna här saker. Visst ska man som spelare kunna räkna med kritik, hårda ord om insatserna på planen får idag ses som en del av jobbet. Men om man, som i Lovrens fall, vet att en dålig insats leder till kränkningar och till och med hot, hur ska man då kunna uppträda avslappnat på fotbollsplanen? Kanske vill man göra något lite extra, för att visa att man är bra. Kanske spänner man sig, blir nervös, och därigenom kommer fel in i situationer? Oavsett är det inte bra för spelaren, det är inte heller bra för laget. Nu är det kanske så att Dejan Lovren helt enkelt inte är tillräckligt bra för att spela i Liverpool, det bästa för laget vore antagligen att vi värvade in en ersättare till honom, men är det något som Lovren själv ska få lida för? Han ska, precis som de andra, ha kritik när han är dålig. Han får, precis som de andra, räkna med ett ganska hårt klimat när saker skrivs i affekt på nätet, där kan han ju faktiskt välja att inte läsa. Men om vi supportrar ser det som okej att skriva könsord om våra egna spelare, spelare som, oavsett vad man tycker om deras prestation, faktiskt gör sitt bästa för att laget i våra hjärtan ska vinna, då är inte steget så långt till att skriva det till honom.

Jag tycker att vi fans behöver bli bättre, vi behöver bli bättre på att stötta våra spelare och vårt lag. Vi behöver bli bättre på att säga ifrån när supportrar kring oss kliver över gränser för vad som är rätt. Annars är vi i förlängningen med och bidrar till ett klimat där hot av den typ som Lovren fått utstå blir vanligare, för jag tror inte att den som skrivit det här är någon galning, jag tror snarare att det är en arg supporter som klivit över nästa gräns. Vi ska såklart få skriva att spela är dåliga, att de inte ska vara med i startelvan. Deras aktioner på planen ska kritiseras, ge dem beröm när de förtjänar det, klaga på dem när de förtjänar det. Men någonstans måste det finnas en gräns för vad som är okej att skriva om en fotbollsspelare, om en människa, och jag kan tycka att om man skriver om spelare som könsord eller prostituerade så har man passerat den gränsen. Vill vi att spelarna ska vara öppna, finnas på sociala medier, vill vi att Klopp ska vara ärlig, då måste vi också visa en viss respekt. Det är ju klart att Klopp inte vill kritisera sina spelare inför oss, när han vet vilka följder det kan få. Han har aldrig markerat så tydligt mot en spelare, som han gjorde mot Lovren när vi mötte Spurs, som av en händelse var det efter den matchen som hoten mot honom kom.

Lovren har länge varit i en sits där kritiken mot honom ofta blir starkare än mot andra spelare, missar han att ställa offside är det mycket värre än om en annan spelare gör det. Den här rollen har han satt sig själv i, hans inledning hos oss var så pass svag att den relativt stabila period han hade därefter bara var ett misstag från att glömmas bort. I sommar ville alla ha in en ersättare för honom, jag skulle gissa att det här var något man berättade för honom i sociala medier också. Kanske är det en anledning till att Lovren sett mer svajig ut än på länge. Kanske är hans ryggproblem en anledning till att han presterat undermåligt? Oavsett anledning till hans svaga spel blir han inte hjälpt av att hånas varje gång han sätter en fot fel. Så länge han är en del av klubben är det bästa för både honom och för oss att vi visar honom respekt. Att kränka spelare är inte att visa respekt och vi är bättre än så, eller hur?

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Kommentarer

 1. Kingpin

  Oerhört bra text Tomas!
  Du har skrivandets gåva.

  De som håller på så här är inte riktiga supportrar.
  De skämmer ut sig själva och klubben.
  Hoppas både spelare och klubb blir mer aktiva och polisanmäler varje lite påhopp.
  Det är nog enda sättet att bli av med problemet.

 2. Dave

  Pinsamt och obehagligt. Iaf skönt för honom att få hålla nollan i helgen även om han så klart ska slippa hot oavsett insats på plan.

  1. Dave

   Korrekt! Jag missade matchen och var övertygad om att Lovren spelade. Vet inte var jag fick det ifrån.

 3. BredängsGrillen

  troglodyt varning på den/dessa människan/orna …så klart att man kan bli missnöjd på insatsen ”på plan” … men det är där kritiken får stanna …. kan man inte göra skillnad på jobb å privat så kan man stoppa upp sitt supporterskap i röven å heja på en annan klubb … vi är Liverpool å vi är bättre än så …. Ynwa DL

Laddar...