Den tyska stjärnan kan bli en av marknadens hetaste spelare i sommar – trots att han har sina bästa år framför sig.

Vi är många som minns när Mario Götze kom fram i Borussia Dortmund under Jürgen Klopps ledning. Götze dansade sig fram på planen; tog sig förbi motståndare, gjorde mål, gjorde assist, pressade precis som Klopp vill i spelet utan boll. Han var den perfekta moderna offensiva spelaren som alla scouter ville ha till varje pris. Därefter följde en kontroversiell övergång till Bayern München – där han inledde bra – men blev sämre och sämre i takt med jobbiga muskelskador. Efter 3 år vände Götze hem till Dortmund med svansen mellan benen, men förmodligen full av revanschlusta. Då fanns intresse från andra, så som Klopps Liverpool, men det blev en återkomst till Dortmund sommaren 2016.

Götze har varit tydlig med att hans muskelproblem är över. Enligt tyska medier hade han problem med myopati som han därefter framgångsrikt har behandlats för. Däremot har inte utfallet på fotbollsplanen blivit vad Götze önskat; det blev ingen magisk återkomst till Dortmund, tyvärr.

Nu står det klart att Götze lämnar Dortmund på Bosman i sommar, då hans utåtgående kontrakt inte kommer att förlängas. Istället kommer hans karriär att fortsätta någon annanstans.

Dagens Götze är inte samma spelare som den Götze som slog igenom i Dortmund. Han har tappat explosivitet, men har å andra sidan blivit mer erfaren och smartare. Numera behärskar han alla offensiva positioner inklusive falsk 9:a, men han har haft svårt att platsa i Dortmund och det är tydligt att han inte är den magiska spelaren som han en gång var. Trots detta är jag övertygad om att Götze kommer vara väldigt eftertraktad i sommar. Han fyller 28 år i juni, vilket inte är någon ålder för en fotbollsspelaren, och transfermarknaden är väldigt speciell just nu.

Ingen kan förutse vad som kommer att hända med transfermarknaden, men samtidigt kan ingen förneka att coronakrisen kommer att få konsekvenser. Jag tror att Bosmanspelarna, trots att de förstås ska ha en fet sign-on-bonus, kommer att bli mer eftertraktade än någonsin. Många klubbar kommer nog att vilka undvika att lägga stora transfersummor på spelare; inte minst om de fortfarande har avbetalningar kvar på tidigare års köp, och många säljare vill nog gärna ha betalt så fort som möjligt istället för avbetalningar, vilket annars brukar vara gångbart. Det kommer att innebära färre stora övergångar, men för en spelare som Götze kan det bli en fantastisk möjlighet att återuppväcka en slumrande karriär.

Ta Liverpool som exempel. Vi kommer att tappa Adam Lallana på free transfer. Vill man exempelvis lägga £30m på Todd Cantwell för att ersätta honom eller tar man hellre en Götze för några miljoners pund sign-on-bonus och förmodligen ungefär samma lön som Lallana?

Götze är som sagt inte lika bra som för några år sedan, men han vore ingen chansning för Klopp. Han kan Klopps spelsystem utan och innan, vet exakt vad som krävs under hans ledarskap och så vidare. Så med tanke på omständigheterna skulle jag faktiskt inte bli förvånad om Liverpool ger honom ett kontraktserbjudande, det skulle förvåna mig om Klopp låter Curtis Jones ersätta Lallana rakt av, särskilt eftersom både Mohamed Salah och Sadio Mané kommer vara upptagna med Afrikanska Mästerskapet under en period nästa säsong.