Senaste nytt

VAR gör PL-debut

På insidan av ett VAR-rum.

Ikväll spelar Liverpool och Norwich i den första omgången av den här säsongens Premier League – som dessutom kommer att bli debuten för VAR (Video Assistant Referee). Vi blev introducerade till VAR i förra säsongens FA-cup, men nu ska det även användas i seriesystemet. Anfield är först ut av Premier Leagues 20 arenor.

VAR kommer användas i fyra olika situationer. Där kommer man granska följande:

 • Målsituationer
 • Straffsituationer
 • Om det ska vara direkt rött kort
 • Om domaren har delat ut gult kort till rätt spelare

Det sistnämnda låter kanske förvånande, men visst minns ni Bo Karlsson som gav gult kort till fel nigerian i en VM-match 1994 mot Argentina?

I Dam-VM användes även VAR för att kolla på om målvakten hade minst en fot på mållinjen när straffar slogs. I detta sammanhang är Premier League mer avvaktande och bekräftar att man endast kommer att använda VAR om domaren missar en tydlig rörelse bort från mållinjen av målvakten, om andra spelare rör sig för tidigt och det påverkade utgången, eller om spelaren som tar straffen använder sig av mer än en “touch”.

* * *

Hur VAR-tecknet ser ut.

Premier League introducerar även ett tillägg till VAR. Det är att spelare kan bli varnade om de skriker på domaren och visar VAR-tecknet i syfte att pressa domaren att kolla på situationen igen.

På samma sätt som i tidigare turneringar blir linjedomarna i Premier League också instruerade att hålla ner flaggan vid tighta situationer. Linjedomaren kommer därav inte vinka ifall han är osäker om spelaren är offside, för om han är det kommer VAR bekräfta det. Hellre fria än fälla och låta anfallet fortgå helt enkelt.

* * *

Vad är er syn på VAR i Premier League? Bra eller dåligt?

* * *

Är det rätt att införa VAR i Premier League?

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Kommentarer

 1. Toyen

  Med rätt användande, alla aspekter, så är VAR otroligt bra, speciellt emot ”dykare” som då kan ge domaren rätten att dela ut kortet istället för att det ska resultera i motsatt effekt.

  Ser fram emot detta, det är en helt ny bollpark som öppnas, FairPlay kommer ge resultat givetvis, sålänge VAR används korrekt.

 2. Kribba

  Personligen tycker jag VAR är tråkigt. Fotbollen ska vara utan sådana pauser, utan tillbakahållna målfiranden och att domarna emellanåt gör fel hör till sporten.

  Tar bort lite av udden till sporten tycker jag. Men med det sagt inte heller något stort problem och det går att leva med.

  1. Lilebroer

   Jag hoppas att det blir bra i framtiden. Givetvis kommer det bli en hel del bök denna säsong, men på sikt hoppas jag att det positiva överväger det negativa.

Laddar...