[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Den 17:e maj skrev jag ett dylikt inlägg över vilka jag vill se Liverpool värva i sommar. Mycket har förändrats sedan dess. Det är egentligen tre omständigheter som är helt förändrade: 1) Luis Suarez kommer att säljas, 2) Liverpool har värvat flertalet spelare, 3) Andra klubbar har också värvat spelare vilket innebär att vissa spelare inte längre är tillgängliga på transfermarknaden.

1) Luis Suarez kommer att sälja för £75 miljoner. Det betyder att Liverpool tappar en anfallare som gjorde 31 mål (varav inget på straff!) ligasäsongen 13/14. En uppenbar konsekvens blir att laget tappar i kvalité. Det betyder också att Liverpool transferbudget växer något enormt, vilket innebär att Brendan Rodgers kan ’ta på sig andra glasögon’ när han studerar transfermarknaden. Numera behöver han inte leta efter billiga spelare. Det är naturligtvis ingen nackdel om en spelare är billig (och bra, förstås) men Rodgers kan utan tvekan värva flertalet spelare som går på över £20 miljoner. Pengarna kommer att finnas. Suarez-försäljningen är en ’game changer’ på samma sätt som Torres-försäljningen var. Då fick Liverpool råd med två dyra anfallare i form av Carroll och Suarez. Med facit i hand såldes Carroll för £15 miljoner och Suarez kommer att säljas för £75 miljoner. Det är sammanlagt £90 miljoner för två spelare som köptes in för sammanlagt drygt £55 miljoner. Man kan alltså säga att Suarez succé är betydligt större än Carrolls flopp. Hur många gånger tror ni att Damien Comolli kommer att påpeka detta i framtida intervjuer?

Suarez2

2) Liverpool har redan värvat flera spelare. Rickie Lambert, Emre Can och Adam Lallana har anslutit. Jag räknar även med att Lazar Markovic och Ryan Bertrand ser också ut att ansluta. Det förändrar naturligtvis behoven! Här är en upprepning av min önskelisa från mitten av maj med en ny kortfattad kommentar efter:
Målvakt som kan konkurrera med Mignolet – Vill fortfarande ha!
Möjligtvis en högerback – Kontraktsstatus på Johnson oförändrad!
Etablerad och dominant mittback som går in i startelvan – Inte klart än, men jag räknar med Dejan Lovren. Orkar inte gå in på vad jag tycker om valet av Lovren…
Vänsterback som går in i startelvan – Räknar med Bertrand. Ingen klockren värvning, men bör ta en ordinarie tröja.
Ung defensiv mittfältare som backar upp Gerrard – Har egentligen sett Emre Can för lite, men antar att han blir den här spelaren.
Offensiv mittfältare/playmaker – Adam Lallana.
Snabb yttermittfältare som breddar truppen och gärna får göra en del målLazar Markovic blir den spelaren.
Målfarlig anfallare med fysisk närvaro alternativt en kreativ anfallare som kan komplettera Suarez/Sturridge – Rickie Lambert (fysisk närvaro).

Men…
… Försäljningen av Suarez skapar nya behov. Nu ser jag helt plötsligt ett stort behov av att få in fler målgörande spelare. En målgörande ytterforward till 4-3-3/4-2-3-1 skulle jag väldigt gärna få in. Dessutom vore det på sin plats med en till högklassig offensiv spelare som kan producera poäng. Det krävs trots allt två riktigt bra spelare för att ersättare en världsklasspelare som Suarez. Om både Borini och Aspas säljs bör man dessutom ta in ytterligare en anfallare, men det kan vara någon som breddar snarare än spetsar och gärna har snabba fötter.

Det betyder att Liverpool behöver…
– En målvakt som kan konkurrera med Mignolet.
– Möjligtvis en högerback.
– En målfarlig ytter.
– En mångsidig offensiv spelare som tillför spetskompetens.
– En anfallare som breddar och gärna har snabba fötter.

Mignolet5

Och då hade jag värvat enligt följande…

Målvakt: Samma val som i tidigare inlägget, dvs Keylor Navas. Har fortfarande en utköpsklausul på cirka £8 miljoner. Tyvärr har VM-succén fått många andra att också fatta hur bra han är. Guillermo Ochoa (free transfer) och Fraser Forster (Celtic, £8 miljoner) var mina tidigare alternativ till Navas och gäller fortfarande.

Högerback: Svåraste valet. Kommer Johnson att förlänga? Finns köpare? Om Johnson lämnar är Serge Aurier spelaren som Liverpool bör värva, tycker jag.

Målfarlig ytter: Antoine Griezmann för utköpsklausulen på £26 miljoner är det självklara valet. En spelare som är otroligt mångsidig och bra, och som framförallt både kan nosa till sig målchanser och sätta dit bollarna. Xherdan Shaqiri vore ett lämpligt backup-alternativ.

Mångsidig offensiv spelare som tillför spetskompetens: Här känns Julian Draxler som det självklara valet, men hans prislapp som troligtvis ligger på £37 miljoner skulle kunna utgöra ett problem, även med Liverpool väldigt stora transferbudget. Två brassar i form av Bernard och Roberto Firmino utgör gedigna alternativ. Bernard är nog inte särskilt sugen på att stanna i Ukraina och Firmino kan inte tillhöra Hoffenheim hur länge som helst.

Snabb anfallare som breddar truppen: Det finns flera schyssta alternativ. Spelare som Son Heung-Min, Seydou Doumbia och Alexandre Lacazette skulle säkerligen göra ett jobb. Luis Muriel vore en intressant chansning. Jag tror inte att Rodgers vågar ta sig an Mario Balotelli, som ju i grund och botten är en väldigt talangfull spelare. Benficas Rodrigo är en spelare som jag gillar, men känner att han vore lite för dyr sett till rollens prioritet (detsamma gäller även Balotelli…).

Och ja…
… Det vore heller inte helt fel med några fantastiska talanger som kanske inte är redan för A-laget redan nu, men som är framtida stjärnor.

19 kommentarer
  1. Intressant inlägg!

    Keylor Navas hade varit en grym värvning men tror ni inte att han hellre vill gå till en klubb där han kommer att ses som given etta? Intressenter lär ju säkert finnas iom hans succé i VM och han var ju dessutom en av La Ligas bästa målvakter förra säsongen.

    Angående Draxler så skulle han vara fantastisk att få in. Han är en otrolig talang och har ett väldigt bra distansskott, en egenskap som jag tycker saknas i dagens trupp. Men är han villig att gå? Enligt den här artikeln så vill han stanna ett år till: http://m.bbc.com/sport/football/27884475

    På anfallssidan så skulle jag gärna se Loic Remy. Kan spela både som central anfallare och som ytterforward och gjorde 14 mål på 26 matcher i PL för Newcastle ifjol. Arsenal ryktades han mycket till tidigare i somras men deras intresse tror jag svalnar när de nu värvar Sanchez.

    • Många spelare vill inte tvinga sig bort från klubbar. De kanske är nöjda med att bli kvar – men det behöver inte betyda att de skulle tacka nej om det uppstod en konkret situation där de får välja. Både Borini och Coutinho verkade inte ha något emot att vara kvar i Roma respektive Inter innan Liverpool köpte de, för att ta några exempel. Draxler försökte inte tvinga fram en flytt till Arsenal i januari men det verkade som att han hade tackat ja om de hade betalat klausulen. Det skulle kunna vara en liknande situation för Draxler nu. Samtidigt cirkulerar även rykten som gör gällande att Bayern München eventuellt tänker norpa honom om Kroos lämnar.

      Ja, Remy är bra och har ju sin klausul, men ingen av mina personliga favoriter.

  2. När värvade arsenal suarez?

  3. Just nu har vi bara Sturridge som anfallare och vi kan inte räkna med att Lambert ska ersätta Suarez utan vi behöver en anfallare rakt av.
    Många spelare som är ”klara” för Liverpool så har det varit spelare som spelar på en kant eller i en 10 roll bakom anfallaren.
    Sedan det rykten gick att Suarez var på väg bort så verkar alla att vi ska spela 4-2-3-1.
    Så jag undrar varför ska vi byta spelsystem bara för att Suarez kommer att lämna oss och vi fick mer ut av Gerrard på flera år.

    • Vad yrar du om? Hur kan vi bara ha en anfallare när du räknar upp både Sturridge och Lambert?

      Sen så byter vi inte spelsystem i och med Suarez försäljning, vi byter tillbaka till det som var tänkt från början och det vi spelade när Suarez pch Sturridge var borta av olika skäl dvs 4-3-3. Vilket även är precis det som Steven Gerrard behöver, med två spelare framför sig på mittfältet. Även det spelsystem som Rodgers föredrar, men tvingades rucka på för att både Suarez och Sturridge var för bra för att petas.

  4. Om Markovic + tre offensiva spelare till plockas in, så har vi fått in sju spelare på fyra, alternativt fem, offensiva positioner. Då vi kan räkna med att bli av med tre, Suarez, Moses och kanske Aspas så blir det många som kan få svårt att få speltid. Jag vet att antalet matcher ökar, men det brukar ändå finnas en stomme att bygga laget runt som inte roteras så mycket. En tråkig konsekvens blir att yngre spelare (vi har många) som behöver speltid och förtroende får svårt att utvecklas. Jag hade gärna sett Ibe göra en Sterling. Säger inte att det är fel med stor bredd, men det hade sin tjusning att lyckas utan att ha trupp som de andra topplagen.

    • Absolut, men dessa bör lånas ut istället så att de får speltid.

    • Håller med om att det finns en tjusning med att inte ha bredd, men det blir inte längre en tjusning om det får ödesdigra konsekvenser för resultaten. Man måste ha en bred trupp om man ska gå bra i ligan, CL och de inhemska cuperna. Man riskerar slitna och skadade spelare om man inte breddar truppen rejält.

      Ibe skulle må bra av en till utlåning. Kontinuerlig speltid kommer han inte få i Liverpool, inte ens om man skulle införa köpstopp efter Suarez-försäljningen.

    • Ibe var inte speciellt långt ifrån speltid förra säsongen, med ett utvecklingskliv till och någon spelare mer på skadelistan så kanske …. Nu menar jag egentligen inte spelare som Ibe (som givetvis bör lånas ut), utan mer spelare som Coutinho, Markovic,Sterling etc. Unga spelare som ofta har mer ojämn form under en säsong. Som det varit så har de yngre spelarna fått förtroende även vid formsvackor. Det har saknats alternativ. Nu kommer det att finnas alternativ och om något år kommer vi kanske se på Coutinho som talangen glimtade till och sen försvann. Sen tar jag också hellre resultaten än ”tjusningen”, jag förstår man måste knäcka några ägg för att göra en omelett.

  5. Kännes som jag spelar fifa nu men utöver Markovic som jag inte räknar in i Suarez pengarna så tycker jag vi ska gå all in på Shaqiri, Griezmann och Julian Draxler. Nån av dom lär vi ju gå bet på men om vi får alla tre inte mig emot. Vill bara ha in massa kvalite nu när Suarez sticker. Tänk för Brendan att välja mellan Coutinho, Sterling, Lallana, Markovic, Griezmann, Shaqiri och Draxler på ett offensivt mittfält…givetvis kommer inte alla, men halleluja vilken offensiv!

  6. Jag räknar Lambert som tredje val som anfallare och vi behöver en till anfallare minst och där har det ryktas om Huntelaar och Benzema där den senare tycker jag är det bättre alternativet.
    Själv har jag inte allt för stora förhoppningar utan först då jag ser bilder på spelaren då han skriver på ett kontrakt först då inser jag att det är klart.
    Men jag måste erkänna att nog är Silly Season spännande.

    • Jag kan tänka mig att Lambert är tänkt som andra val om vi spelar 4-3-3 alternativt som back-up alternativ om det går trögt i vissa matcher.
      Han har gjort mål på alla nivåer i England och är trots sin ålder fortfarande en bra målskytt.
      Tycker inte vi behöver värva in någon mer anfallare.

  7. Bra och roligt inlägg!

    Tre saker som jag funderat på;
    1. Griezmann. Är han verkligen så bra som alla säger? Tycker inte han var speciellt övertygande i VM.
    2. Är det verkligen så smart att köpa in massvis med nya spelare när vi gjorde den bästa säsongen på väldigt länge förra säsongen? Är det inte bättre att köpa 1-2 världsstjärnor istället för 5-8 nya spelare?
    3. Det snackas om Draxler som är en fantastisk spelare, men är det inte bättre att försöka på Meyer istället? Yngre, har en enorm potential och borde väl vara lite billigare?

    • Visst är Mayer yngre, men Draxler är född 1993, hyfsat mycket talang där också och skulle bidra med mer på en gång och det ser jag som viktigt just nu.

    • Och när vi ändå är inne på tyska talanger, Timo Werner, det hade varit något de!

  8. Vi måste värva färdiga, etablerade spelare som tar plats i elvan direkt. Vi kan inte bara värva lovande ”kan bli hur bra som helst”-spelare som blir exakt så bra om kanske två säsonger. Ska vi ta ett steg till i PL måste vi ha in klass direkt…

  9. Härligt med silly season.
    Men alla pratar offensiva pjäser, undantag en bra mittback. Jag saknar en rutinerad defensiv mittfältare som kan låsa och förstöra motståndarnas spel. Kommer behövas i bortamatcher i CL. Om nu Lucas försvinner oxo.
    Vad säger ni?

    • Emre Can är redan värvad som ersättare till Lucas och för att avlasta Gerrard som är nr 1 på den positionen.

Kommentarer är stängda.