Liverpool genomlever en händelserik transfersommar, trots att man bara har värvat tre spelare, vilket är färre än vanligt. De långa ”transfersagorna” kring Virgil van Dijk och Nabil Keita har stått i fokus. Nu har ytterligare en följetong dykt upp; Philippe Coutinho och Barcelona.

Hittills har inte följetongerna varit till Liverpools fördel. Vi har mer eller mindre accepterat att Leipzig inte kommer att sälja Keita i sommar, de vägrar helt enkelt att göra det. Van Dijk är mer oklar, eftersom han inte ens har tränat med Southampton under försäsongen och dessutom har lämnat in en offentlig transferbegäran.

Under de senaste dygnen har Coutinho-soppan utvecklats till någonting som påminner om van Dijk-soppan. Coutinhos agent Kia Joorabchian har uppenbarligen instruerat sin klient att försöka bråka till sig en övergång. Att göra detta dagen före ligapremiären är förstås olycklig timing och måste irritera Jürgen Klopp något oerhört – det är ett svek från Coutinhos sida. Liverpool måste inte tillgodose brassens krav om att få lämna, i synnerhet eftersom man själva har svårt att få loss van Dijk under liknande omständigheter.

Barcelona är förstås frustrerade efter PSG ”stöld” av Neymar. De har dessutom försökt locka till sig Marco Verratti under ett par år, han är en av få spelare som skulle kunna styra upp deras mittfält, men PSG har tvärvägrat att gå med på en försäljning. Liverpool kan göra detsamma. När transferfönstret har stängt kommer stormen att försvinna, jag tror inte att Coutinho skulle vilja riskera att missa VM på grund av uteblivna prestationer/speltid i klubblaget. Så Coutinho kommer säkert att prestera, även om han skulle bli kvar motvilligt.

Samtidigt kan man vrida och vända på Coutinhos betydelse för laget. Han är den största stjärnan som tillför en slags magi som övriga spelare saknar, men han har egentligen ingen naturlig roll i Klopps lagbygge. Kanske har detta varit frustrerande för Coutinho. Alla kan se magin med bollen, men utan densamma är Coutinho inte särskilt bra. Kanske skulle helheten bli bättre av en spelare som Naby Keita.

Men, Keita och många andra klasspelare är redan borttagna från transfermarknaden. Att ersätta Coutinho vore därför snudd på omöjligt. Särskilt eftersom Liverpool behöver kvalitet och inte kvantitet; vad ska klubben göra med £120-130 miljoner om man inte ens kan få loss Keita och van Dijk för den summan?

8 kommentarer
 1. Bra tankar, jag är övertygad om att FSG sätter hårt mot hårt, extremt jävla besviken på Kottens beteende, 4 år i klubben med option på ytterligare 5 och önskan, som han sa ”då” om att vilja bli lika omtyckt och respekterad som Gerrard, ytterligare en legendar inom klubben istället för en i mängden under några år…

  Låt han sitta av kontraktet, vi har plussat in på han redan, ingen större förlust att låta han sitta av 4,5 år och se hans drömmar sakta suddas ut med tiden, extremt jävla besviken och jag är övertygad om att det är fulspel med i bilden från Barcelona.

  Hoppas även att ALLA andra lag håller samma linje när Barcelona knackar på dörren för att köpa spelare, försvaga dom, lämna dom frustrerade, Messi, Iniesta, Suarez, alla börjar bli med åren, den dynastin dalar.

 2. Toyen: Att låta honom ”sitta av” kontraktet gynnar ingen. Och även om man är besviken måste vi nog inse att det är dags att släppa honom.

  Kruxet för Coutinho är likt Pelle skriver: VM nästa sommar. Brassen har flera gånger citerats säga att ett mästerskap med landslaget är det största han som spelare kan uppleva. Därför tror jag inte han skulle göra sig omöjligt om han är kvar efter 1 september. Eftersom han måste spela fotbollsmatcher.

  För mig har spelaren gått från favorit till oönskad. Kanske är det just hans uttalanden om hans kärlek för klubben som gör mig extra besviken. Jag vill inte ha kvar en spelare i truppen som drömmer om att representera någon annan. Än mindre om han går så långt som att bråka sig bort. Tåget har gått för Coutinho. Han är inte längre önskad i truppen för mig, ur mina supporterögon.

  Ur Klopps och FSG:s tränar- och företagsperspektiv är saken en annan. Han är den bästa spelaren och tillför kvalitet som hjälper klubben i jakten på bättre sportsliga resultat.

  Att få in runt miljarden för brassen som inte vill vara kvar skulle i normala fall vara bra. Men transferkarulellen har flippat ur.

  Jag har funderat i veckor på vem/vilka som skulle vara rimliga ersättare till brassen (i positionen som innermittfältare). Men utan framgång. Kommer inte på en enda spelare som erbjuder samma kvaliteter. Men kanske är det likt Pelle säger en annan typ, med en mer naturlig roll, som laget ska leta efter. En mer rak pjäs som är duktig i spelet utan boll och kan pressa.

  Men vem är då kvar att luckra upp ett lågt sittande försvar på Turf Moore?

  Sammanfattningsvis tycker jag man ska sälja. Om det inte är helt och hållet lekstugenivå på scoutingteamet har man mängder med potentiella nyförvärv kartlagda. Ingen kanske är lika bra som Coutinho – men vi överlever utan honom.

  Ingen är större än klubben. Och klubben ska vara det största och viktigaste för alla som representerar den.

  • Fel, det gynnar alla, speciellt mindre klubbar med bättre spelare på längre kontrakt.

   Det sänder signaler att man ska hålla sitt kontrakt, det sänder signaler att om en spelare världen över INTE har makten att bråka sig bort, har man skrivit ett kontrakt så ska man respektera det, punkt.

   Att han (Cou) skickar in en TR dagen innan ligapremiär är bara sorgligt.

   Detta handlar inte bara om oss, det handlar om respekt, moral, etik, kan sträcka mig och säga ära också. Jag är helt med på spåret som BVB och Soton gör, emot oss, de vill inte sälja, spelarna har kontrakt, respektera det som spelare. Exakt detta är vad som behövs för det markerar och kommer göra genomslag för alla klubbar.

   Så jo, det gynnar alla och hade jag varit i styrelsen skull Kotten få frågan om han tänker fullfölja sitt kontrakt helhjärtat eller inte, ett ja så är han given med en OFFENTLIG URSÄKT, vid ett nej finns det enskilda ytor samt gym att träna ensam på utan lön tills hans förvirrade hjärnceller hoppat tillbaka till verkligheten.

   Han må vara bra, oersättlig för stunden men vi har redan tjänat in en bra slant på han och skulle marknadsvärdet sjunka så gör det i mina ögon ingenting, att markera och stå fast vid ett beslut är viktigare än att tjäna pengar på en spelare som vill bort.

 3. Det är okej att vilja lämna, bara inte genom att lämna in en transferrequest DAGEN innan säsongens första match. (Och endast ett halvår efter nytt 5-årskontrakt.)

  Håll kvar honom denna säsong, att sälja skulle inget annat än sänka kvalitén på vår trupp. Skulle det dyka upp något potentiellt nyförvärv innan deadline har vi ju ändå redan pengar att tillgå.

  Skulle vara kul om vår klubb tog täten i maktkampen mellan klubbar och agenter, som inte är annat än parasiter för dagens fotboll. Reglering från FIFAs håll behövs här.

  Sen kan man ju tycka att varje arbetstagare (spelare) har rättigheter att få byta jobb (klubb) som alla andra. Men samtidigt så är det ju inte några vanliga jobb vi pratar om här utan spelarna i toppfotbollen är personer som är enormt priviligierade, tjänar massor med pengar och lever mångas drömmar så därför tycker jag kontrakten ska respekteras mer – det blir alltså inte bara ”som att byta jobb”.

  Håll kvar Coutinho, ge honom nummer 32 och hoppas han gör så många mål.

 4. Undrar om det ligger nån sanning i det här :1/2 Coutinho has total respect for LFC but frustrated at role in team. Family member says he’s aggrieved at way he’s been treated by Klopp …. 2/2 Coutinho family member also says problems have been brewing behind the scenes between Coutinho & Klopp for past six months ……..

  Har upplevt att när cotten gjorde några mål i våras var det inte samma glädje/energi/frenesi i firandet utan nått mer lojt litet hopp el en hand i vädret ….. tänkte inte så mycket på det då , snarlikt de beteende som Torres hade sista tiden innan han lämnade in sin TR ……

  Å är det så att Cotten vill spela mer offensivt istället för lägre ner i banan så behöver vi nog köpa in Keita

  • Den där familjemedlemmen är Coutinhos agent. Sen är stora delar av vad han hävdar totalt skitsnack. Coutinhos förhållande med ska enligt honom har varit uselt i över 6månader, du vet, precis efter att han skrev på kontraktet. Han ska vara frustrerad med sin roll i laget en längre tid och velat lämna en bra tid nu trots att han gick på semester efter förra säsongen och tog med sig Liverpool tröjor till hela sin familj.

   Tvivlar inte att Coutinho skulle vilja spela i Barcelona men allt det här med frustration och uselt förhållande med Klopp köper jag inte. Sen det beteendet vi sett den senaste veckan är något jag verkligen inte förknippar med Coutinho. Majoriteten av det här är agentens försök till att tvinga fram en flytt. Skulle det här sett ut såhär om han hade haft sin gamla agent? Tveksamt.

   Sen tror jag inte det blir några problem med Coutinho när fönstret stänger, han har presterat på försäsongen då dessa rykten florerade och han kommer kämpa som vanligt när fönstret stänger. Jag tvivlar fortfarande att FSG säljer honom.
   Om nu mot förmodan han säljs så tycker jag Liverpool ska ta varje öre av dom pengarna från Barcelona och slänga dom i ansiktet på Daniel Levi och lämna med Dele Ali. Insigne är en intressant spelare men tror Dele vore en perfekt spelare för Coutinhos position och Klopps spelidé.

  • Pj: ha ha antagligen är det så att ”familjemedlemmen” nog är agenten ( som vill ha cash in till ny båt/sommarstuga etc )

   ….. ja det känns uppenbarligen märkligt då det florerade flera bilder ( innan sommaren ) på när han ”delat” ut Lfc ”outfit” till släkt el vänner……… å i min värld gör man inte så om man avser att byta klubb nån månad senare …..sedan är det ju så ( som sagt ) att det är väldigt många sydamerikaner som ( förr el senare ) vill hamna i Spanien då de har ett snarlik klimat/språk samt att många av dagens förebilder spelar där ….

   Jag känner inte Cotten men ang hans spelposition, så kan jag nog förstå utifall/om det finns irritation, då jag mer ser honom som en ”offensiv playmaker” istället för den mer centrala ( mer el mindre ) ”defensiva ” roll som han haft vid flertalet gånger i våras ….. kan kanske bero på att vi inte haft nån defensiv playmaker iomed uteblivna prestationer samt skador på Hendo & Can , å då ser det ut som om Klopp vill ha Cotten längre ner för att styra uppspelet …. ( men vad vet jag )

   När bytte han agent föresten å varför ?

   oavsätt så kommer han nog med största sannolikhet säljas nästa sommar, vilket i min bok gör att vi redan nu borde köpa in en ny ”playmaker” då denna kan ”assimileras” in i spelsystemet samt rådande strukturer/…. ser att du förespråkar Ali ( vilket jag inte skulle säga nej till ) … men han var ju för dyr då 😉 å antagligen för dyr nu med ….. samt svårt att få en Londongrabb att vilja flytta till Liverpool … ser det tyvärr inte hända utan vi bör nog gå på andra alternativ som Max Meyer som tydligen verkar vara ett alternativ ( enligt Klopp å twitter ) om Cotten skulle säljas ….. men som sagt så tycker jag att man ska köpa honom i presumtivt syfte inför nästa sommar även om Cotten stannar ett år till ) ……

 5. Tycker att du har fel när du säger att han inte har en naturlig roll, oavsett om han spelar på mittfältet eller i anfallet är han otroligt viktig i omställningsspelet som är så stor del av Klopp. Dessutom är han mer eller mindre vårt enda hopp mot lag som parkerar bussen. I dessa matcher är det enbart han som har förmågan att få våra andra spelare att komma till sin rätt genom sina otroligt fina passningar.

  Inför sommaren sa jag att sommarens viktigaste transfersaga blir att inte sälja Coutinho.. det är viktigare än vem som än kommer in (ja messi, suarez osv borträknat). Där är vi nu. Att förminska Coutinhos betydelse är lite löjligt. Det är en mångsidig spelare som tillhör topp 3 i premier league i mitt tycke och troligen topp 5 enligt de flesta. Han är på nivå att han även innan Neymar gick kunnat gå in i Barcas elva och troligen finns det inte ett enda lag i världen som skulle tacka nej till Coutinho. Finns inte en chans i världen att vi får in en spelare av ens nära på lika hög kvalité till laget.

Kommentarer är stängda.