Liverpool’s återtåg till Champions League hann aldrig riktigt lämna perrongen innan tåget spårade ur. När de röda klev ut på Anfield’s gräs igår så gjorde man det med saken i egna händer. Detta trots att den enda poängskörden har kommit genom två ytterst medelmåttiga insatser mot Ludogorets från Bulgarien.

Man gjorde det även med i mitt, och i många andras tycke, väldigt märklig startelva. Det förefaller ologiskt för de flesta (tydligen inte Brendan Rodgers) att man inte kan göra en sak två gånger och förvänta sig olika resultat. Det är såklart en sanning med modifiation inom fotbollens värld då en och samma startelva givetvis kan prestera olika bra vid olika tillfällen. Det underlag som finns borde dock ändå peka på motsatsen.

I Kolo Toure’s frånvaro så fick Lovren återigen ta plats i startelvan, att han inte gjorde en av sina sämre insatser eller kan lastas för resultatet, är jag den första att skriva under på. Kombinationen Mignolet – Enrique – Lovren – Skrtel – Johnson är väl dock den kombination som på förhand förefaller vara mest benägen att skapa störst kaos och minst produktivitet. Att facit mer eller mindre besannades är ju beklagligt för oss som hade hoppats på en annan utgång.

För mig vet jag inte ens vad som är mest märkligt med denna match. Om det är hur Brendan Rodgers valde att starta med ett mittfält som historiskt sett, över tid, aldrig gjort oss speciellt glada. Om det är nyss nämnda backfemma. Om det är bytena och tidpunkterna för desamma. Eller om det i själva verket är den totala brist på energi och vilja som spelarna visar upp i 75 minuter.

Brendan Rodgers ska med all rätt ha sin släng av sleven, men de ska även spelarna. Det är egentligen ingen spelare som kommer ifrån matchen med ett godkänt betyg förutom Sterling som återigen är den enda spelare med intentioner matchen igenom samt Mignolet som motade allt man kan kräva av honom i denna match. Markovic var påväg att visa det spel vi köpte honom för och det spel som vi saknade igår och stor del av hela säsongen. Fart i benen och i tanken, tills hjärnkontoret överhettades och en totalt onödig aktion renderade ett väldigt billigt, men förmodligen enligt regelboken, korrekt rött kort.

Det som blev oerhört tydligt för min del igår är att Brendan Rodgers och övriga ansvariga för utvecklingen av klubben helt och hållet misslyckats med att hantera övergången mellan dåtid och nutid. Trots massiva spelarinvesteringar står vi med en trupp som är oerhört felbalanserad och saknar ryggrad. Det faktum att Lallana, Can, Markovic, Moreno och Manquillo satt på bänken/läktaren visar hur fel pengarna användes i somras. Om åtminstone tre av dessa spelare inte är bra nog för att starta mot Basel i en avgörande match hemma mot Basel så borde de i mitt tycke inte ha köpts. Nu är jag säker på att så inte är fallet och där ligger min största frustration.

Jag beundrar folk som Brendan Rodgers som har en idé och håller fast vid den, men det finns en gräns och nu är den passerad för min del. Jag anser inte att han bör få sparken eller att han bör avgå, jag har tålamod till i slutet av säsongen. Har han inte förändrat något till det bättre och det finns ett lämpligt namn som kan ta över så är jag inte emot ett byte då. Helst av allt vill jag se honom lyckas, jag gillar personen Brendan Rodgers.

För övrigt känner jag inte att det finns speciellt mycket mer att säga om denna match, det var inte en dålig match i mängden, det var ytterligare en i raden. Vi har stora strukturella problem, om inte Brendan Rodgers adresserar dessa omedelbart och börjar ta en del obekväma beslut så är jag oroad över vart detta ska sluta. Men om han gör det så lever hoppet om Champions League 2015/2016 fortfarande i teorin. 5-6 rundor i Europa League och vi står där igen nästa år. Det tar jag med mig från igår, ingenting annat.

Krönikan skriven av RobinD

13 kommentarer
 1. Förstår inte hur vi INTE kan spela med Moreno, can Markovic och Llana. dom ser ju ut att vilja någonting när dom spelar.
  Höll på att börja gråta när jag såg Lovren i startelvan. Ett mittfält med allen lucas och Hendo har ju misslyckats så många gånger.
  BITTER!

 2. Hur skall våra potentiella storspelare som Can, Markovic o Moreno kunna utvecklas till det om de inte får spela?
  Att de fortfarande inte är anpassade för PL o CL är helt o hållet Rodgers fel.

 3. ”Jag beundrar folk som Brendan Rodgers som har en idé och håller fast vid den…”

  Det mest frustrerande tycker jag är att jag menar att det är precis tvärt om, han frångår sina idéer och det blir bara skit.

  Rodgers idé är väl ”pass and move” med kvicka, tekniska spelare som med posession-fotboll, positionsbyten och aggressiv press ska nöta ner motståndaren – ”death by football” som han själv uttryckt det..

  Gerrard åldrande ben håller tyvärr inte längre för en offensiv mittfältsroll i en sådan taktik, och att ändå ställa ut Gerrard just där och dessutom sätta Lambert framför och Allen / Lucas bakom och med Henderson på en av kanterna – det tycker jag signalerar en taktik långt ifrån den Rodgers säger sig stå för.

  Jag köper att man vill stärka upp en virrig defensiv med Lucas på DM. Men att ha Sterling som enda riktigt kreativa kraft framåt i en måstematch mot Basel på Anfield, ja jösses..!

  Men jag är enig i åsikten att Rodgers ska få säsongen ut på sig att visa på förbättring.

  • Jag håller inte med dig här faktiskt, jag har svårt att tro att Brendan Rodgers har övergivit sin filosofi om pass and move. Annars skulle han inte spela Allen och Gerrard som är två erkänt duktiga passningsspelare.

   Att Lambert spelar beror ju på att alla andra forwards i A-truppen är skadade så där har han ju inget alternativ.

 4. Väl skrivet, jag kan inget annat än hålla med.

 5. Måste säga att i mitt tycke så var Lovren bra igår vann många höjd dueller. Verkade även försöka styra backlinjen, mycket mer verbal än tidigare. Skall på pekas att jag inte är något fan av Lovren. Men tyckte han lyfte sig igår. Däremot Allen som gömmer sig bakom motståndarna??
  Och Lambert som springer mer offside än Pippo Inzhagi! Inzhagi var medveten om sitt ”risktagande”. Lambert ser ut som Björnen Balou när han blir avblåst för 10:e gången.

  Längtar efter ett 442 med Balo och Sturridge, bästa matchen i år mot Spurs. Och jag tror fortfarandr på Mario bara han får någon jämte att leka med!

 6. Välskriven krönika.

  Jag börjar ogilla BR allt mer. Självklart spelar resultaten in men jag tycker han är arrogant på presskonferenser. Inget är hans fel och han är världsmästare på ursäkter.
  Spelare som han värvade i somras är ju bra spelare (undantaget lovren) men dem får ju aldrig chansen ist kör han med sina älsklingar som Johnson, Allen och Gerrard. BR har kört liverpool i botten och jag är tveksam till att han kan få rätt på skutan igen. Detta grundar jag på att han vägrar inse sina misstag och därav kan han inte lära sig av dem.

  • Han har dock tagit på sig ansvaret för dåliga resultat flera gånger. Han pratar hellre om hela laget som en enhet vart han och övriga i tränarstaben ingår. Som när han efter Basel matchen sa att Vi inte har varit tillräckligt bra. Och när han har kritiserat spelare har dom fan i mig förtjänat det.
   Absolut har Rodgert ett ansvar som manager men han står där med spelare som verkar helt ointresserade i att vinna.

   Vem ska han spela istället för Johnson på högerbacken? Manquillo har varit väldigt dålig dom senaste matcherna han fått spela.

   Allen har väl inte direkt varit den bästa spelaren i laget men det är ingen som är i direkt bättre form för tillfället. Han är också den enda mittfältaren som kommer ihåg att pressa bollhållaren istället för att stå och titta på.

   Gerrard blandar och ger. Men han är en spelare som kan ändra en matchbild på egen hand. Tycker dock att om han ska vara på plan så ska det vara med Coutinho/Lallana framför.

   Sen vill jag se Markovic få belönt för sina senaste inhopp med en startplats och testa med Can som DM.

  • Jag tycker han skyller allt på sturridges skada samt att det är för många nya spelare i laget. Men det här kan man ju inte skylla på i all evighet och förlita sig på en så skadebenägen spelare som sturridge är vansinne.

   Sedan tycker jag att vissa spelare kan vara hur dåliga som helst men dem får ändå fortsätta spela. Hur lång tid tog det inte förrän han vågade peta lovren. Johnson och gerrard verkar han aldrig våga peta.

   När han säger att laget visar karaktär och vilja och allt vad det heter när laget spelar värdelöst då blir man bara trött.

   manquillo petar lovren och Can petar allen. Hur många chanser har can fått egentligen. Förlorar vi mot scumsen då bör vi eller ägarna överväga hans framtid i klubben. Frågan är vilka tränare som är lediga och av det skälet kanske ägarna väntar till sommaren.

 7. Det var knappast den så utskällda backlinjen plus Mignolet som var huvudorsaken till dekadensen igår. Snarare tvärtom att det hade kunnat bli något mer mål i baken om försvaret inte varit mer vaket när vi åkte på omställningar. Vår defensiv kommer, trots all kritik tidigare, undan med hedern i behåll igår.

  Problemet satt ett hack längre fram i banan där Rodgers valde ett centralt mittfält som blev sorgligt uppätet av ett för dagen hungrigare Basel. Har varit inne på det tidigare och det är ett mysterium av guds nåde hur Brendan kunde välja just den historiskt dåliga mittfältskombinationen i en match av den digniteten. Redan under Rodgers första höst valde han att spela merparten av matcherna med Lucas och Allen som sittande mittfältare (varvat med bildtarmen Nuri Shain skall också sägas) och vi vet alla hur det gick under Rodgers första, mörka halvår i Liverpool.

  För mig är det så uppenbart att Joe Allen och Lucas Leiva inte fungerar tillsammans och att Brendan Rodgers inte ser det förbryllar mig. Duon kompletterar varandras brister på ett extremt dåligt sätt. Båda spelarna saknar snabbhet i både tanke och fötter. När Rodgers dessutom väljer att placera en 32-åring och en 34-åring framför, som knappast gjort sig kända för ett gediget fotarbete på äldre da´r, så var det ju naturligtvis fri lejd för Basel att angripa oss centralt i banan. Vit flagg från start. Kom och ta oss! En Autobahn för Basel att anfalla på då all form av presspel från Liverpool var bortprioriterat för… ja för vaddå egentligen?

  Målet vi släpper in föranleds av bollkladd av Lucas och att Basel-spelarna lirar åttor runt vår icke-dynamiska mittfältsduo. Fint avslut men tiden dom ges till att bygga upp anfallet ska inte få förekomma i dessa samanhang.

  Och återigen fick vi se att Lucas har stora problem med att spela felvänd när vi möter lag med hög press. Han blir stressad och se tyvärr ut att tappa synk mellan huvud och fötter. Inte blir han hjälpt av att ha Allen bredvid sig som gör noll och ingeting för att stå till tjänst. Allens alibiinsats igår vittnar mer om Wales Daniel Andersson än den walesiska varianten av Xavi som han fått som epitet. ”Jag kunde betalat 2 gånger så mycket för Joe Allen”-citatet rodnar en dag som denna. Lucas gjorde något halvhjärtat försök igår och misslyckades med det mesta han åtog sig men han försökte iaf. Allen sprang runt och lekte kurragömma i 90 minuter och såg ut att undra när Rodgers skulle byta ut honom.

  Såg om matchen idag och Ola Andersson påpekar dessa brister säkert 10 gånger under matchen. ”Lucas och Allen tar för lång tid på sig”, ”Det går för långsamt på Liverpools mittfält” ”Vi får nog se ett byte i paus” Ja, Ola. Du var nog inte ensam om att tänka i dessa banor. Att Rodgers ens startade så är för mig en gåta. Att han inte åtgärdar den enorma bristen i paus utan väntar till kvarten kvar, är så dåligt att jag saknar ord för det faktiskt.

  Anfield kan ju vara en väldigt speciell plats när det vankas Champions League-kvällar. Bjuder laget till är publiken inte sen med att ge ett gensvar och en dynamisk kraft som lyfter fram laget skapas. Det må vara en klyscha men det är ju faktiskt sant. Svårt att sätta procent på hur stor del The Kop hade i finalavancemangen -05 och -07 men nog fan var publiken en i allra högsta grad bidragande orsak till att vi vann.

  Tyvärr underskattade, eller helt ignorerade, Rodgers det med sin startelva igår. Han hade kunnat välja ett lag som själva tog tag i taktpinnen och dikterade villkoren och skapa det där så härliga momentumet med publiken i ryggen. Den där stämningen som gör oss mer eller mindre oslagbara och kan få Djimi Traoré att framstå som en världsback när han möter Arjen Robben.

  Ovanligt tyst på Anfield igår säger många och jag kan bara hålla med. Samtidigt, vem är jag att kritisera stämningen egentligen då jag såg matchen i soffan i ett varmt tempererat rum. Jag har all sympati i världen med de som betalade 60 pund för att förfrysa både genitalier och fingrar i snålblåsten och som fick se Brendan Rodgers komma till start med vit flagg

  • Jag vet inte om du tolkar min krönika som att jag skyller förlusten på backlinjen, det gör jag absolut inte. Det jag menade med kritiken var mest på förhand även om jag vill minnas att Basel’s 1-0 kommer från tidigare misstag från José Enrique. Jag twittrade strax innan målet ’Jag har nog aldrig varit så orolig när bollen trillas runt på defensiv tredjedel förut..’

   Den slutgiltiga pressen sattes in på Lucas, men redan långt innan han eller någon annan fick bollen hade backlinjen misslyckats med sina uppspel och satt mittfältet felvända med press i ryggen. Spelet på hela vår planhalva var i första halvlek en bedrövelse att se.

   Vi förlorade som du säger dock inte matchen i backlinjen, det gjorde vi på mittfältet, redan innan matchen genom att inte välja en XI som från start dikterade spelreglerna.

 8. Det enda jag tar med mig från matchen är att vi nu faktiskt har 5 raka matcher utan förlust. Vi har intd mött något fantastiskt motstånd men det är ändå starkt att inte förlora. Får vi se hur långt det bär mot utd…

 9. Det var verkligen en konstigt start 11:a. Nästan en uppgiven uttagning.
  Avgörande CL match på Anfield, då SKA man bara köra över motståndaren.
  Var på Anfield i tisdags och blev otroligt besviken över lagets attityd och prestation.
  LFC börjar matchen med bolla runt i sidled och bakåt?? Efter 45 min satt man fortfarande väntade. Först efter 70min började laget sätta fart på bollen och löpa.
  Det var nog den underligaste match jag har sett.
  Tror nog att Brendan åker ut snart, någonting måste ju hända!

Kommentarer är stängda.