Liverpool har ödet i egna händer när Middlesbrough gästar Anfield i säsongens sista tävlingsmatch.

Då ska det avgöras! Efter 37 omgångar summeras säsongen i morgon eftermiddag när Middlesbrough gästar Anfield för spel i omgång 38. Liverpool är en seger från Champions League-fotboll nästa säsong, och på pappret är man stora favoriter mot redan degraderade Middlesbrough.

Det har varit en säsong med höga höjder och djupa dalar. Efter en strålande höst slarvade LFC bort många poäng, i tillsynes överkomliga fighter, och föll ur toppstriden och tappade mark i jakten på CL. På något sätt har Liverpool ändå lyckats klamra sig fast vid fjärdeplatsen, och borde nästan redan säkrat densamma. Med en match kvar har man ödet i egna händer och på många håll pratas det om morgondagens match som en ”cupfinal”. Jurgen Klopp har däremot varit tydlig med att han inte vill benämna avgörandet som en final, utan att man förbereder sig som inför vilken match som helst. Kanske lika bra med tanke på att tysken har fem raka nederlag i cupfinaler.

Hotet mot spel i Champions League – eller åtminstone kval till Champions League – stavas Arsenal. Misslyckas LFC vinna är risken stor att Gunners kliver om och tar den sista platsen till den anrika turneringen. Historien talar för Arsenal då Arsene Wenger inte missat topp-fyra på två decennier, men tabellställningen gör Liverpool till stora favoriter.

Manchester City är också indraget i kampen. Det ska mycket till om Guardiolas lag ska missa Champions League, men det är fortfarande möjligt. Så här är läget i striden om tredje- och fjärdeplatsen inför morgondagens avgörande.

Manchester City möter Watford i horribel form medan Arsenal ställs mot Everton hemma på the Emirates. Förutsatt att båda konkurrenterna tar tre poäng måste Liverpool vinna, och slutar då fyra. Troligast är att alla tre utmanare vinner, vilket tar City och LFC till CL. Men som tabellen utvisar är det jämnt och samtliga tre riskerar även att komma femma.

Om Arsenal kryssar kan LFC spela oavgjort och samtidigt ta fjärdeplatsen. Spelar Arsenal 1-1 kan LFC till och med förlora med 0-1. 1-1 för Arsenal och 0-2 för Liverpool betyder däremot Play-off om fjärdeplatsen.

Liverpool kommer till matchen från en övertygande seger borta mot svårspelade West Ham och bör vara fulla av självförtroende. Pressen är dock stor på laget, som får klara sig utan kapten Jordan Henderson, Saido Mané och Danny Ings. Roberto Firmino missade förra matchen, och har stått över träningar i veckan, men ser ut att ingå i matchtruppen. Divock Origi väntas inleda på sidan om brassen går in från start.

Morgondagens motstånd, Middlesbrough, kommer nästa säsong att spela i the Championship. Sejouren i Premier League blev därmed bara en säsong lång då man följer Sunderland och Hull City ned i andraligan. På 37 omgångar har laget spelat in 28 poäng, och är klara att sluta på 19:e plats i tabellen. Varken hemma- eller bortaspelet har varit tillräckligt bra för nytt kontrakt. En seger på de tolv senaste fighterna är inget imponerande facit. Och den senaste vinsten på bortaplan kom den 21:a augusti! Det är med andra ord inget skrämmande motstånd som gästar Anfield.

Middlesbrough är relativt skadefria men har vissa frågetecken. Victor Valdes, Gaston Ramirez och Daniel Ayala har alla haft bekymmer, men kan möjligtvis medverka på Anfield.

Det är utan tvekan en match med enorm betydelse som ligger för dörren. Vikten av Champions League-spel är som vi alla vet stor. Skulle LFC vinna är det blott andra gången sedan 2009/2010 man når Champions League.

Söndagens match kommer definiera hela säsongen. Om säsongen ska ses som lyckad eller misslyckad står och väger med resultatet mot Middlesbrough. En seger ger en enorm boost för hela projektet Liverpool och ett kvitto på att klubben är på väg i rätt riktning. Hamnar man istället femma blir det som en bekräftelse på att man faktiskt är en bit efter konkurrenterna.

Matchen inleds 16.00 och går att se på Viasat Sport Premium och Viaplay. Vad säger ni, kvalificerar sig Liverpool för Champions League?

2 kommentarer
  1. Tycker det är konstig att Middlesborough gått så dåligt. Tycker på pappret att truppen är så pass bra att de borde kunna hålla sig kvar.

    • Ja, bättre än överraskningarna Burnley och B’mouth i alla fall. Det faktum att de två överpresterat sett till trupperna gör väl att något lag med tilllräckligt bra trupp för att i teorin hålla sig kvar blir nedflyttat istället.

Kommentarer är stängda.