Liverpool och Manchester United ställs mot varandra för första gången någonsin i en kontinental tävling när åttondelsfinalerna i Europa League rullas igång.

Torsdag, 10 mars
21.05
Kanal 9

Finalförlusten i ligacupen har lämnat Europa League kvar som Liverpools enda realistiska chans på en titel denna säsong. Att morgondagens motstånd är bittra rivalen Manchester United är ingenting som gör tävlingen mindre intressant. Alla matcher mot United är givetvis speciella, och att möta dem hemma i Liverpool är en av säsongens absoluta höjdpunkter. Mötet i morgon är första gången i historien som lagen möts i en kontinental tävling, något som ger ännu mer krydda till det redan heta dubbelmötet. 

United gick in i Europa League efter en smärtsam tredjeplats i Champions Leagues grupp B. I föregående omgång besegrades danska Midtjylland, men efter vissa problem. Det första mötet i Danmark torskade ”Red Devils” med 2-1 efter en bedrövlig insats. I returen på Old Trafford lyckades engelsmännen vända dubbelmötet och ta sig vidare i turneringen. Liverpool slog som bekant ut tyska Augsburg med totalt 1-0. James Milner staffsköt LFC vidare i turneringen med dubbelmötets enda mål.

Båda lagen har haft det motigt under säsongen. LFC tvingades till ett tränarbyte medan Manchesters coach, Louis van Gaal, varit i rejäla blåsväder. I ligan skiljer det endast tre poäng mellan rivalerna och då ska det tilläggas att Liverpool har en match mindre spelad. Chansen finns alltså att lagen ligger på samma poäng när LFCs hängmatch är spelad.

Manchester United har varit lite av en mardrömsmotståndare på senare år. Rivalerna har segrat i de fyra senaste tävlingsmatcherna och vi måste gå tillbaka till mars 2014 för att hitta den senaste viktorian för LFC. Den här säsongen har matcherna slutat 3-1 respektive 1-0 i Uniteds favör.

En fin rad segrar slutade i helgen för United då de förlorade borta mot West Bromwich i ligan. Laget är hårt drabbat av skador och till morgondagens match saknas ett gäng ordinarie spelare. Ashley Young, Antonio Valencia, Wayne Rooney, Bastian Schweinsteiger, Phil Jones, Luke Swaw och Cameron Borthwick-Jackson förväntas alla missa fighten. Utöver skadorna är den unge engelsmannen Jesse Lingaard avstängd.

I Liverpool är läget ljusare än på länge. Trots missödet i ligacupen har man en uppåtgående form och ett förbättrat skadeläge. För första gången under säsongen har LFC tagit tre poäng tre ligamatcher i följd. I söndags vann ”the Reds” en konstig match mot Crystal Palace där Christian Benteke agerade segerorganisatör. Den reslige belgaren föll i straffområdet på stopptid och förpassade sedan lädret i nät från elva meter. Starkt av LFC att lämna Selhurst Park med tre poäng efter att ha hamnat i underläge och tvingats kämpa med ett decimerat manskap större delen av den andra halvleken.

James Milner, som blev utvisad mot Palace, klev av onsdagens träning på grund av sjukdom. Engelsmannen väntas missa morgondagens match vilket även Lucas Leiva, Kevin Stewert, Joe Gomez, Jordan Rossiter och Danny Ings gör.

Returen spelas på Old Trafford nästa vecka, 17 mars.