John W Henry tar på sig all skuld för Liverpools felsteg kring Super League.

Frågan om en Europeisk superliga har cirkulerat lite vid sidan om de senaste 10-15 åren. Det har ofta känts väldigt avlägset och kanske mest som en skrivbordsprodukt ihopskissade av klubblagsägare; kapitalister som har letat efter nya vägar att maximera den ekonomiska biten kring klubbarna. Häromdagen blev det mer konkret än så, och reaktionen blev stark från både supportrar, spelare, medier och många andra berörda. Det har som bekant fått Liverpool och de andra engelska klubbarna att dra sig ur den tilltänkta Super League.

John W Henry har dessutom bett om ursäkt för felsteget:

FSG:s största styrka och svaghet som ägare för Liverpool har alltid varit att de inte har lagt sig i för mycket. De har styrt från avstånd, från Amerika, rättare sagt. De har anställt ’sina gubbar’. Initialt gick det inte särskilt bra med Damien Comolli, men på senare år har det gått desto bättre. Av allt att döma har inte FSG någon särskild strävan efter att stå i rampljuset och som Liverpool-supporter har man blivit van med att John W Henry bara visar sig några gånger om året.

Därför är Henrys ursäkt, som också las upp i videoformat, anmärkningsvärd. Jag får lite ”julvärd”-vibbar över hur han sitter ner och lugnt förklarar att också han kan göra fel och därför ber om ursäkt till allt och alla som sympatisierar med Liverpool. Genom att bokstavligen säga ”…I’m sorry, and I alone am responsible for the unnecessary negativity brought forward over the past couple of days” betonar han också sitt eget ansvar.

Det är därmed tydligt att ägargruppens strategi är att försöka rentvå övriga inom klubben. Kanske har den 71-årige Henry vissa planer på att varva ner och lämna över stafettpinnen till någon annan inom ägargruppen? Jag menar inte nödvändigtvis att han planerar att sälja eller sluta, men jag börjar undra om Henry verkligen kommer att vara den som agerar frontfigur för FSG framöver. Bli inte förvånade om någon annan får den rollen – men det vore givetvis bara spel för gallerierna. Ingenting kring FSG:s strategier eller motiv skulle förändras av att Henry slutar fronta gruppen, men det vore ett logiskt PR-knep.

3 kommentarer
  1. Jag tror Henry och Werner kommer få det svårt att ha en aktiv del i Liverpool framöver, även om de säkert kommer att ha det i bakgrunden så kommer dom inte kunna fronta klubben längre. Lär inte heller våga sätta sin fot varken på Anfield eller i Liverpool. Man kan ju alltid spekulera, men det som kan komma ske nu är att antingen så säljer dom klubben med en enorm vinst och går vidare med sina liv (högst tveksamt då LFC är den stora kassakon) eller så byter dom ut sig mot några galjonsfigurer som kan fronta klubben medan dom givet tar alla beslut i bakgrunden.

    Det intressanta nu är ju att se vilken sorts bestraffning top six kommer att få nu. Om man skummar mellan raderna så verkar det inte som att UEFA vågar sig på en avstängning då detta kommer få stora konsekvenser på tv-tittare och sponsorer. Men kan tänka mig att FA inte ser mellan fingrarna här. Tror inte på poängavdrag, men lär väl bli böter och kanske transferstopp (om nu FA kan utdela sådant straff).

    • kristian: Jag tror inte att det blir några större konsekvenser för någon av ”Super League”-klubbarna. Det är lätt att kräva bestraffningar till höger och vänster, men det är antagligen omöjligt under rådande lagar och bestämmelser. UEFA kunde ju inte ens straffa klubbar som helt uppenbart bröt mot deras FFP med annat än böter.

    • Pelle: Verkar som att det ”enda” straffet som kommer utdelas är att våra representater i ligans styrelse måste bytas ut. Vilket känns som ett rimligt straff då dessa personer lär ha varit väldigt medvetna om vad som var på gång. Hoppas bara att vi hittar en ersättare värd namnet.

Kommentarer är stängda.