Liverpool har som bekant blivit duktiga på att värva spelare. Klubben lägger riktigt stora pengar på tilltänkta nyckelspelare – som exempelvis van Dijk och Alisson – och kompletterar dessa med i sammanhanget billiga köp så som Shaqiri och nu senast Minamino.

Jag tror att alla inser att Takumi Minamino inte kommer att bli en av lagets bästa spelare, åtminstone inte den här säsongen. 24 år gammal har japanen visserligen erfarenhet från Champions League, men österrikiska Bundesliga tillhör inte ens Europas 10 bästa ligor och steget till Premier League är stort. Det är ingen slump att spelare som Naby Keita och Sadio Mané gjorde mellanlandningar i mindre klubbar innan de hamnade i Liverpool – men Minamino framstår trots detta som en vettig värvning av Michael Edwards & co. Genom att kapa mellanlandningen kapar man också en stor del av transfersumman.

Min känsla är att Liverpool har varit en spelare kort i offensiven ända sedan säsongsstarten, Minamino utgör ytterligare ett alternativ och bör kunna bli en gedigen breddspelare. Något jag gillar med värvningen är att Minamino är en annan spelartyp än Liverpools andra offensiva spelare. Den som han påminner mest om är utan tvekan Lallana; bägge är duktiga på små ytor, opererar helst på samma område mellan motståndarnas backlinje och mittfält, och bägge kan beskrivas som en kombination av lirare och grovjobbare.

Mycket riktigt är också Lallana den som av Liverpools etablerade spelare som ser ut att lämna efter säsongen. Lallana fyller 32 i maj nästa år sitter på ett utåtgående kontrakt, som troligtvis inte kommer att förlängas. Min uppfattning är därför att Minamino i första hand värvas som en ersättare till honom, och att rollen bör bli ungefär därefter. Klopp har en poäng när han påpekar att Salzburg spelar en fotboll inte helt olik den som Liverpool praktiserar, men jag tror ändå att vi får räkna med att vår nye japan behöver en anpassningsperiod. Lagom till nästa säsong, när Lallana inte längre är på plats, bör den anpassningsperioden vara över.

Att hitta en till synes fullvärdig ersättare till Lallana för bara £7,25 miljoner är oerhört skickligt av Liverpools transferkommitté. Att överhuvudtaget hitta en spelare som platsar i Liverpools trupp för den summan är hur svårt som helst, och detta är en spelare som helt uppenbart passar in i lagets sätt att spela. Nu gäller det, som alltid, att ha tålamod med nyförvärvet och låta honom acklimatisera sig. Då kan det bli riktigt roligt – och riktigt prisvärt.

2 kommentarer
  1. Har knappt sett honom spela och han kan säkert bli en värdefull truppspelare. Men tror ni inte den här värvningen handlar om att stärka klubbens rykte i Asien än det sportsliga? Lär ju öka intäkterna i Asien rejält!

    • Kingpin, Kanske är naiv men tror inte kommersiella krafter ligger bakom värvningen, däremot tror jag att klausulen på £7,25m var ganska avgörande, kanske har fel men tror inte att Liverpool hade velat lägga en stor övergångssumma på honom. Precis som man inte hade gjort på Shaqiri heller, även där fanns ju en klausul.

Kommentarer är stängda.