[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

* * *

Inför matchen:

Nu är det äntligen dags för Premier League att starta! Ligastarten sker på Anfield, som besöks av Stoke.

Liverpool har pratat öppet om hur otroligt viktig en bra säsongsinledning är. Då syftar man naturligtvis i synnerhet på ligaspelet, som onekligen är klubbens absoluta fokus den här säsongen.

Alla bloggläsarna har givetvis superkoll på hemmalagets truppförändringar. Även bortalaget – Stoke – har genomfört en rad förändringar. Den som sticker ut mest är otvivelaktigen managerbytet, där kultförklarade Tony Pulis har lämnat och Mark Hughes hämtats in som ersättare. Det ska onekligen bli spännande att se vad detta kommer att innebära för Stokes spel; troligtvis kommer laget inte att spela sitt grisiga (men ibland ändå lite charmiga…) spel som vi har vant oss vid de senaste säsongerna.

Hughes propagerar färre långbollar och mer spel längs gräset än sin föregångare Pulis, men det finns stora frågetecken kring laget spelare; kommer de verkligen att kunna anpassa sig efter de nya direktiven? Kommer mittbackar som Ryan Shawcross och Robert Huth att kunna undvika att slå mängder av långbollar?

Ja, som ni märker är Stoke – för första gången på flera år – ett lag vars identitet är oklar. Samtidigt har Liverpool för en gång skull skaffat sig en relativt tydlig identitet, då Brendan Rodgers haft mer än ett år på sig att implementera sin spelfilosofi klubben.

Beträffande laget mot Stoke, kan man sedan länge konstatera att Luis Suarez missar matchen på grund av avstängning. Annars är startelvan oklar, men flertalet nyförvärv kommer troligtvis att starta matchen. Allt talar för att Simon Mignolet och Kolo Touré kommer att starta – kanske även Iago Aspas – medan Luis Alberto får nöja sig med en bänkplats, tror jag.

* * *

Laget:

Startelvan: Mignolet, Johnson, Enrique, Toure, Agger, Lucas, Henderson, Gerrard, Coutinho, Aspas(72), Sturridge.

Bänken: Jones, Sterling(72), Wisdom, Ibe, Allen, Borini, Luis Alberto.

Totaal Liverpools ’head-to-head’

Den här matchens ’head-to-head’ blir mellan matchens målvakter Simon Mignolet och Asmir Begovic. Den bosniska målvakten var som bekant aktuell för Liverpool tidigare under sommaren, men i slutändan blev Mignolet den nya burväktaren.

RäddningarNerplockade inläggUtboxningarLyckade passningar
Simon Mignolet61110 av 13
Asmir Begovic9207 av 13

* * *

Matchreferat:

Liverpool lyckades vinna matchen med 1-0 efter ett segermål av Sturridge. Hemmalaget hade ett stort spelmässigt övertag matchen igenom, men det blev sannerligen ingen enkel seger. I den 88:e minuten räddade Mignolet en staff, vilket blev ett matchavgörande ingripande av den debuterande målvakten.

Första halvlek: Liverpool inledde matchen i ett rasande tempo och Stoke hade svårt att hänga med. Trots hemmalagets spelmässiga övertag blev Stoke först med att skapa en riktig het målchans när Huth sköt ett stenhårt skott i ribban. Innan kvarten spelad var det dock kvitterat i ribbträffar, då Tourés nick hittade just ribban.

Liverpool fortsatte att trumma på. Coutinho hittade flertalet fantastiska passningar, men Begovic gjorde några kvalificerade räddningar. I den 37:e minuten lyckades dock inte Stoke och Begovic stå emot när Sturridge satte välförtjänta 1-0 genom ett distansskott.

Andra halvlek: Hemmalaget fortsatte att ha ett stort spelövertag. Med hjälp av teknik, fart och kombinationsspel vaskade man fram många målchanser, men både oförmåga och fenomenalt målvaktsspel av Begovic gjorde att Sturridges mål blev matchens enda. Coutinho var som vanligt regissören – och exempelvis Henderson missade flera finfina chanser.

Det uteblivna 2-0-målet gjorde att man aldrig kunde slappna av. Pulsen höjdes framförallt när Stoke fick straff i den 88:e minuten; som tur var klev Mignolet fram och räddade både straffen och returen!

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Inledde aningen darrigt men spelade upp sig. Gjorde en högklassig räddning i första halvlek, men stod framförallt för en matchavgörande dubbelräddning i den 88:e minuten. Fick en perfekt start på sin LFC-karriär.

Johnson – Spelade offensivt och tvingade Stokes yttermittfältare till att till stor del koncentrera sig på defensivt spel. Kanske inte kom riktigt loss i offensiven, men hade goda intentioner.

Touré – Utstrålade en härlig pondus och fysik matchen igenom. Hade en nick i ribban i första halvlek, och drog på sig en varning i slutet av matchen.

Agger – Överlag en gedigen insats, men borde verkligen inte ha dragit på sig straffen i den 88:e minuten. Måste helt enkelt se till att inte riskera en hands i den situationen.

Enrique – Hade precis som Glen en offensiv utgångsposition. Väldigt nära att bli målskytt i första halvlek, men Begovic gjorde en bra räddning. Slog bort lite väl många inspel/inlägg under matchens sista 20-30 minuter.

Lucas – Stod upp bra mot Stokes fysiska mittfältsspel. Var verkligen orädd i sitt agerande.

Gerrard – Spindeln i nätet på Liverpools mittfält, som dominerade mot Stokes dito. Stod som vanligt för en bra variation i passningsspelet, även om bortalagets defensiva utgångspositioner gjorde att att det inte alltid fanns mängder av utrymme på den offensiva planhalvan.

Henderson – Hade några smarta löpningar, vilka gjorde att Coutinho kunde hitta honom med flertalet smarta passningar. Hade bland annat ett avslut i stolpens insida och även fler chanser. Borde ha gjort mål på åtminstone en av sina chanser.

Coutinho – En fantastisk insats av en fantastisk spelare! Vilka passningar! Enough said.

Sturridge: Borde vara ringrostig, men såg oväntat vass ut. Gjorde mål med en härlig vänsterslägga och hans betydelse – i synnerhet medan Suarez är avstängd – går naturligtvis inte att överskatta.

Aspas (72) – Tillförde mycket energi och stressade Stoke-spelarna på ett bra sätt. Hade några fina kombinationsspel och kändes vass i straffområdet, men skulle kunna bli noggrannare i sitt spel i övriga delar av planen.

Inhoppare:
Sterling (72) – Gjorde ett piggt inhopp, men drog orutinerat på sig en onödig frispark på defensiv planhalva i slutet av matchen.

* * *

Pigge:

* * * Philippe Coutinho – Den fantastiska brassen såg fantastisk ut och slog fantastiska djupledspassningar matchen igenom. Vilken fantastisk spelare!

* * Simon Mignolet – STOR Matchvinnare och självklar tvåa på Piggelistan. Såg skakig ut inledningsvis, men höll till slut nollan efter en grym straffräddning plus räddning på efterföljande retur. Otrolig start på sin LFC-karriär och jag kommer spela ’He’s a keeper a Belgian keeper, he’s Simon Mignoleeet…a Mignolet a Mignolet…’ resten av dagen och natten.

* Daniel Sturridge – I frånvaron av Suarez så behövde någon kliva fram och visa framfötterna – det gjorde Sturridge när han satte ett mycket snyggt 1-0 mål som gav Liverpool vinsten vi alla hoppats på.

Det fanns många i den röda tröjan som fightades om den sista piggen. Spelare som Kolo Toure, Steven Gerrard och Jordan Henderson ska ha stor eloge för deras insatser idag.

Iskalle:

Det var många som satte hjärtat i halsgropen när den nytillsatte vice lagkaptenen Daniel Agger drog på sig en straff i absolut sista minuten av matchen. Here we go again var det säkert många som tänkte. Om Liverpool ska ha någon sorts chans på fjärdeplatsen så måste man göra sig av med dessa enkla misstag och döda matcherna betydligt tidigare!