Den mentala styrkan som finns i säsongens Liverpool är onekligen imponerande, tre gånger under en vecka tar vi oss tillbaka från ett underläge för att till slut gå av planen som segrare. Det säger en hel del om laget att vi klarar av att resa oss ur svåra situationer, men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite oroväckande att vi hamnar i de här lägena lite väl ofta på sistone.

Det känns som ett angenämt problem, men visst har det varit lite för nära poängförluster den senaste tiden? I våra sex senaste matcher har vi fem vunna och en oavgjord, det är såklart ett sanslöst bra facit, men alla vinster är med uddamålet. Alla. Det är, som sagt, väldigt starkt att ta tre poäng i de här jämna matcherna, vi lyckas hitta vägar till att ta segrar genom att pumpa på ända in i slutet, men marginalerna är små. Igår låg vi under fram till minut 87, trots det var det vi som gick av planen med tre poäng. Den här typen av segrar är sådant som ligavinnare tar sägs det, men gör de det verkligen så här ofta? Vi har varit det bästa laget i alla de här matcherna, så det är inget snack om att vi förtjänat poängen och kanske är det mest mitt hjärta som tycker det är lite jobbigt med alla knappa vinster, men jag tror vi måste bli bättre på att inte sätta oss i de här lägena om vi ska kunna fortsätta vårt segertåg.

Återigen var det Sadio Mané som låg bakom segermålet, förra veckan ordnade han en straff, den här gången nickade han in avgörandet. Han har dessutom satt sig i Guardiolas huvud och att denne redan nu försöker sätta press på domarna inför nästa helgs toppmöte är ett gott tecken för oss, spanjoren är pressad. De senaste gångerna de kommit till Anfield i ligaspelet har de spelat väldigt avvaktande, varit nöjda med ett kryss, den här gången skulle de behöva tre poäng, men får verkligen inte förlora. I dagsläget är City sex poäng bakom oss, trots att de inte mött något annat topplag än Tottenham och i den matchen tappade de poäng. Går han fel i sin taktik på Anfield kommer de att vara nio poäng efter oss när de går in i en period då de ska möta Chelsea, Arsenal, Leicester och United, så det är inte konstigt att han känner oro inför att ställas mot Mané och de andra i vårt segertåg. Föraren av vårt segertåg, Jürgen Klopp, gick återigen rätt igår. Han vilade Fabinho, för att denne inte skulle bli avstängd inför City-matchen, personligen tyckte jag att det var ett väldigt högt spel, men som vanligt fick Klopp rätt.

VAR. Det går inte att prata om gårdagens match utan att nämna det här systemet. Jag var positiv till att man införde videogranskningen i PL inför den här säsongen, men för varje omgång som går tappar jag mer och mer tron på det. Matchen igår innehöll två bedömningar som verkligen var helt bisarra, värst var Firminos mål. Enligt det som skrevs efter matchen bedömdes det som offside eftersom hans armhåla var i offsideposition, hans armhåla! Jag vill minnas att City fått ett mål bortdömt av samma anledning tidigare under säsongen. Det är alltså inte Firminos axel som är i offsideläge, utan armhålan. FA skulle gärna få komma med en anatomisk förklaring här, hur kan armhålan vara offside men inte axeln? Får man göra mål med armhålan, även om det är en del av armen? De måste själv känna att de tappat det när de får komma med sådana förklaringar. Handsen i den andra halvleken är även den väldigt konstig. Under sommarens fotbolls-VM blåste de straff varenda gång som någon försvarare nuddade bollen med handen, det störde mig lite, men här är det en försvarare som, med handen, stoppar ett skott som är på väg mot mål. Handen är inte mot kroppen, avståndet är inte överdrivet kort, men någon straff blir det inte.

De nya handsreglerna gör att man blir avblåst varenda gång bollen nuddar handen, om man är ett anfallande lag, men som försvarare är reglerna uppenbarligen väldigt toleranta. Om hands alltid är hands när man anfaller borde hands alltid vara hands när man försvarar, för att döma med spelförståelse verkar vara alldeles för svårt numer. Vad som är reglernas fel och vad som är videodomarnas fel är jag för dåligt insatt i för att kunna kommentera, men det är något som är fel när vi får in ett system som ska underlätta i bedömningarna, men får fler diskussioner kring domslut än någonsin. Det var enklare att köpa ett domarmisstag innan VAR, då de fick ta ett beslut på en tiondel, nu när de har videorepriser och hjälpredor är det lätt att bli än mer frustrerad. Titta på Mohamed Salah, förra säsongen hängdes han ut som filmare, eftersom han föll när försvararna höll i honom. Den här säsongen försöker han alltid stå, resultatet är att han inte får några avblåsningar med sig. Hjälper VAR till? Nej. Blåser domarna om ha inte ramlar? Nej. Vinner Salah något på att försöka spela situationen ut? Nej. Systemet vi har nu frammanar att spelarna förstärker, annars får de inget med sig. Där hade VAR kunnat hjälpa till, då hade det haft en funktion som varit bra för fotbollen. För än så länge har VAR mest lärt mig att armhålan är en del av axeln, inte armen, även om axeln inte är offside. Kontentan av bedömningen igår är att mål blir bortdömda om armhålan är offside, men man blåser inte straff om någon stoppar ett skott som är på väg mot mål med handen, är verkligen fotbollen vinnare här?

Nej, varför ska jag vara så här gnällig? Tittar man på tabellen finns det verkligen ingen anledning till att vara negativ, vi fortsätter att vinna matcherna, trots att domsluten grinar oss i ansiktet. En seger på Villa Park, trots ett underläge är otroligt imponerande och att det här laget hela tiden har en förmåga att komma tillbaka blir mer och mer tydligt för varje vecka som går. Extra fascinerande var det att se att den här förmågan fanns kvar i laget trots att vi mot Arsenal i veckan hade bytt ut hela startelvan. Inställningen att aldrig ge upp genomsyrar uppenbarligen hela truppen, från åldermannen Milner, ner till ungtuppar som Harvey Elliot. Jag kan förstå att det här oroar Guardiola och för min del får han gärna ligga sömnlös hela veckan och oroa sig över vad Sadio Mané ska hitta på nästa helg. Jürgen Klopp däremot, han sover nog väldigt gott efter den senaste veckans resultat.

1 kommentar
  1. Ge det lite tid med VAR, det tar alltid tid att införa något nytt och finna rimlig nivå. Håller dock med i kritiken mot bedömningarna vid händelserna som sådana. Tycker att gnället är rätt obefogat generellt mot VAR, Simon Bank hävdar att man förstör charmen med fotboll…. det tar tid osv… men det tar en jävla tid när det ska klagas efter tveksamheter och om man vill speeda upp fotbollen hade det varit bättre att plocka av skadade spelare från plan direkt och ”utvisa” dem i 5 minuter från det att spelet startat igen, de som ska byta ska gå av vid närmsta linje etc.

    Det är lite nervkittlande i onödan att vi inte får det att släppa, å andra sidan kan man väl hoppas att det här är vår hackiga period och om vi i den klarar av att rida ut det hela och i sämsta fall leda ligan med 3 poäng och ha avverkat en av säsongens city-matcher och kommit nästan 1/3-del in i den så ser det ju ändå rätt positivt ut. Och precis som du säger har City än hel del knepiga motståndare kvar till halvtid som vi faktiskt redan tagit oss an.

Kommentarer är stängda.