Det har länge snackats om att Nigeria ljuger om fotbollsspelares åldrar. Nu har debatten blossat upp rejält igen – detta efter att bloggare på Nigerias största websidor kommit med påståenden om ett flertal spelare, skriver The Guardian.
De menar exempelvis att Nwankwo Kanus riktiga ålder är 42 år, trots att det står 33 år på passet. Även Oba Martins uppges vara äldre – närmare bestämt 32 år istället för 25 år som han påstår.
Även den förre storstjärnan Jay-Jay Okocha pekas ut – han ska ha ljugit om åldern med hela 10 år, medan Taribo West, som la av för två år sedan, uppges vara mer än 10 år äldre än de 35 år som han säger sig vara i dagsläget.
Anledningen till att detta har blossat upp igen är Nigerias svaga insats i Afrikanska Mästerskapet i Angola. Det nigerianska folket skyller till stor del på lögnerna.
En före detta manager till en nigeriansk klubb sa till The Lagos Guardian att ”Det som hände i Angola är en bekräftelse av vad som har hänt i det förflutna där de flesta av våra spelare har förfalskat sin ålder under turneringen. De flesta spelarna är äldre än vad de påstår och det har gjort det gjorde det omöjligt för oss att uthärda snabbheten hos lag som Zambia och Benin.”
Den synen delas av flera andra: ”Våra killar är gamla, vi betalar priset för åldersfusk,” säger Ken Anugwehe, som tidigare var landslagsläkare och även satt i det nigerianska fotbollsförbundets styrelse.
Misstankarna kring Nigerias ålderfusk har funnits i över 20 år. Somliga kanske minns att FIFA förbjöd Nigeria från att delta i internationella turneringar under 2 års sid sedan åldersfusk avslöjats i 1988 års OS, då födelsedatumen på tre av deras spelare inte överensstämde med samma spelares födelsedatum i tidigare turneringar som de deltagit i.
Faktum är att Nigeria alltid har skördat enorma framgångar på ungdomslandslagsnivå, men att deras spelare har stannat totalt i utvecklingen efteråt.
Phillip Osondu var exempelvis U17-VM:s bästa spelare 1987 och värvades därefter av Anderlecht, men la lustigt och hastigt ner spelarkarriären för att istället ta ett städj0bb(!) när hans ålder började ifrågasättas.
Femi Opabunmi, som var fantastisk i U17-VM 2001, skaffade sig visserligen A-landslagsmeriter med Nigeria, men har haft en skrämmande dålig karriär på klubblagsnivå. Han harvade runt i franska tredjeligan(!) men är numera tillbaka i den nigerianska ligan.
En nigerianskt bloggare påstår att sig ha en vän som spelar i den nigerianska högstaligan, och att en av hans lagkamrater ”berättade att hans riktiga ålder är 32, men hans fotbollsålder 21.”
Bloggaren menar att det är enkelt att bluffa. Det räcker med att traska in på ett nigeriansk migrationsverk och betala 7000-10 000 naira [10 000 naira = ca 480 SEK] för ett nytt namn, födelseårs och födelsedatum – ja, helt enkelt en ny identitet.
”A new passport, a new person – and if you are a footballer, a younger one.”
Som tur är har FIFA äntligen hittat en lösning. Med avancerad teknologi kan man mäta en människas ålder – vilket var precis vad FIFA gjorde inför förra årets U17-VM.
Innan FIFA:s undersökning av spelarna hjälpte FIFA de inhemska fotbollsförbunden att göra egna undersökningar. Resultaten av dessa är inte offentliggjorda, men Nigeria valde genast att stryka 15 spelare från truppen, medan Gambia tog bort 11 av de 18 spelarna som hade hjälpt laget till seger i Afrikas U17-turnering några månader tidigare.
Rykten gör gällande att retroaktiva analyser av spelarna från de tidigare tre U17-VM-turneringarna visade att mer än en tredjedel av spelarna var överåriga.
Noterbart är att Nigeria lyckades knipa en silvermedalj i 2009 års U17-VM, trots att de alltså tog bort 15 spelare från den ursprungliga truppen.