Liverpool mår bättre än på länge och presterar fina sportsliga resultat. Många spelare har höjt sig under Jurgen Klopp och gynnats av hans intåg. Men en spelare som haft ett jobbigt år är Danny Ings, som inte funnits med i truppen till någon match i Premier League denna säsong.

Det är i dagarna ett år sedan Jurgen Klopp tog över som manager i Liverpool Football Club. Ett händelserikt år ligger bakom LFC och hela klubben verkar vara på uppgång. Det känns som glädjen och entusiasmen som sjönk ur klubben när Demba Ba tunnlade Simon Mignolet på Anfield våren 2014 är tillbaka för att stanna. Sedan Chelseaspelaren kapitaliserade på Steven Gerrards bjudning och krossade LFC:s titeldrömmar har klubben letat med ljus och lykta utan att riktigt hitta vägen tillbaka, förens nu. Men en spelare vars status dalat rejält sedan Jurgen Klopp tog över är Danny Ings. Anfallaren har, till skillnad från klubben, haft ett tufft år. LFC går från klarhet till klarhet utan engelsmannen i matchtruppen och man kan fråga sig om 24-åringen ens har en framtid i klubben?

Det var ungefär ett år sedan Danny Ings startade sin senaste tävlingsmatch. Det är för oss supportrar oklart om otillräcklig matchform efter skadan eller att han helt enkelt inte platsar är anledningen till den uteblivna speltiden denna säsong. Ings kom visserligen inte till Liverpool för att axla ledarrollen i anfallet. Men forwarden har knappast fått chansen att fullt ut visa vad han går för, utan figurerar i skym undan i reservlaget. Ings får så pass lite speltid att det kanske vore i hans intresse att leta efter en ny arbetsgivare för att inte karriären ska stagnera på grund av utebliven a-lagsfotboll.

Daniel William John Ings startade sin seniorkarriär i Bournemouth. I klubben spelade forwarden 27 matcher och Ings hann med en kort utlåning till Doncaster innan han kontrakterades av Burnley sommaren 2011. Under tiden på Turf Moor hjälpte Ings klubben upp till PL, han vann utmärkelsen Championships bäste spelare och åkte följande säsong ur högstaligan med klubben. När kontraktet gick ut sommaren 2015 packade han väskorna och flyttade västerut till en Brendan Rodgers som var villig att satsa på honom.

Tiden i Liverpool har präglats av skador och rehabilitering. Men starten i klubben lovade gott då Ings spelade sig in i laget relativt snabbt. Ings gjorde tre mål inklusive lagets enda fullträff i 1–1-matchen mot Everton som blev Brendan Rodgers sista vid rodret. Ings imponerade så pass mycket att Roy Hodgson lät honom debutera i det engelska landslaget i EM-kvalet. Ungefär samtidigt annonserade Liverpool att Jurgen Klopp avbrutit sitt sabbatsår för att försöka få rätsida på den kantrade giganten. Och sedan dess har Ings inte startat en enda tävlingsmatch för klubben.

Redan på Ings första träning med tysken, den 15 oktober 2015, skadade sig han sig så allvarligt att säsongen sades vara över. Forwarden kämpade på i det tysta under kommande månader och fick se övriga lagkamrater anpassa sig efter Klopps filosofier och spelsätt. Efter en hård tid av rehabilitering vid sidan av träningsplanen var nummer 28 tillbaka som inhoppare i säsongens sista ligamatch.

Inför denna säsong hoppades nog Ings se sitt namn i matchtruppen betydligt oftare än vad han fått göra. Problemet för forwarden är att LFC för första gången på länge har det gott ställt med anfallare. Under Klopp har aldrig målskyttet eller det kreativa spelet varit det som felat för LFC. Offensiven har varit bra, kanske den bästa i ligan, och konkurrensen längst fram är hård. Klubben har tre andra forwards som producerat poäng när de fått chansen av Klopp. När också ytterligare offensiva krafter plockades in under sommaren föll Ings ner i hierarkin ytterligare.

Danny Ings har bara ett tävlingsframträdande för klubben nuvarande säsong. I ligan har han inte funnits med i truppen till någon match men i Ligacupen satt 24-åringen på bänken mot Burton och fick hoppa in i 3–0-viktorian mot Derby. Ings fanns inte med bland målskyttarna på Pride Park men bättre har det gått i U23-laget. I Premier League 2 och Premier League Cup har Ings imponerat framför mål och har ett bra poängsnitt. I söndagens match mot Ipswich i PL-cup gjorde Ings hattrick när LFC tog sig vidare efter 3–0 på Portman Road. I den förra omgången i PL 2 fanns Ings med i startelvan mot Sunderland U23 och nätade två gånger. Två veckor tidigare gjorde han mål mot Leicester U23 och även i premiären mot Southampton U23 hittade han målet.

Ings har gjort mål i alla sina starter i reservlaget denna säsong, totalt sju på fyra matcher. Motståndet har självklart inte varit det bästa. Matcherna har spelats mot reservlag och om han skulle matchas i Premier League skulle han ställas mot helt andra försvar och ha helt andra krav på sina axlar. Men när Ings spelat i PL tidigare har han levererat. I Burnley och Liverpool har Ings totalt 41 framträdanden i högstaligan. På dessa har engelsmannen gjort 13 mål och fyra assist. 0,41 poäng per match är ett klart godkänt facit. Speciellt med tanke på att han spelat i degraderade Burnley och ett LFC som gick så dåligt att de visade sin coach dörren.

Ings känns som en perfekt Klopp-spelare (om man kan uttrycka sig så). Han besitter många av de egenskaper som tysken värdesätter. Han arbetar hårt i defensiven, är kvick, snabb in i press, gillar det raka spelet efter backen och har näsa för mål. Men den inledande skadan gjorde att andra anfallare han före med att visa sig värdefulla för den nya managern. Samma spelare har nu, genom fina prestationer, gjort sig smått omöjliga att peta. Alla anfallare gör poäng när de spelar och de har sedan Ings kom tillbaka från sin skada hållit honom utanför matchtruppen.

Ings är ett bevis på att klubben lyckats bredda truppen. Och han är en perfekt spelare att ha som back-up. Men han vill nog inte, och borde nog inte, sitta vid sidan för länge. Ings är nog övertygad själv att han har vad som krävs för att axla en mer ordinarie roll i laget men samtidigt springer karriären förbi och anfallaren behöver a-lagsfotboll för att utvecklas ytterligare. Frågan är bara om det är i Liverpool eller i en annan klubb han ska få det?

Nu är vi bara två månader in på säsongen och med tuffare spelschema och skador kommer chansen att komma, frågan är bara hur lång tid det tar. I ett Liverpool 2016 utan europaspel finns det inte riktigt plats för Ings och forwarden kommer säkerligen börja se sig om efter andra arbetsgivare om inte chansen kommer innan årsskiftet. Han gör det bra i reservlaget och har tidigare bevisat att han är en målskytt att räkna med i PL. Han har dock aldrig fått en rättvis möjlighet att visa vad han går för i Premier League för Liverpool. Givetvis ser Klopp honom och de andra spelarna dagligen på träning och gör utifrån det valen över vilka som ska ingå i matchtruppen. Och hittills har tysken valt andra spelare före engelsmannen. När ett så etablerat namn som Daniel Sturridge har problem att få regelbunden speltid är det inte konstigt att Danny Ings hålls utanför laget.

Men det jag tycker är synd, och anledningen till varför denna text kom till, är att Ings förtjänar chansen att bevisa sig viktig för klubben. I och med sin skada har han aldrig fått en rättvis möjlighet och jag tror att Ings har mycket att bidra med.

Man kan dock inte, och borde inte, på något sätt ifrågasätta Klopp för hans beslut att lämna Ings utanför matchtruppen. Han ser dagligen spelarna på träning och det går ju bevisligen väldigt bra för laget ändå. Och att Ings i dagsläget hålls utanför truppen kan ju i ärlighetens namn vara en konsekvens av att han inte är i full matchform ännu. Chansen kommer komma. Hoppas bara den kommer innan han tröttnar helt och lämnar oss kvar med tanken på vad som kunde ha blivit om han inte skadat sig på Klopps första träning.

Vad anser ni? Har Danny Ings något att tillföra eller borde han leta efter andra klubbar att spela a-lagsfotboll i?

15 kommentarer
 1. Jag hade mer än gärna sett Ings i en ”större” roll. Varför vet jag inte med tanke på hur lite jag sett honom, men något med honom tilltalar mig.
  Men som du säger så är det svårt när laget anfallsmässigt smäller in 2,5 mål per match på mer eller mindre endast borta matcher så här långt.
  Vore otroligt roligt att få se honom iaf göra något inhopp inom en snar framtid.

 2. Han och Joe Gomez blev nyligen stort hyllade för sitt jobb i det tysta av lagkapten Henderson (veckan innan Swansea) . Ett uttalande han nog inte hade gjort om det var så att Klopp hade ett ont öga Ings.

 3. En utlåning från Januari till slutet av säsongen kanske kan vara något för Ings. Till en annan PL-klubb eller varför inte till tyska ligan.
  Fortsätter vi så här fram till Maj så blir det ju europaspel nästa år och då tror jag det finns plats för Ings igen. Om det inte gör det så kan hans värde öka om en eventuell utlåning blir lyckad.
  Ser inte något direkt negativt med att låta honom spela a-lags fotboll i en annan klubb efter nyår. Vi har ju Firmino, Sturridge, Origi före honom i truppen.

 4. Jag ser inget problem med att han går före Origi och Sturre i rangordningen med det spel han nu visar upp. Vi får i Ings en forward som går rakt på mål , utan en massa konstigheter. Dessutom är han suverän i presspelet, något man inte kan beskylla Sturre att vara.

 5. Ja har sagt de innan han passar till och med bättre in i klopps taktik än sturre så för mig får han gärna spel mer i a laget

  • Håll med, hoppas han kan få vara med och spela snart, är inte imponerad av Sturridge denna säsongen. Borde slänga in Ings före både Sturridge och Origi, inte minst för att se om han kan prestera lika bra som tidigare och med reserverna,

 6. Jag tror det är en kombination av den tuffa konkurrensen och skadan som gör att Ings befinner sig en bit ner i hackordningen, han var borta från fotbollen under en lång tid och börjar nog sakta men säkert att närma sig att vara hundra.

  Dock ser jag inte att det räcker för Ings ändå, han har helt enkelt för tuff konkurrens för att bli en startspelare hos oss. Firmino, Sturridge och Origi går alla före på anfallsplatsen och vi spelar för det mesta med en anfallare på banan.

  Ings är en intressant spelare och han behöver nog komma till en klubb där han kan få mer speltid, lite tråkigt då jag gillar honom, men kvalitén räcker nog inte riktigt till. Anfallspositionen är ett angenämt problem Klopp, Firmino gör sig bäst där och laget är som bäst när han är på topp anser jag, Sturridge är svår att hålla på bänken med den kvalitén han besitter och därtill har vi i Origi en av de mest intressanta, unga anfallarna i Europa.

 7. Väldigt bra och analyserande krönika. Ings har allt att bevisa och med all rätt en given plats i truppen, för mig är Ings en sämre kopia på Suarez i dagsläget men har potentialen att bli minst lika bra, han är spelqrtypen som ger energi åt laget med sin kampvilja, han ger sig inte, fullföljer, jobbar kopiöst och har en bra näsa för mål.

  Sturridge bör känna sig hotad, rejält, det Sturridge tillfört hittills är inte godkänt, han är inblandad men det krävs mer än så, målen måste börja komma för Sturridge och hans defensiva jobb är hälften av vad Ings tillför.

  Klopp har planer för Ings, annars hade han blivit såld/utlånad i somras, tror jag.

  Ings och Origi tillsammans är en kittlande tanke.

  • Tror du allvarligt att Ings kan bli ”minst lika bra” som Suarez?

  • Du har inte sett mycket av Ings Micke?
   Ja det tror jag, verkligen, möjligtvis inte den tekniska biten men målgörandet, definitivt målgörandet utan tvekan.

  • Måste ha missat något med antingen Ings eller Suarez.
   Personligen tycker jag att Suarez är en ganska hyfsad målskytt och har faktiskt tyckt det i några år nu.
   Kanske bara är att jag sett för lite av Ings matcher för att inte se att han har större potential.
   Dock hoppas jag givetvis att du har bättre öga för talang än mig.

 8. Tror Sturridge hänger lösare än Ings. Sturridge må ha fått spela mer men det tror jag endast är pga hans status som spelare och ett lite mer uppumpat ego. Ings verkar helt fri från ett ego och jobbar stenhårt på träningen. Han verkar har en tro på att så länge som han jobbar hårt och gör det tränaren vill så kommer han få chansen. Han verkar också ha en god självinsikt och inser att han inte är den bästa i klubben på ain position och det gör att han endast kämpar mer.

  Som vi alla sagt så har Ings alla egenskaper som borde göra honom till en riktig favorit hos Klopp och allt detta kan mycket väl vara ett test från tyskens sida för att testa Ings engagemang.

  Sturridge blir inte kvar i klubben länge till ärligt talat, och Origi tillsammans med Ings är klubbens framtid.

 9. Var inte speciellt positiv till Ings när han värvades, visserligen en duktig målskytt men ändå ingen stor värvning. Just då hade klubben mått bra av ett känt namn i anfallet, en superstar som kliver in och blir klubbens ansikte utåt samtidigt som han presterar på absoluta världstoppen. Mitt drömnamn just då var en viss svensk som tyvärr återfinns nu i en klubb vars namn jag inte ens vill nämna eftersom det är ett av de lagen jag minst tycker om i världen.
  Ings har varit skadad och ingen av oss vet egentligen vart han står. Jag hoppas han kan få några inhopp och några starter i cupspel men tyvärr verkar han vara långt ner i rangordningen. Origi borde lånas ut så han inte stagnerar i utvecklingen och Sturridge vet jag inte riktigt vad vi ska göra med. En målskytt av absolut toppklass när han är frisk men dels har han varit skadad alldeles för mycket och dels passar han inte in i Klopps taktik. Ändå vill jag inte räkna ut Sturridge helt än då han som sagt är en målskytt av rang.
  Jag har blivit mer positiv till Ings då han passar bättre in i taktiken men jag drömmer fortfarande om ett större namn längst fram. En återkomst av Suarez hade varit en dröm som nog aldrig kommer att inträffa.

  Off topic: Vad tror ni om ryktena att Gerrard har tröttnat på USA och vill tillbaka till PL? Kommer han dyka upp hos oss igen eller kommer vi se honom i en annan klubb?

  • Ings är helt enkelt en Sturre med ett rakare spel. Ser inte heller någon större skillnad i deras klass längre. Han har en härlig teknik utan att vara flashig och en näsa för mål som inte många har. Han va ju Liverpools bästa spelare innan skadan och va riktigt bra på försäsongen trotts att han inte fick lira med många seniorspelare i sin elva.
   Man gör inte 10mål på en säsong i PL i ett lag som åker ner om man är en dålig målskytt.
   Jag håller fortfarande hårt i att om han skulle spela som ordinarie i dagens Liverpool så skulle han göra 20mål.
   Om inte Sturridge börjar visa samma spel som han gjorde mot Leicester varje match han spelar nu så är det slutet för honom i klubben. Hans skadehistorik och lite ”latare” spelstil än övriga offensiva spelare i Liverpool gör honom till den som står ut ur mängden allra mest.
   Skulle inte ha några problem med att Ings och Origi är Liverpools framtid.

   OT: Och Gerrard spelar nog inte i ett annat engelskt lag än Liverpool. Han sa själv att om inte möjligheten i finns i Liverpool så kommer han gå igenom tränarproverna så snabbt som möjligt. Det är inte en råtta som Lampard vi snackar om här.

 10. I nuläget är anfallet väldigt brett men jag tror vi kan unna oss detta. Räknar med någon typ av Europaspel nästa säsong och då kommer betydligt fler chanser att öppna sig för Ings.

  Frågan är om han orkar vänta i samma situation som nu fram tills dess, annars vore en utlåning i januari till något PL-lag kanske nyttigt. Klopp är ju dock inger vidare fan av utlåningar.

Kommentarer är stängda.