Startelvan: Reina, Enrique, Johnson, Agger, Skrtel, Spearing, Gerrard, Henderson, Downing, Kuyt, Suarez.

Bänken: Doni, Carragher, Bellamy, Carroll, Adam, Shelvey, Kelly.

Manchester United – Liverpool 2-1 (0-0, 2-1)

1-0 Wayne Rooney 47′
2-0 Wayne Rooney 50′
2-1 Luis Suarez 80′

* * *

Liverpools kräftgång i ligaspelet fortsätter. Den här gången behövde inte ens Manchester United göra en särskilt bra match för att vinna – istället var det Liverpool som slarvade bort matchen.

Mycket av eftersnacket kom att handla om en utebliven handskakning. Naturligtvis aningen märkligt, då ingen vanligtvis brukar betona betydelsen av handskakningarna, men den här gången var det tydligen viktigare än själva matchen.

Liverpool gjorde en klart godkänd första halvlek. Man skapade enstaka heta målchanser, som till exempel ett giftigt skott av Johnson, men framförallt försvarade man sig på ett bra sätt. Spearing, Henderson och Gerrard såg till att Uniteds anfallsspel uteslutande handlade om att komma runt på kanterna – centralt hade de ingen chans att åstadkomma något.

I slutet av halvleken var det mycket nära att Ferdinand blev frilägesutvisad, men tacklingen träffade bollen och domaren friade. Jag tycker att det är helt rätt att fria tacklingar på bollen; kan fortfarande inte acceptera att tacklingar som träffar bollen först kan leda till straffar eller rent av röda kort, som det ju har gjort i Premier League den här säsongen. Bra tackling av Ferdinand och bra beslut av domaren, men naturligtvis olyckligt för Liverpool.

Även i halvtid rapporterades hetsiga händelser i spelargången. Tydligen försökte Evra konfrontera Suarez, men Skrtel gick emellan och det eskalerade en aning. Dansk tv spred rykten om att Agger uppmanat Ferdinand att ta en fight efter matchen. Ja, det var hetsigt och ryktena eskalerade antagligen mer än de verkliga händelserna…

Andra halvlek inleddes på värsta tänkbara sätt för Liverpool. Ett par minuter in missade Johnson markeringen på Rooney, 1-0. Bara tre minuter slarvade Spearing, 2-0. I svenska TT:s matchrapport kunde man läsa att målen var två individuella prestationer av Rooney – snacka om att överdriva hans prestationer i samband med målen.

2-0 var naturligtvis ett bra resultat för United. De behövde bara spela av matchen, vilket de också lyckades göra på ett bra sätt. De försvarade sig bra och såg till att hålla i bollen när de fick tag i den. Liverpool hade inte mycket att komma med; anfallsspelet var långsamt, statiskt, orörligt och saknade kreativitet.

United skapade betydligt fler målchanser än Liverpool under matchen. Det var mestadels tack vare kantspelet, där Giggs och framförallt Valencia visade framfötterna. Det var verkligen klasskillnad mellan deras insatser och Liverpools motsvarigheter Downing och Kuyt.

Dalglish försökte ändra matchbilden genom att byta in Bellamy, Carroll och Adam, men det hjälpte föga. Man reducerade visserligen på en fast situation där Ferdinand gjorde en perfekt assist till Suarez, men själva matchbilden ändrades föga. Liverpool skapade inga heta målchanser och United vann helt rättvist med 2-1. Liverpools anfallsspel funkar sällan – man både skapar för lite och gör få mål – därför har man aldrig råd att slarva i försvarsspelet om man ska vinna matcherna.

Efter matchen fortsatte även Evras till synes eviga försök att psyka Suarez, men uruguayanen var åter igen cool och ignorerade fransmannens osportsliga uppträdande.  Om Suarez hade varit hälften så aggressiv och okontrollerad som många försöker göra gällande, hade han antagligen gett Evra en rak höger i den situationen, men istället visade han åter igen att Evras psykningar inte kan få honom att spåra ur. Till slut tog domaren bort Evra, samtidigt som Reina och Skrtel sprang dit för att påpeka Evras osportslighet. Naturligtvis ett patetiskt avslut av Evra, men det sämsta med den här matchen var de uteblivna poängen, som verkligen hade behövts i kampen om CL-platserna.

Det blev ännu mer patetiskt i eftersnacket när Ferguson sågade sönder Suarez beteende. Ledare, spelare och fans i en klubb som har individer som Ryan Giggs mfl i laget borde givetvis aldrig anmärka på någon annans beteende.