Nu är det äntligen dags, Manchester United hemma på Anfield! Säsongens höjdpunkt för många röda fans och derbyt känns viktigare än på länge.

Det blir inte mycket större än när de två giganterna inom engelsk fotboll drabbar samman på Anfield. Både Liverpool och United går visserligen knackigt i ligan. Lagen ligger bara sexa respektive nia, men mötet måste ändå ses som ett av de största i fotbollsvärlden. För oss supportrar är matchen tveklöst en av årets absoluta godbitar och en match som bara ska vinnas!

Morgondagens derby är oerhört viktigt för båda lagen. Givetvis är alla matcher mellan rivalerna viktiga, men de svaga ligaplaceringarna gör poängen extra värdefulla och inget av lagen har egentligen råd att förlora. Skulle LFC vinna kliver man upp på samma poäng som motståndarna. Segrar däremot United skiljer det hela sex poäng mellan lagen och LFC hamnar långt efter i kampen om en plats i Champions League. Ska Liverpool på allvar bli en utmanare till de åtråvärda platserna krävs det att man slår lagen man konkurrerar med, med start i morgon. Tre poäng i Klopps första möte med United skulle inte bara innebära ett stort tillskott av energi och självförtroende, utan också att jakten om CL lever vidare.

Trots mängder av skador och en svag niondeplats är känslan inför derbyt bra. I mötena med de klassiska storlagen har Liverpool spelat fin fotboll och sett grymt motiverade ut. Den oavgjorda matchen mot serieledande Arsenal i veckan var inget undantag. Där lade LFC i högsta växeln från start och stod för en imponerande insats (förutom det bedrövliga försvarsspelet vid baklängesmålen). Offensivt var det ett stort steg framåt gentemot hur det sett ut den senaste månaden. Även det fina presspelet högt upp i banan var tillbaka men i defensiven släppte LFC in alldeles för enkla mål.

United kommer också från en galen match. Mötet med Newcastle slutade 3-3 efter en sen kvittering av motståndarnas Paul Dummet. Likt LFC brottas dem med en hel del skador. Luke Shaw, Marcos Rojo, Antonio Valencia, Michael Carrick och Bastian Schweinsteiger förväntas missa klassikermötet medan Phil Jones status ännu inte är fastställd.

Ingen LFC-spelare har ådragit sig någon skada sedan onsdagens match. Klopp meddelade på presskonferensen att Sakho är ”ok”, men tysken skruvade på sig vid frågan om mittbacken kommer till spel. Finns den reslige fransmannen inte med förväntas nyförvärvet Steven Cualker ta plats bredvid Kolo Touré i backlinjen. Spelarna som garanterat tvingas följa bataljen från läktaren är Daniel Sturridge, Dejan Lovren, Martin Skrtel, Danny Ings, Divock Origi, Jon Flanagan, Philippe Coutinho, Jordan Rossiter och Joe Gomez.

De senaste mötena lagen emellan har inte varit några roliga tillställningar för Liverpool. Mötet på Old Trafford i september slutade 3-1 och förra säsongens möte på Anfield slutade 2-1 i bortalagets favör. Spurs övertygande 4-1 seger tidigare i dag gör att avståndet mellan Liverpool och fjärdeplatsen är hela åtta poäng, seger i morgon är därför ett måste!

Söndag – 15.05 – Viasat Fotboll/Viaplay