* Statistiken är hämtad från Whoscored

* * *

Matchreferat:

Det var en synnerligen stabil match vi fick se av de röda borta mot Crystal Palace. För en gång måste man säga då Liverpool innan dagens match inte hade vunnit på Selhurst Park sedan 1997, och som medfört många tårar bland Liverpoolfansen. Inte minst förra säsongen då man misslyckades med att döda en redan avgjord match.

Det skulle inte heller börja bra den här gången efter att Skrtel stått för en svag bakåtnick där Liverpools nemesis Dwight Gayle befann sig och nickade på Mignolet som gjorde en fin räddning, men som sedan inte kunde stå emot den förre United-talangen Frazier Campbells retur. 1-0 Palace efter 15 minuter och Selhurst Park-spöket fortsatte att ställa till bekymmer. Liverpool skulle dock fortsätta att pressa på och hade hela tiden ett starkt grepp om matchen i form av ett totalt överlägset bollinnehav. Den bästa chansen i första halvlek skulle komma då Daniel Sturridge brutit sig loss i straffområdet och blivit krokad och neddragen av Palaceförsvarare, men där domaren av någon märklig anledning valde att fria. Den sista chansen i halvleken skulle dock gå till hemmalaget efter att Skrtel ännu en gång kommit på mellanhand och Dwight Gayle kom fri med Mignolet, men belgaren var snabbt ute och kunde stå för en viktig räddning som höll kvar Liverpool i matchen, 1-0 till Palace i halvtid.

Den andra halvleken började med att Brendan Rodgers bytte in Balotelli istället för Markovic. Det skulle visa sig bli ett viktigt byte. För precis som i den första halvleken så var det bortalaget som styrde spakarna fullständigt och till slut kom också belöningen efter att kaptenen för dagen, Jordan Henderson, smekte fram en passning till Sturridge som drog till direkt på volley och in i mål bakom en chanslös Speroni, 1-1 Liverpool. Efter målet fortsatte man att trumma på och efter att Mario Balotelli tagit tag i bollen, dribblat förbi ett par försvarare och sedan blivit fälld precis i utkanten så straffområdet så blev det ett väldigt bra frisparksläge. Frisparken tog italienaren hand om själv och dunkade iväg en stenhård boll på mål som Speroni inte kunde hålla, och där en framstörtande Adam Lallana kunde raka in 1-2 – ett synnerligen rättvist resultat med tanke på matchbilden vid det laget. Crystal Palace var md tanke på detta tvungna att flytta fram trupperna och gjorde detta genom att framförallt skapa några hörnor i rad där Liverpool agerat lite panikartat. Man blev även under en period 10 man på planen efter att Sakho fallit ihop, tagit sig mot revbenen och blivit liggandes i straffområdet. Efter en kortare läkarbehandling kunde fransmannen dock spela vidare matchen.

Bortalaget fortsatte att styra matchen även fast Palace stack upp i några vassa kontringar, och Brendan Rodgers bestämde sig därför att byta ut Coutinho och Sturridge mot Lovren och Lambert – ett taktiskt defensivt byte som skickade tydliga signaler till laget om att stänga matchen, och det var precis vad man gjorde. För efter bytet i den 78:e minuten så höll man i bollen i laget på ett mycket effektivt sätt och Palace kunde helt enkelt inte ta bollen ifrån ett väl spelande Liverpool. Matchklockan tickade snabbt upp emot 90, men hemmalaget hade egentligen inget att komma med i sin slutforcering och det blir därför Liverpool som går vidare till kvartsfinal i FA-cupen. Vilka motståndet blir i nästa omgång får vi se under måndagens lottning.

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Väldigt väldigt bra, räddade Liverpool vid ställning 1-0 då Gayle kom fri. Förtjänar även beröm för hur han hanterade sina utboxningar vid fasta situationer och inlägg.

Skrtel – Varit felfri de senaste veckorna, men idag stod han för ett par misstag som kunde blivit förödande.

Can – Tåget tuffar vidare och inget kan stoppa det tyska expresståget när han går fram.

Sakho – Tror det var många som satte hjärtat i halsgropen när ’Mama’ blev liggande och tog sig mot revbenen. Men spelade vidare och var både bra i uppspel samt i duellspelet.

Allen – Äntligen skulle man väl kunna säga. Walesaren var utmärkt i det possession-inriktade spel som Liverpool spelade idag.

Henderson – Utmärkt assist fram till Sturridge kvittering och i övrigt en väldigt övertygande insats.

Moreno – Stod för matchens höjdpunkt – dansen!

Markovic – Gör mycket rätt fram tills avslutningsögonblicken där han är direkt svag, tyvärr.

Coutinho – Hade några heta skott i matchen men var annars ganska slätstruken. Fick en välförtjänt vila de sista 15 minuterna efter den senaste tidens tuffa matchande.

Lallana – Matchvinnare efter en mycket fin löpning fram på frisparksreturen. Kul att se och bra för självförtroendet efter skadeuppehållet!

Sturridge – Hade kanske inte den mest övertygande matchen i sin karriär, men borde fått en straff och stod även för ett mål. Ser fram emot när Danny är i form…

Inhoppare:

Balotelli(46) – Stod för ett mycket fint inhopp. Jobbade hårt i defensiven, höll fast bollen när Liverpool slog långt och slog den stenhårda frisparken fram till 1-2. Bra!

Lovren(78) – Gjorde ett stabilt inhopp men hade inte särskilt mycket att göra då Liverpool kontrollerade matchen fullständigt.

Lambert(78) – Kom in sista 12 och spelade kombinerade bra med Balotelli på topp.