Liverpool hoppar upp på en sjätte plats i tabellen efter att ha besegrat Swansea med 1-0 på Anfield.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Mignolet, Clyne, Skrtel, Lovren, Moreno, Can, Milner, Lallana, Ibe(95), Firmino(64), Benteke(71)

Liverpools bänk: Bogdan, Toure(95), Henderson(64), Sturridge(71), Allen, Origi, Randall

Swanseas startelva: Fabianski, Naughton, Bartley, Williams (c), Taylor, Britton(65), Ki Sung-Yueng, Sigurdsson, Routledge(72), Ayew, Éder(69)

Swanseas bänk: Nordfeldt, Rangel, Fernandez, Cork(65), Grimes, Montero(72), Gomis(69)

Matchreferat:

Liverpool tog en mycket viktig seger mot Swansea efter att James Milner placerat in matchens enda mål med en straff framför The Kop i mitten av den andra halvleken.

Hemmalaget inledde matchen oerhört starkt och tog tag i taktpinnen direkt från start. Det var Liverpool för hela slanten under de inledande 25-30 minuterna när bortalaget inte ens kunde ta sig över mittlinjen. Swanseatränaren Garry Monk vankade fram och tillbaka vid sidlinjen och såg oroligt på när de röda var som bålgetingar över sina motståndare och pressade dem oerhört högt och vann bollen gång på gång i ett tidigt skede. Den hetaste chansen i hela matchen kom redan efter sex minuter när Jordon Ibe, som var livlig matchen igenom, störtade fri mot mål och där Kyle Bartley på något mirakulöst sätt lyckades rensa bollen med en väldans kraft i egen stolpe och ut.

I övrigt var matchen relativt händelsefattig trots spelövertag för Liverpools del och det dröjde egentligen till den 61:a minuten innan nästa heta chans då Jordon Ibe tryckte upp ett inlägg på Neil Taylors arm i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Milner gjorde som sagt inga misstag och bombade in straffen rakt upp i nättaket. Just nämnde Milner fick även en chans att göra 2-0 i den 74:e minuten, men vänsterskottet en bit in i straffområdet gick precis utanför Fabianskis vänstra stolpe målet och inhoppande Sturridge kunde inte heller nå fram vid andra änden. Swansea pressade efter ledningsmålet ett nervöst Liverpool, men kunde i slutändan inte hota Simon Mignolets med ett enda skott på mål över 90 minuter plus tilläggstid, och hade i ärlighetens namn svårt att skapa några riktigt vettiga chanser överhuvudtaget.

Vinsten innebär att Liverpool hoppar upp på en sjätteplats i tabellen, sex poäng bakom serieledande Manchester City och fyra poäng bakom Arsenal på den så viktiga fjärdeplatsen. Fyra av fem toppkonkurrenter tappade poäng i helgen vilket gör att läget ser något ljusare ut för de röda inför det så viktiga decemberschemat. Just den här veckan får vi njuta extra mycket efter seger mot City, avancemang i Europa och nu även en viktig vinst mot Swansea. Walk on!

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Tog hand om inlägg in i straffområdet på ett fint sätt och lyckades sätta igång spelet snabbare än senast.

Clyne – Försvarade sig väl och stod dessutom för några fina inlägg, synd att de i straffområdet hade kvicksand under fötterna bara.

Skrtel – Solid försvarsinsats och bra fötter på slovaken som visade att han även har en fin uppspelsfot idag.

Lovren – Fin insats av Dejan som gjorde bra ifrån sig under hela matchen.

Moreno – Stod för några viktiga brytningar och var ständigt ett hot i offensiven på sin vänsterkant där Moreno gavs mycket ytor.

Can – Fick förtroendet när Lucas var avstängd och gjorde en riktigt bra insats. Hans långa passningsspel var stundtals magnifikt – mycket bra.

Milner – En gedigen arbetsinsats där Milner var grym i presspelet och för andra matchen i rad tog en stensäker straff – matchvinnare.

Lallana – Kom sällan till de riktigt heta chanserna och lyckades när han väl fick bollen i ett bra läge att driva bort med bollen eller sänka tempot vilket gjorde att chansen försvann. Kan bättre.

Ibe(95) – Mycket lovande insats av vår unge ytter som ständigt var ett hot för Swanseaförsvaret och ställde till med mycket oreda.

Firmino(64) – Visade små små glimtar av klass, men var i det stora hela riktigt svag idag. Byttes också mycket riktigt ut av Klopp.

Benteke(71) – Inte särskilt lyckosam idag även fast han inte hade alltför mycket bollar att jobba med.

Inhoppare:

Henderson(64) – Äntligen tillbaka! Fick igång tempot i passningsspelet och kom in och drev på laget. Kommer bli mycket viktigt framöver!

Sturridge(71) – Ännu ett välkommet återseende. Fick komma in och springa av sig i 20 minuter men hjälpte mer än något annat med att hålla i boll och få tiden att gå.

Toure(95) – Spelade för kort tid för att bedömas.