Ramsay är en talangfull spelare – men steget från Aberdeen till Liverpool är enormt.

Det tar ungefär 6 timmar att bila från Aberdeen till Liverpool på motorvägen M6. Kulturellt och socialt råder inga tvivel om att Liverpools senaste värvning Calvin Ramsay kommer att kunna smälta i. Däremot finns sportsliga frågetecken.

Det är uppseendeväckande att Liverpool värvar en tonåring från Aberdeen direkt till A-lagstruppen. Han är trots allt tilltänkt som backup till Trent Alexander-Arnold redan nästa säsong, även om Joe Gomez säkert också kommas att finnas som ett alternativ.

Om Liverpool tar in spelare från en så svag liga brukar det handla om akademi- eller reservlagsspelare. Inte A-lagsspelare. Det senaste exemplet var förmodligen Danny Wilson, som anslöt från Glasgow Rangers, som vid tidpunkten var i betydligt sämre skick än dagens Europa League-finalistlag. Wilson lyckades aldrig konkurrera med de etablerade A-lagsspelarna fullt ut och spelar numera i MLS-laget Colorado Rapids.

Wilson hade dock inte förmånen att komma till ett harmoniskt Liverpool under Jürgen Klopps mästerliga styre. 12 år efter Wilsons flytt från Skottland gör Ramsay sin transfer och förutsättningarna att lyckas är naturligtvis bättre, även om konkurrensen är hårdare.

* * *

Ramsay är en otrolig talang, men få klarar av att ta ett så här stort steg. Han går i princip från motsvarande ett allsvenskt mittenlag till Liverpool. Det är en typen av övergångar som brukade kunna lyckas på 70-talet, inte inom den moderna fotbollen.

För att han ska kunna lyckas så småningom måste han ha tålamod och bli bättre varje dag på träning. Liverpools träningskultur kommer att hjälpa honom, men i slutändan är det upp till honom själv.

Ramsay är en ännu större talang än Andy Robertson i motsvarande ålder, men Robo gjorde 3 år i Hull City innan flyttlasset gick till Merseyside.

* * *

Det blir spännande att följa Ramsay på försäsongen. Hans offensiva uppsida bör kunna utnyttjas fint mot aningen sämre motståndare och hans defensiva spel kommer säkert att granskas under mikroskop av kräsna supportrar.

En sak är klar: Om Ramsay lyckas etablera sig i Liverpools A-lag utan att mellanlanda någon annanstans, så vore det en otroligt bedrift både av honom och klubbens scoutingverksamhet. Kanske rent av en av de allra största bedrifterna som vi har sett i Liverpool under Klopp, och det säger inte lite.