______________________

Inför matchen:

Om en stund släpps startelvan till en av säsongens hetaste Liverpool-matcher.

Liverpool kommer som bekant från en vecka som har innehållit en 5-3-seger mot schweiziska Young Boys. Att Enrique startade i den matchen antyder att Kelly och Johnson startar som ytterbackar mot Manchester United. Likaså förväntas även Sterling och Shelvey starta idag.

* * *

Laget:

Bekräftad startelva: Reina, Kelly, Agger(80), Skrtel, Johnson, Allen, Gerrard, Shelvey(utvisad 39), Borini(46), Sterling(66), Suarez.

Bekräftad bänk: Jones, Enrique, Sahin, Assaidi, Henderson(66), Carragher(80), Suso(46).

* * *

Matchfakta:

Liverpool – Manchester United 1-2 (0-0, 1-2)

Matchen:

Innan avspark mindes och hedrades de 96 personer som omkom den 15:e april 1989 på Hillsborough. Publiken sjöng ’You’ll Never Walk Alone’ och ceremonier genomfördes.

När matchen sattes igång var Manchester United piggast, men det dröjde inte många minuter innan Liverpool tog över spelet. Hemmalaget hade mycket energi och löpvilja, samtidigt som United agerade passivt. Dessvärre resulterade Liverpool bollinnehav och finurliga löpningar sällan i de riktigt heta målchanserna – man saknade helt enkelt spetskompetens längst fram i planen, samtidigt som Uniteds backlinje oftast agerade säkert och följsamt. När Liverpool väl skapade målchanser var man (som vanligt) inte tillräckligt effektiva.

I den 39:e minuten bytte det mentala övertaget sida helt och hållet när domaren valde att ge Shelvey ett rött kort. Både Shelvey och Evans satsade våldsamt och visst var Shelvey förtjänt av ett rött kort – men det var Evans också. Bilden nedan visar Shelvey och Evans precis innan kontakten dem emellan.

Känslan var att det skulle bli mycket tufft att vinna med 10 man. Hoppet tändes dock tidigt i den första halvleken när Gerrard satte 1-0 genom att mönsteravslut. Lagkaptenen har egentligen bara producerat på fasta situationer under det senaste året, så det var mycket efterlängtat för hans del.

Rent statistiskt är lag extra sårbara precis efter att de har gjort mål. Den här gången visade Liverpool anledningen till detta, då man helt plötsligt började agera passivt efter ledningsmålet. Man gav – helt onödigt – United initiativet och deras kvalitet visar sig förstås direkt när de får gratisytor.

Bara 5 minuter efter 1-0-målet kvitterade Rafael med ett snyggt avslut som gick stolpe-in. Jag kunde inte låta bli att tänka på hur många gånger Liverpool-skott har gått stolpe-ut på Anfields målburar, men man kan inte förneka att brassens avslut var en bra prestation.

Matchen innehöll många svårbedömda situationer. Evra blev inte ens varnad för en ful kapning av Sterling, medan både van Persie och Scholes fick gula kort för tacklingar som – särskilt i holländarens fall – kunde ha resulterat i rött kort. Det var även en hel del straffsituationer, men domarteamet valde att fria allt…

… Tills i slutet av matchen när de blåste för minsta lilla ”kontakt” på Valencia, som naturligtvis passade på att falla som en kägla. Tidigare hade exempelvis Suarez blivit betydligt klarare fälld, men den gången valde domarteamet att fria.

Som om det inte vore nog blev Agger skadad precis innan Uniteds straff. Det var den inhoppande debutanten Suso som slog en snål passning, och Agger och Johnson kommunicerade inte tillräckligt bra med varandra… Som ett brev på posten var Reina nära – men inte tillräckligt nära – att rädda van Persies mediokert slagna straff.

Med 10 man och 10-15 minuter kvar lyckades inte Liverpool resa sig ur 1-2-underläget. Det hjälpte inte heller att domaren gick på varenda United-filmning (och de var många) under matchens sista minuter och att Kelly blev skadad.

Sammanfattningsvis kan man säga att Liverpool gjorde en klart godkänd insats, men att man fortfarande saknar kvalité på planens sista tredjedel. Suarez fortsätter att bli snudd på trakasserad av PL-domarna, och det enda konsekventa med dagens domarinsats var att den nästan alltid gynnade United. Samtidigt måste man se sig själva i spegeln och rannsaka sin egen prestation och inte lägga allt för stort fokus på faktorer som man inte kan påverka (som exempelvis domarbedömningar och motståndarlagets filmningar). Oavsett domare, har Liverpool tagit för få poäng under säsongsinledningen. Spelschemat har visserligen varit tufft – men nu måste man verkligen börja vinna ligamatcher.

* * *

Spelarkommentarer:

Reina – Kan inte lastas för målen. Bra med fötterna.
Kelly – Visade varför han petar Enrique. Gedigen insats.
Skrtel – Stod upp bra matchen igenom trots att flera andra i backlinjen tvingades utgå på grund av skador.
Agger – Stark insats tills han gick bort sig i situationen där han blev skadad.
Johnson – Gjorde en bra match på sin kant. Fick oturligt straff mot sig, då han egentligen inte gjorde mer på Valencia än vad han själv råkat ut för (utan att få straff…) i offensivt straffområde.

Allen – Fortsätter att vara rörlig och finurlig, även om han gjorde fler felpassningar än vanligt.
Gerrard – Var den pådrivare som han måste vara. Gjorde ett snyggt mål.
Shelvey – Helt okej insats, men blev utvisad strax innan halvtid. Märkligt att Evans kom undan utan kort. Hade kanske sluppit det röda om han hade filmat i situationen.

Borini – Väldigt smarta löpningar, men likväl väldigt dåliga beslut på planens sista tredjedel. Utbytt i paus.
Suarez – Hittade ofta bra ytor och hade även några smarta passningar, men fick inte riktigt till det till 100%.
Sterling – Utgjorde som vanligt ett hot på sin kant. Skulle dock önska att han kom till avslut oftare.

Suso – Kom in i paus och var bekväm med bollen, dock utan att direkt briljera. Lovande debut och såg inte ut att vara tagen av stundens allvar.
Henderson – Kom in och tillförde löpvilja och stabilitet på mittfältet, men känslan var ändå att Sterling borde ha varit kvar på planen istället.
Carragher – Spelade för kort tid för att kunna bedömas.