Efter en straff i slutsekunderna lyckades Liverpool (äntligen) knipa segern på Selhurst Park och kunde resa hem till Merseyside med tre sköna poäng. Mycket efter matchen kom att handla om just straffens vara eller icke vara – var det straff? Diskutera gärna i kommentarsfältet och lägg din röst i Twitter-omröstningen!

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Mignolet, Flanagan(61), Lovren, Sakho, Moreno, Henderson, Can, Milner(62), Lallana, Firmino(88), Origi(80)

Liverpools bänk: Ward, Toure(88), Clyne, Allen, Coutinho(61), Sturridge, Benteke(80)

Crystal Palace startelva: McCarthy; Ward, Dann, Delaney, Souare; Zaha, Jedinak (c), Cabaye(70), Ledley(82), Bolasie; Adebayor(82)

Crystal Palace bänk: Speroni, Kelly, Lee, Mutch(70), Sako(82), Chamakh, Gayle(82)

Matchfakta:

Crystal Palace – Liverpool 1-2 (0-0, 1-2)

Matchreferat:

Det är dom små detaljerna som avgör brukar det heta, och idag kan man lugnt säga att det var dom små detaljerna som fällde avgörandet på Selhurst Park. I den första halvleken var Liverpool ett riktigt mediokert lag som inte lyckades skapa ett smack framåt, inte ens ett enda skott på mål mäktade man med, och bakåt såg Adebayor stundtals ut som en världsklassanfallare. Bland annat lyckades den gänglige anfallaren utnyttja ett sovande LFC-försvar genom att pricka ribban redan efter 11 minuters spel. Palace kontringar höll väldigt hög klass i den första halvleken och det var därför något överraskande att resultatet i halvtid bara var oavgjort, 0-0.

I den andra skulle dock det där målet som legat i luften i hela första halvlek komma omgående. För efter en tilltrasslad fast situation (den har man inte hört förut) så kunde Liverpoolförsvaret inte rensa bort bollen en, två och tre gånger innan bollen till slut landade hos Ledley som kunde skjuta in det välförtjänta 1-0 målet till hemmalaget efter 48 minuter. Läget skulle dock bli än mer prekärt för Liverpool som efter en idiottackling av James Milner långt ner på Palace planhalva lyckades dra på sig sitt andra gula kort i matchen och sedermera fick lämna planen redan i den 62:a minuten. Detta skulle dock visa sig bli vändningen för bortalagets sida. Philippe Coutinho, som bytts in minuten innan Milners utvisning lyckades få lite mer fart på offensiven och gjorde att medspelarna runt sig helt plötsligt började ta lite egna initiativ. Spelare som Lallana och Firmino som varit osynliga fram tills dess, lyckades vaska fram lite halvchanser som gjorde att den (fram tills dess) sysslolöse McCarthy i Palace-målet fick börja jobba. Det var sedan just McCarthy som skulle passa fram till Liverpools kvittering. Den duktige ensamme anfallaren på topp, Origi satte press på McCarthy vid en bakåtpass, och samtidigt som McCarthy ska skyffla iväg rensningen så halkar han, vilket blir till en perfekt passning ut till en fri Firmino som kan ta med sig bollen in i straffområdet och rulla in 1-1 under armen på Palace-målvakten. En gåva från McCarthy, men vaket av Origi och framförallt Firmino.

Det skulle dock bli än roligare för Liverpools del. I den 80:e minuten kom Benteke in och fick bara efter några sekunder en het chans att sätta ledningsmålet på hörna, men belgarens bredsida lurade inte McCarthy den gången. Bortalaget hade i och med Milners utvisning knutit näven och spelade helt plötsligt ut en helt annan fotboll än man lyckats visa upp med elva man på banan. Med 87 minuter på klockan lyckades Alberto Moreno träffa insidan av stolpen efter spanjoren dragit till med vänstern i kanten av straffområdet, och med det skottet bara varit några millimeter från att ge sitt lag ledningen. Christian Benteke hade även han återigen chansen i den 92:a minuten att avgöra efter en fin passning i djupled från Coutinho men ett avslut som inte lyckades lura McCarthy.

Till sist skulle däremot de där små detaljerna avgöra och i de allra sista flämtade slutsekunderna av matchen skulle Benteke få bollen i straffområdet och efter en duell med Delaney gå ner, och där den assisterande var säker på sin sak, straff Liverpool. På reprisbilderna är det svårt att se hur mycket Delaney faktiskt stör Benteke, men att det är kontakt spelarna emellan går åtminstone att utläsa ur reprisbilderna i efterhand. Hursomhelst, med matchens sista spark får Benteke ansvaret att ta straffen och rullar hur kyligt som helst in bollen med en enkel bredsida och slutresultatet skrivs därför till 1-2. Snacket efter matchen kom såklart mycket att handla om straff eller inte, och åsikterna handlade mycket till en början om huruvida belgaren filmade eller inte, något som exempelvis Palace-tränaren Alan Pardew var väldigt tydlig med efter matchen. Klart är dock att Liverpool ä-n-t-l-i-g-e-n lyckas besegra Crystal Palace och fortsatt befinner sig sex poäng bakom Manchester City i racet om fjärdeplatsen. Walk on!

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Modig insats, vågade gå in i situationer som han normalt sett hade backat ur. En finfin insats av Mignolet som höll Liverpool kvar i matchen i första halvlek.

Flanagan(61) – Svajig inledning av matchen och var ofta den svaga länken i defensiven. Utbytt i förmån för Coutinho när Klopp skiftade spelsystem.

Lovren – En fulländad insats av kroaten som både var stabil i defensiven mot Adebayor och även var lyckosam när han helt plötsligt fick ansvar över hela högerflanken.

Sakho – Låg vissa gånger alldeles för långt ifrån sina motståndare, men fick till några viktiga brytningar som i slutändan ger honom godkänt i slutbetyg.

Moreno – Bästa insatsen från spanjoren på länge, även fast han var ute och svingade i defensiven vid några tillfällen. I offensiven svingade han också med vänsterdojan och hade otur som inte blev målskytt med ett vackert skott i slutet av matchen.

Henderson – Lyckades skapa mycket lite i offensiv tredjedel och var inte särskilt inflytelserik på mittfältet överhuvudtaget.

Can – Ännu en fin insats på mittfältet även fast det inte var en lika dominant insats som mot Manchester City senast. Lyckades städa undan mycket framför backlinjen när Milner fick kliva av.

Milner(62) – Hjärnsläpp x2 – James borde veta bättre än att dra på sig två så onödiga varningar som vilken annan dag som helst hade inneburit torsk för sitt lag.

Lallana – Osynlig i stora delar av matchen, men började komma till liv efter Coutinho kom in och gav honom större utrymme att hitta på något.

Firmino(88) – Harig i försvarsspelet när han vände ryggen åt bollen när Ledley kunde ta ledningen. Lyckades dock ta revansch genom att kyligt placera in kvitteringen. Inte en av hans bättre insatser i det stora hela och hade svårt att borra sig igenom Palace försvar.

Origi(80) – Visade mycket vilja och det syns att han tagit stora kliv framåt under Klopp med att hitta rätt positioner, dra in bollar och sniffa fram målchanser. Fick dock inte det understödet han borde förvänta sig från mittfältet och hade därför en inte alltför enkel uppgift på topp.

Inhoppare:

Coutinho(61) – Lyckades få liv i Liverpools hopplösa offensiv. En stor faktor, om inte den största till Liverpools vändning idag.

Benteke(80) – Trots ett oerhört kort inhopp lyckades Big Ben skapa förvånansvärt mycket, kunde blivit målskytt x3. Matchvinnare genom sin straffvinst och sedan hur kylig som helst vid själva straffsparken!

Toure(88) – Han kom in, han vann. Precis som senast alltså.