Sturridges smarta spel och Klopps taktiska manöver gjorde att Liverpool kunde spela bra även utan Firmino.

Roberto Firmino är förstås en otroligt viktig spelare för Liverpool. Brassens mångsidiga och i ärlighetens väldigt kompletta spel tillför mycket såväl med som utan boll. Utöver sina väldokumenterade offensiva egenskaper är han också den första försvarsspelaren som motståndarna stöter på när de ställs mot Liverpool.

Som ni vet spelade Firmino bara en bråkdel av matchen mot PSG, men jag blev imponerad över hur enormt bra Liverpoool var även utan honom. Liverpool var klart bättre än PSG, som hade svårt med hemmalagets presspel och energiska anfallsspel – just den typen av spel som Firmino är specialist på. Och just den typen av spel som Daniel Sturridge har haft svårt att bemästra under hela sin karriär.

Inför matchen pratade Klopp om att andra spelare skulle behöva försvara mer utan Firmino. Jag inbillar mig att Jordan Hendersons närvaro i startelvan var en konsekvens av Firminos frånvaro; med Hendo på planen blir mittfältet mer löpstarkt och svårforcerat. Det gjorde att Sturridges relativa begränsningar i presspelet inte märktes på samma sätt.

Sedan ska man komma ihåg att Sturridge gjorde en förbannat bra insats utifrån sina förutsättningar. Alla skador har gjort att han har tappat både snabbhet och uthållighet. Skadorna har påskyndat det fysiska ”förfallet” för Sturridge, men det är någonting som händer alla förr eller senare. Det viktiga för de som vill spela vidare på högsta nivån är att utveckla sitt spelsinne och därmed inte behöva ta lika många löpmeter & maxlöpningar.

Dagens Sturridge är en spelare som ser ut att vara inne i en mental process. Det är en tid av förändring för honom. Han blir smartare och smartare. Målsinnet, som trots allt varit hans kännetecken under hela karriären, finns fortfarande där.

För Klopps del är Sturridges utveckling väldigt positiv. En smartare och mindre chanstagande Sturridge kan mycket väl vara en bättre backup till Firmino än en chanstagande-ur form-Sturridge, som vi har sett de senaste åren. Vi kan tyvärr inte längre förvänta oss att han ska göra mål genom individuella nummer, men det finns å andra sidan andra i laget som kan göra. Mål kan han fortfarande göra genom att stå på rätt plats vid rätt tidpunkt.

1 kommentar
  1. Lite komiskt att han är en av sommarens bästa ”värvningar” så här långt.

Kommentarer är stängda.