Den aningen blygsamma segern i Amsterdam kan visa sig bli ytterst viktig för gruppspelets utgång.

Liverpool har en tendens att gå vidare från CL-gruppspelen med nöd och näppe. Ofta har man kvalificerat sig i den allra sista omgången, ibland med stor och minnesvärd dramatik.

Den här gången har Liverpool en till synes relativt enkel men samtidigt lurig grupp i form av Atalanta, Ajax och Midtjylland. Inte minst med tanke på den här säsongens märkliga omständigheter och tuffa spelschema vore det skönt att kunna gå vidare utan att behöva genomgå ett galet gruppspel.

Atalantas 4-0-seger mot Midtjylland var naturligtvis helt i sin ordning. Det offensiva italienska laget är charmiga och sylvassa framåt. Förra säsongen hade tog de sig fram till kvartsfinal, där PSG lyckades vinna efter ett övertidsavgörande av Choupo-Moting. Det var en stor prestation av Atalanta och glöm heller inte att deras region var extremt drabbat av covid-19, vilket knappast kan ha underlättat.

Därför är Atalanta och Liverpool favoriter till att gå vidare i gruppen. Ajax är outsidern; de har som vanligt ett intressant lag. De är inte i närheten av lika bra som för några år sedan, men de är självklart en värdig motståndare som kan blixtra till mot vilken motståndare som helst. Således var Liverpools inte-särskilt-imponerande-1-0-seger i Amsterdam väldigt viktig. I slutändan kan det bli den matchen som utgör skillnaden mellan ett bekvämt avancemang från gruppen och ett ”sista-minuten”-avancemang. Det var lite av en skitmatch, men de segrarna räknas som bekant också.