[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Välkommen till del två i vår exklusiva intervju med Liverpool Echo-journalisten Neil Jones.

I den här avslutande delen snackar Jones om intervjuerfarenheter med spelare, Rodgers LFC-projekt, hur irriterande folk på twitter kan vara (under Silly Season), och inte minst svenska profiler som Svennis och Glenn Hysén.

Pic Colin LaneEcho Sport staff Neil Jones

Vilka spelare/ledare i klubben gillar du att intervjua mest? Har du några underhållande minnen från intervjuer som du har gjort?
– Jag räknar mig själv som ganska turlig i den bemärkelsen att mina dåliga erfarenheter har varit ganska få och sällan. Jag tror att jag kan räkna på en hand de riktigt oförskämda/ohjälpsamma personer som jag har pratat med. Terry Venables är den värsta – han var så oförskämd att jag faktiskt övergav mina planer att intervjua honom. Det finns ingen ursäkt för ett sådant beteende.

– Självklart är Premier League-spelare mediatränade, så när du får någon som är ovanlig och lite annorlunda, så sticker de ut rejält. I Everton, tycker jag att Sylvain Distin var synnerligen engagerad och en riktigt bra kille att prata med. Jag åkte på tour med Everton till USA under 2011 och han var väldigt hjälpsam, det var även Phil Neville och Phil Jagielka.

– Med Liverpool, var det alltid intressant att intervjua Jamie Carragher. Han är lika alert som vilken fotbollsspelare som helst, och om du frågar en bullshit, vag fråga, så stirrar han och låter dig veta det. En gång intervjuade jag honom efter en match på Anfield, där Liverpool hade vunnit med 3-0 och jag trodde att jag hade slickat röv om jag hade berömt försvaret, istället för anfallet. Jag startade ”Jamie, mycket av berömmet går till Luis och Maxi, men försvaret har nu hållit nollan i fyra av de fem senaste matcherna, det ser mycket stabilare ut NUFÖRTIDEN…..”

– Så fort jag hade sagt ”nuförtiden” visste jag att jag hade gjort bort mig. Hans ögon svartnade: ”NUFÖRTIDEN?! Vad menar du med nuförtiden? Vi har haft ett av de bästa försvaren de senaste fem åren. Kommer du inte ihåg alla de säsongerna som Pepe Reina vann golden gloves? Ja, vi släppte in några dåliga mål tidigare under säsongen, men dessa spelare har varit en del av ett av Premier Leagues bästa försvar de senaste fem åren.”

– De andra journalisterna runtomkring mig skrattade nervöst, glada att jag stod i skottlinjen och inte de. Carragher avslutade sitt utbrott, log, klappade mig på huvudet och sa ”oroa dig inte kompis, jag vet att du började följa fotboll det här året, vi kan hålla nollan här varje gång, jag lovar.”

– Andra minnesvärda incidenter? En gång slog jag av lyset under en Kenny Dalglish-presskonferens, efter att ha lutat mig mot väggen. snabbheten som min kollega Ian Doyle flyttade sig på för att alla skulle veta att det var jag kommer att leva vidare länge i minnet, likaså Kennys svar: ”Blimey, det är lamporna som har blivit hackade, inte telefonerna.”

Vad tycker du om Brendan Rodgers LFC-projekt?
– Hur lång tid har du?! Jag tror personligen att detta är en enorm säsong i den bemärkelsen. Jag tror att Rodgers behöver vinna över en stor del av supportrarna på sin sida. Förra säsongen fanns onekligen spår av genuina framsteg på några områden, medan andra inte gjorde några framsteg, eller rent av blev sämre. Jag tycker att lagets spelstil har förbättrats, och att ’planen’ som laget har är mer tydlig än den har varit de senaste åren. Men det finns en naivitet där, och det är ingen slump att Liverpool kan komma fel i matcher som man *definitivt* ska vinna. Det känns lite som ett lotteri, vilket Liverpool-lag du får.

– Jag tycker att den här sommarens transfers representerar en chansning, särskilt om en eller två stora spelare lämnar. Rodgers fick mycket kritik för Borini/Allen förra säsongen, och jag tror inte att det skulle krävas mycket för sådana som Aspas/Toure att få utså liknande kritik, om saker och ting inte går bra från allra första början.

– Överlag, tror jag att Liverpool behöver en bra start på säsongen, de behöver gå bättre i en eller två inhemska cuper, och de behöver vara med i kampen om topp fyra en bra bit in på det nya året. Om deras säsong är över i januari, kommer det bli svårt att beskriva nästa säsong som någonting annat än ett misslyckande.

Hur är det att få hundratals transfer-frågor på twitter varje dag – och får du verkligen så mycket information under silly season?
– Först och främst, är det en riktig pina! Det är det verkligen. Det har kommit till en punkt där varje tweet innehåller ett gäng frågor. Så mycket att jag, varje gång jag gör mig reda att skicka iväg en tweet, frågar mig själv ”behöver jag twittra detta? Är det värt det?”, när jag tidigare alltid hade twittrat, eftersom jag ville det. Det finns många väldigt trevliga personer på Twitter, och jag gillar verkligen att prata med de, men transfersäsongen är verkligen bara en lång pina.

– Det är några saker som irriterar mig med hela ’updates’-grejen. En är att folk ställer frågor som de kan besvara genom att läsa vad jag har skrivit i tidningen. Jag postar en länk till storyn, och tio personer ställer en fråga till mig som redan är besvarad i storyn. Det är nästan en default setting; de ser en tweet och ställer automatiskt frågan.

– Antalet tillfällen som jag har fått frågan ”Any news on Mkhitaryan???????” – alltid med massa ? – är verkligen irriterande. De ställer även känslomässiga utpressningsfrågor som ”Kom igen, låt oss få slippa oroa oss och säg att vi värvar Eriksen”. Jag är inte här för att mata Twitter, det är bara en del av mitt jobb. Mitt riktiga jobb är att fylla tidningen, så om du vill veta ”vad händer?” kan du läsa tidningen eller besöka hemsidan.

– En annan sak är att folk verkar tro att jag vet mycket mer än vad jag delger, och att jag medvetet håller inne på viktig information eftersom……ja….Varför? Jag är en journalist, en reporter, mitt jobb är att få så mycket bra information som jag kan, och sen publicera det. Jag skriver inte en artikel för the Echo och håller sedan fem-sex smaskiga detaljer för mig själv, bara utifall folk skulle ställa frågor på Twitter. Så om jag har ’blivit tyst’ om Eriksen/Papadopoulos/Ilori/Mr X, så är det, förstå detta, eftersom jag inte har något nytt att säga om de.

– En annan sak som irriterar mig är – Jag är på gång här, eller hur? – är att folk blir så förbannade över transferstories. De vill ha information. Om du ger information och det inte är vad de vill höra, säger de till dig att du inte vet någonting och att du hade fel i DEAL X och att JOURNALIST A säger detta. Om du inte kan ge (information, bloggens anmärkning…), ehm, säger de att du inte vet någonting. Folk måste förstå att transferdeals kan förändras över en dag. Lag kan försöka värva spelare ena minuten, och sen besluta mot det nästa, och det betyder inte att originalstoryn var felaktig, bara att det har förändrats.

– Rörande hur mycket information jag får, jag skulle aldrig ljuga och låtsas veta mer än vad jag gör. Om jag inte vet någonting försöker jag ta reda på det, men det finns bättre journalister än mig där ute, många, med bättre kontakter. Allt jag kan säga om mig själv är att allt jag skriver, skriver jag eftersom jag vet att det är sant.

Hur kommer du som lokaljournalist åt en transferstory?
– Det beror på. Det kan vara via ett tips från någon som jobbar med eller i någon av klubbarna, det kan vara via en agent, en scout, en utländsk journalist, spelaren själv, eller, mer sällan, via ett tips från klubben. När transferstories finns någon annanstans – och inte är våra – kontaktar vi klubbens press office och, managern, eller VD:n, för att se om det finns någon sanning i det.

– Självklart är problemet att sålla bort vad som är sant, vad som inte är sant, och vad som är halvt sant, vad varje aktörs agenda är. Det är svårt, men generellt sett är transferstories inte så svåra att hitta när fönstret är öppet.

Vilka positioner behöver LFC förstärka innan transferfönstret stänger?
– De behöver en mittback, definitivt. Jag skulle argumentera för att de även behöver en högklassig yttermittfältare, då jag inte tror att man kan luta sig mot varken Downing eller Sterling att göra det kontinuerligt sett över hela säsongen. Om Suarez lämnar behövs självklart en målgörare (de kanske faktiskt behöver en även om han stannar), och jag tror att det vore bra med ytterligare en central mittfältare som konkurrerar med Lucas och kan täcka upp för Gerrard om han missar matcher.

– Jag tror inte att de kommer att signa en i detta fönster, men en vänsterback vore också bra.

Sven Glenn
Och slutligen, som svensk måste jag fråga dig… Vad är din åsikt om Sven (inte nödvändigtvis bara fotbollsrelaterat) och hur stor är Glenn Hysén (verkligen) i staden Liverpool?
– Till en början Sven. Jag tycker han är en ganska komisk figur, denna lågmälda svensk som är tillskriven alla dessa galna stories. Sakerna som jag har läst om honom är märkligt charmiga – han sitter och smuttar champagne på försäsongstourer, minglar med alla möjliga konstiga och underbara personer, och självklart, de mer tabloida berättelserna. Det är svårt att få ihop den Sven som vi ser på tv, den ständigt förvirrade, farbroderliga mannen, med den vi läser om, ’pants round ankles, up to all sorts’.

– Som manager har hans rykte blivit lidande sedan han lämnade England-jobbet. Hans motiv verkar vara att ta jobb med klubbar som har pengar och en ambitiös ägare, och göra massvis med ögoninfallande värvningar, men faktiskt inte leverera särskilt mycket framgång. Han förtjänade England-jobbet för sitt arbete på klubblagsnivå, som stundtals var outstanding, men jag tror inte att många klubbar skulle röra honom nu.

– Glenn Hysén. Han sågs som någon som värvades för sent av Liverpool. Han är säkerligen inte i ’legend’-kategorin. Sågs som en hygglig spelare, men inte mycket mer.

* * *

Vi på Totaal Liverpool vill naturligtvis tacka Neil Jones för att han ställde upp i denna intervju. Vi hoppas att det var lika trevlig läsning för er läsare som det var för oss!