Talangprofil

Mateo Kovacic

#10 Mittfältare

Nationalitet :Kroat
Födelsedatum :1994-05-06
Längd :181 cm
Vikt :80 kg
  • PositionOffensiv mittfältare, defensiv mittfältare, central mittfältare, yttermittfältare
  • Nuvarande klubbReal Madrid
  • Tidigare klubb(ar)LASK Linz 2007-2010, Dinamo Zagreb 2010-2013, Inter Milan 2013-2015
  • Kontrakt2021
  • A-landslagsturneringarVM i Brasilien 2014
  • MeriterKroatiska ligan 2010-2011, Kroatiska ligan, 2011-2012, Årets talang i Kroatien 2011

Spelarbeskrivning

Kovacic är en mångsidig mittfältare som behärskar såväl offensiva som defensiva roller. Jag tror att hans framtid finns på det offensiva mittfältet – eller rättare sagt som släpande anfallare. Där kommer spelare med hans kvalitéer till sin rätta.

Det som utmärker Kovacic är främst hans teknik och snabbhet med bollen. Han är väldigt snabb och har en härlig acceleration, samtidigt som bollen ofta sitter klistrar vid fötterna. Han behärskar alltså bollen i väldigt hög fart, vilket gör honom otroligt svårstoppad. Han har även ett bra spelsinne och passningsspel, även om han fortfarande kan bli bättre på att värdera situationerna. Vidare besitter han en förmåga att kunna skjuta i steget – det brukar vara en disciplin som endast riktiga världsstjärnor hanterar i ett ursinnigt högt tempo. Kovacic jobbar hårt på planen och spelar respektlöst. Han har naturligtvis fortfarande inte fått ut allt sitt kunnande på A-lagsnivå, men detta är onekligen en oslipad diamant med enorm potential.

Har sedan flytten till Real Madrid fått en defensivare roll, vilket kanske inte är helt förvånande med tanke på omgivningen. Behärskar absolut den rollen också, men kommer förhoppningsvis göra som Yaya Touré – det vill säga flytta från en spansk gigant till England – och få en mer offensiv roll på de brittiska öarna. Detta är en skicklig spelare som jag gärna vill ha högre upp i banan än på en defensiv mittfältsposition.

Citat om spelaren:

”Om han får frihet att skapa högt upp i banan med utrymme, så kan Kovacic vara väldigt farlig. Han är ingen chef som Pirlo. Med tanke på Kovacics sätt att spela och hans tekniska egenskaper är han snarare en mix mellan Kaka och Seedorf. Kovacic tenderar att dribbla, har bra teknik och storartad acceleration. Han är en klasspelare och jag tycker att hans kvalitéer borde användas på bästa sätt. Jag skulle inte ge honom en börda med taktiska uppdrag redan nu. Nuförtiden har Mazzarri integrerat honom väldigt bra i Inter” – Giovanni Trapattoni (Radio 105, 24 november 2013).

Laddar...