[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Att sätta mittbacksvärvningar är inte lätt. Liverpool är en av många klubbar som har haft väldigt stora problem med att genomföra lyckade mittbacksvärvningar under de senaste åren. Detta gör att tiden då klubben kunde mönstra ett väldigt pålitligt mittlås i form av Jamie Carragher och Sami Hyypiä känns långt borta. Det känns som nästan som en svunnen tid. Daniel Agger gjorde många bra matcher i LFC-tröjan, men det helhetsmässiga intrycket av hans år i klubben var att skador var alldeles för många. Skadorna gjorde att Agger aldrig blev någon ny Hyypiä. Dansken var tillsammans med Martin Skrtel trots allt de mest lyckade mittbacksvärvningarna sedan CL-triumfen med Carragher & Hyypiä i mittlåset. Båda värvades som bekant av Rafa Benitez.

Brendan Rodgers och den berömda transferkommittén har också värvat mittbackar. Det går inte att påstå att de alltid har fått valuta för pengarna som spenderats på positionen. Framförallt sticker den stora övergångssumman på £20 miljoner för Dejan Lovren rejält i ögonen.

Lyckligtvis har Rodgers hittat en fungerande backlinje, trots att Lovren har floppat. Genom att övergå till en 3-backslinje har den individuella kravbilden på mittbackarna förändrats. De är inte längre lika utsatta och när Liverpool för matcherna – vilket laget oftast gör – finns utrymme för åtminstone en av mittbackarna att ta offensiva initiativ. Det är här som Emre Can kommer in i bilden.

https://twitter.com/CMILLER484/status/573094659595087872

Jag fullkomligt älskar att se Emre spela mittback och tycker att hans närvaro på positionen är en nyckel inför fortsättningen. Emre kan spela sig ur situationer, hitta väldigt fina uppspel och dessutom ta transportera bollen framåt när ytor finns. Dessutom blir Emre väldigt svårfångad för motståndarna när han tar dessa offensiva initiativ från en mittbacksposition. Det ger ett oväntat element i Liverpools anfallsspel och en ytterligare attackerande spelare som motståndarna måste se upp med. I synnerhet när motståndarna börja bli trötta tillför Emres bolltransport ytterligare en dimension. Det är troligtvis motståndarnas offensivaste spelare som ska ta defensiva löpningar när Emre gör sina bolltransporter – och de har nog varken lusten eller orken en bit in i matcherna.

Dessutom är förstås Emres passningsspel en enorm tillgång. Han har både blicken och tillslaget. Vanligtvis brukar lag försöka ’styra’ motståndarnas uppspel till mittbackarna. Jag minns bland annat en förlustmatch mot Aston Villa under fjolårssäsongen när Andreas Weimann låg väldigt tätt på Steven Gerrard – som var tänkt att styra spelet från en låg utgångsposition – vilket gjorde att Liverpool aldrig fick igång sitt passningsspel. Med Emre som mittback försöker motståndarna förvisso styra Liverpools uppspel till de andra mittbackarna (helst Sakho) men det är betydligt svårare att markera bort både Emre och den mittfältaren/de mittfältarna vill hämta bollen djupt, än att bara markera bort mittfältaren som Weimann gjorde på Anfield förra säsongen. Emre i backlinjen underlättar således även för mittfältarna, och det är knappast någon slump att Joe Allen har briljerat i speluppbyggnadsfasen när Emre spelat i backlinjen. Liverpool blir skickligare och mer svårlästa i uppspelsfasen – ja, man får helt enkelt ytterligare en dimension i uppspelsfasen med Emre.

För mig är det helt obegripligt att många envisas med att Emre minsann ska spela mittfältare på sikt. Det säger jag inte bara därför att tysken inte gjorde ett särskilt bra intryck som mittfältare mot varken Besiktas eller Blackburn. Jag säger det eftersom han är otroligt bra som mittback och det är betydligt svårare att värva en högklassig mittback än en högklassig mittfältare.

Min absoluta rekommendation är således att fortsätta med Emre som mittbacks i en 3-backslinje. I sommar bör man förstås försöka köpa en ny defensiv mittfältare. Det är väldigt svårt att nämna 5 realistiska mittbacksnyförvärv som troligtvis skulle hålla högre klass än Emre på mb-positionen, men det är inte särskilt svårt att nämna 5 realistiska mittfältsnyförvärv som håller högre klass än honom där. Det i sig är väldigt talande för vilken position Emre bör spela på i framtiden.

14 kommentarer
 1. Han har väl inte fått samma ”chans”, eller iaf inte spelat i flera månader i rad på mittfältet som han har gjort som mittback heller. Tror han skulle bli bekväm på mitten också och utvecklas. Det är inte så att folk vill han ska spela mittback för vi har mer behov där, snarare än var han skulle vara bäst (i längden)?

  Oavsett glad för vi har en spelare som klarar båda positionerna, något som är uppskattat hos Rodgers. Markovic föredrar ju egentligen också att spela högre upp i banan men har ju gjort det helt okej längre bak också.

 2. Känns ändå som han är en framtida mittfältsgeneral med de egenskaper han har men just nu blir det bra som mittback.

 3. Pelle!! Finns det nån möjlighet att vi får se nån av Morgan Schneiderlin,Assier Illarimedi alt Sami Kheidiera spela bredvid Hendo nästa år?

 4. Can har ju blivit kringflackad, som jag ser det, näst intill misshandlad och ändå gjort det så suveränt bra.. Spela ihop Can o JH på mittmitt.. Det tar alltid en liten stund innan dom lär känna varandra och hitta sina roller.. Då har vi sen i många år en suverän mittmitts duo.. Högerbacksplatsen tar Toure hand om, så utnyttjar vi resurserna på bästa sätt! Naturligtvis så skall Lovren inte vara bland dom 16, utan att Sakho skall in där så fort som möjligt och vi har därmed ligans bästa 3 backslinje och mittmitt!!

  • Men det är svårt att argumentera att vi utnyttjar våra resurser genom att flytta en spelare från en position där denne är väldigt bra. Även om Kolo säkert kan göra ett hyfsat jobb på Cans nuvarande position så tappar vi ju onekligen en dimension i vårt spel om Can flyttas till mittfältet (som belyses i texten).

   Ett annat argument för att Can inte ska vara på mittfältet, åtminstone under resten av säsongen, är att vi inte haft något större att klaga på när Lucas/Allen spelat def. mitt sedan vi började med 3-4-2-1. Sedan tycker jag det är överdrivet att det skulle vara ”synd” om Can när han spelar i backlinjen då han ändå får använda de styrkor han besitter.

 5. vi har varit som bäst när han har spelat i försvaret, varför ändra på något som fungerar? ta det när säsongen är över isånafall.

 6. Tycker att Can var lite oslipad i början av säsongen, när han fick chansen. Han ville för mycket så att det blev fel av den anledningen. Men när han fick komma in i laget och styra spelet bakifrån och ha lite mer tid och tanke för sitt spel, så har han gjort det suveränt bra. Han fick tydligen spela lite överallt i Leverkusen, så tror jag nog att han kommer att få göra även i Liverpool. En ovärdelig spelare att ha i laget, som nån kommentator sa: Han har spelat överallt och gjort det bra, tror även att han skulle kunna hoppa in som målvakt och inte göra bort sig där heller.

  Tror nog att han kommer att få fortsätta spela som mittback resten av säsongen iaf, sen beror det nog lite på hur transfersommaren ser ut. Få vi in en Carvalho, Khedira, Ilimarendi till sommaren så spelar nog Can fortsätta som mittback.

 7. Can har imponerat oerhört mycket!
  Jag tror fortfarande på att han kommer bli en fantastiskt defensiv innermitt och vill se honom där men det har mer med att göra att jag tror inte riktigt på nuvarande spelsystem. Just nu fungerar det bra men i längden tror jag att svagheterna i systemet kommer komma fram. Antingen blir mittbackarna för centrerade och då blir det enorma ytor på kanterna för motståndarna. Då måste en ytter falla ner och då förlorar vi anfallskraft. Om en ytter är för offensiv, då blir det en yta bakom som en av mittbackarna måste täcka upp och då är risken att övriga två mittbackar kommer fel i positionerna och då kan motståndarna hitta ytor centralt istället.
  Tror mer på en fyrbackslinje i framtiden.
  Är dessutom svårt att hitta rätt spelare som klarar av att spela det här systemet då de flesta lagen spelar med fyra backar och inte tre.
  Ska vi fortsätta med systemet krävs det nya spelare som klarar av det som t.ex. Lichtsteiner i Juventus eller Maggio i Napoli. De är vana att spela på kanten i ett sådant system.
  Drömmen skulle vara att hitta en spelskicklig mittback som t.ex. Varane men jag tror sannolikheten att han vill komma till Liverpool nu är lika med noll.

  • Moreno tycker jag har fixat detta ansvar alldeles utmärkt. Oerhört löpstark.

 8. Emre Can plats i laget det är i trebackslinjen, men han kan spela på mittfältet
  Vi behöver några spelare till sommaren
  Målvakt
  Mittback Wisdom?
  Central mittfältare Lucas?
  Central mittfältare
  Wingback Vänster
  Ytter
  Anfallare Balotelli?

  En erfaren målvakt som kan ta att hamna på bänken.
  Vi behöver en spelare bredvid Henderson som startspelare. Sen hur blir det med Lucas Leiva som jag gärna vill ha kvar men vill han vara kvar pga om han får mindre speltid.
  Vi behöver en Wingback reserv till Moreno för jag tycker att Enrique är borta för mycket
  En till spelare som kan spela på Couthinio plats.
  Vi behöver en till anfallare för med Sturridge skaderisk och jag vet inte vad Origi kan och Lambert,Balotelli och Borini dom tycker jag är för dåliga.

 9. Håller med om att han är bäst som back för tillfället men i det längre perspektivet så ser jag honom som mittfältare. Ska bli intressant att se hur Rodgers tänker i sommar ang. Cans position. Jag hoppas Ilori får chansen nästa säsong.

 10. Att liverpool har spelskickliga spelare i backlinjen är rn nödvändighet för att kunna fortsätta nå nya höjder. Can är ett perfekt exempel på hur man som back faktiskt har fler alternativ än det som löjligt ofta blir utfallet när en back hamnar under minsta press (en längre boll, ofta med taskig precision ur pocession synpunkt). Givetvis kommer det här kunna straffa sig med en och annan felpass men när det väl sker kommer jag inte vara den som skriker ”vafan du borde bara sparkat ivög bollen”. Bra krönika!

 11. Jag måste säga att jag inte är lika övertygad som övriga om Can som mittback. Han har absolut gjort ett kanonjobb när det gäller uppspelsfasen. Han har även varit aggressiv och stark i man man spelet. Dock tycker jag han har stora problem med timingen i luftrummet samt följsamheten i djupled. Det finns flera tydliga exempel på när han tappar sin kille för att han stirrar för mycket på boll. Men det är klart att får han spela kontinuerligt på positionen så kommer han säkert utvecklas även på de punkterna.
  Min känsla är dock att han gör sig allra bäst på mittfältet. Får han bara jobba upp löpstyrkan lite igen(spela mittback har nog gjort att han tappat en del av sin kondition) så kommer han att kunna bli en fältherre på centrala mittfältet.
  Jag tycker också att han matchats lite för hårt nu efter jul. Han har spelat i stort sett varenda minut efter jul…inte konstigt då att tappat lite av sin briljanta form… Killen är fortfarande ung och gör sin första säsong i PL. Jag tycker Rodgers borde vilat honom nån match!

 12. Wisdom som spelat mycket högerback, men egentligen ju är mittback, tror jag kommer passa som handen i handsken på vår högermittbacksposition nästa säsong. Inte like spelskicklig som Can dock..

Kommentarer är stängda.