Publiken bjöds på underhållande PL-fotboll när Manchester City och Liverpool spelade 1-1 på Etihad Stadium – men visst slarvade bortalaget bort två poäng i den här matchen?

Inledningsvis bör påpekas att en poäng borta mot City är ett resultat som nästan alla lag i fotbollsvärlden skulle vara nöjda över. Shejkernas skrytbygge leds numera av Guardiola, som antagligen har varit med och vunnit fler titlar än vad shejkernas kinesiska arbetare har riskorn på tallriken efter en vanlig slavdag på jobbet, är förstås ett svårslaget lag. Samtidigt är inte dagens City ett särskilt homogent lag; Guardiola förespråkar ett spelsätt som flera av spelarna uppenbarligen inte behärskar och CL-uttåget mot Monaco var Guardiolas tidigaste uttåg någonsin i den av Lennart Johansson konstruerade turneringen.

En klubb som lägger en miljard SEK på John Stones och Raheem Sterling får naturligtvis ingen valuta för pengarna. Det blir smått komiskt när man jämför med Joel Matip och Sadio Mané, som ju spelar på samma positioner som Citys unga britter. Jag må vara partisk, men visst sjutton är Matip klart bättre än Stones och Mané klart bättre än Sterling?

I synnerhet jämförelsen mellan Mané och Sterling är intressant, eftersom de bägge spelarnas kvalitéer påminner mycket om varandra. Jag skulle aldrig, aldrig, aldrig vilja byta Mané mot Sterling, men kanske skulle deras supportrar – som ju är lika partiska som jag – inte heller vilja genomföra bytet…?

Mycket kan sägas om gårdagens 1-1-match. Domare Oliver hade stora problem åt båda hållen, men det var främst Liverpool som drabbades av hans uteblivna straffar och kort. Framförallt de uteblivna röda korten är någonting som irriterar mig. Yaya Touré spelade väldigt vårdslöst och gjorde ingenting för att undvika att hans utsträckta fotsula klaffade med Emre Cans axel. Och David Silvas fasthållning på Mané med 10-15 minuter kvar av matchen var en situation som ska resultera i gult kort hundra av hundra gånger – och i detta fall hade konsekvensen varit ett andra gult och därmed rött kort för Silva. Om Oliver hade tagit ut någon av City-spelarna i dessa helt solklara situationer så hade matchbilden troligtvis blivit en helt annan. Då förstås i synnerhet Touré eftersom hans regelvidrighet skedde så pass tidigt i matchen. Istället valde Oliver de enkla, fega besluten att inte visa ut varken Touré eller Silva. Och det kommer naturligtvis inte bli några som helst konsekvenser för Oliver annat än att han möjligtvis rannsakar sig själv när han ser reprisbilderna, förutsatt att det finns någon självkritik där inne. Detta var dock två situationer som Oliver åskådade på väldigt nära håll i matchen, och det är svårt att dra någon annan slutsats än att han helt enkelt var för feg för att visa ut City-spelarna.

Det var ändå de egna missarna som gjorde att Liverpool förlorade matchen, höll jag på att skriva. Det vore ju felaktigt, eftersom man inte förklarade. Men det var de egna missarna som gjorde att Liverpool inte vann matchen. Adam Lallana – herregud vilken miss. Att inte ens träffa bollen i det läget kändes bara konstigt. Lallana såg ut att bli lite för ivrig och bollen transporterades förstås snabbare än vanligt på det väldigt blöta gräset.

Konsekvensen av missarna har förstås blivit nytt snack om att Liverpool minsann behöver en målgörare. Ungefär som att det krävs en 25-målsskytt för att göra mål på Lallanas läge. Och ungefär som att Liverpool har gjort få mål den här säsongen. Faktum är att lagets 61 gjorda mål innebär att man har gjort flest i hela Premier League. Så alla andra lagen kanske behöver målskyttar ännu mer än Liverpool…?

5 kommentarer
 1. Sterling var inblandad i många saker framåt, skulle inte vilja att han spelar hos oss igen men med en likadan spelare vore vi ännu bättre tycker jag.
  Sen så är det inget fel på våran offensiv, däremot våran defensiv, den funkar när alla är friska men spritt åt helsike när någon eller några är borta.

  • Det är klart att Sterling är inblandad i mycket när City spelar. Han löper på öppna ytor och har spelare som De Bruyne, Silva och Agüero runtomkring sig. Men vad uträttar Sterling egentligen när han har bollen?
   Jämför Manés 12 ligamål med Sterlings 6.

  • Det har du rätt i, jag tror att en spelare som Sterling skulle få oss att producera ännu mer mål, det är det jag syftar på, personligen tycker jag det är tragiskt att han gick, hade han varit kvar skulle Klopp utvecklat Sterling många snäpp men girigheten vann den kampen 🙂

 2. Lite starkt att säga Lallana kostade oss segern med tanke på att City hade ett par riktigt grova missar dom med. Som i situation när Milner går rakt igenom Sterling (vilket är straff alla dar i veckan) och bollen dimper ner till Fernandinho Som missar öppet mål. Sen hade ju Agüero ett par lägen vart han borde gjort minst ett mål.
  Så visst hade Lallana en enorm chansen att avgöra men om dom klara lägena hade satts i den matchen så hade det slutat oavgjort i vilket fall som helst.

  Det va en match som skulle kunnat sluta 4-0 eller 0-4. Tycker oavgjort är det klart rättvisaste resultatet. Oliver va usel åt båda hållen ärligt talat men Tourés uteblivna röda är det klart vidrigaste.

  • PJ: Ur ett LFC-perspektiv bör vi ändå koncentrera oss på vad LFC hade kunna gjort annorlunda och de mest konkreta där är att Lallana hade kunna gjort något mycket bättre av sitt läge. På samma sätt kan man betrakta Citys missar ur deras perspektiv – men ingen av deras missar låg på samma nivå som Lallanas. Den var brutal.
   Tycker även att LFC straffades hårdare av domarmisstagen. Typ Yayas uteblivna röda kort hade ändrat förutsättningarna för matchen väldigt drastiskt.

Kommentarer är stängda.