Vad kommer Storbritanniens uttåg ur EU att innebära för Premier League på sikt?

Det kortfattade svaret på frågan är: Ingen vet. Ingen vet ännu hur förutsättningarna kommer att se ut. Först när Storbritannien och EU har kommit överens om villkoren för uttåget vet vi. Först då får det engelska fotbollsförbundet reda på vilka förutsättningar som finns när de ska utforma sina egna regler utifrån vilka klubbarna i det engelska ligasystemet jobbar utefter.

Den fria rörligheten inom EU har varit ett stort diskussionsämne i Storbritannien under de senaste åren. Det är också just ändrade förutsättningar i rörligheten som kan få konsekvenser för fotbollsklubbarna. Det handlar om minimireglerna för inhemska spelare. Att det ska finnas en minimiregel är egentligen de flesta överens om; såväl UEFA som FA har ju detta i sina bestämmelser. Däremot begränsas regeln i praktiken av att den inte handlar om nationalitet; ”home grown” och ”club trained” handlar inte om nationalitet. Sebastian Larsson är ”home grown” i det engelska ligasystemet, eftersom han var ungdomsproffs i Arsenal. Det går inte att göra på annat sätt inom EU; det vore diskriminering av andra EU-länders medborgare. Med EU satt ut spel är det däremot fritt fram för FA att kräva ett vissa antal engelsmän/britter i klubbarna, förutsatt att Storbritannien och EU inte kommer överens om någonting som kan påverka just detta (vilket naturligtvis inte kan uteslutas).

En konsekvens av Brexit kan alltså bli att vi får dras med fler engelsmän i Premier League. Grundtanken vore, precis som i vanliga civila yrken, att en utlänning inte ska ta ett jobb som en engelsman klarar av. Det finns både för- och nackdelar med detta. Kanske skulle en spelare som Riyad Mahrez aldrig ha hamnat i Leicester under dessa regler. Samtidigt kanske spelare som Ashley Williams och Jamie Vardy hade fått chansen i Premier League tidigare under dessa regler. Det är omöjligt att säga.

Det som däremot går att fastställa, enligt min mening, är att kvalitén på Premier League skulle sjunka om antalet utländska spelare blir lägre. Det är uppenbart få fort ”England’s finest” sätter på sig landslagströjorna i VM och EM. Det engelska spelarutbudet erbjuder varken tillräcklig spets eller bredd för att Premier League ska kunna vara en av världens bästa ligor, inte ens om man förutsätter att spetsspelare (motsvarande”experter” inom civila yrken”) får arbetstillstånd. Detta inser naturligtvis alla som kan någonting om fotboll. Klubbägarna, som ju många gånger inte är britter själva, har givetvis inget som helst intresse av att tappa slagkraft i Europa för att några styrelsegubbar i FA ska kunna slå sig på bröstet och vara nöjda över att PL minsann till majoriteten består av brittiska spelare. Det finns även en ekonomisk aspekt för Storbritannien. Framförallt storklubbarna genererar stora intäkter i sina respektive hemstäder. Dessa intäkter kommer garanterat att bli mindre om lagen endast innehåller ett fåtal importspelare och således tappar i kvalitet.

Det går även att driva en tes att fler engelska spelare i Premier League inte skulle resultera i ett starkare engelskt landslag. Just nu får engelska spelare, såväl unga som äldre, fantastiska möjligheter att träna & spela mot och tillsammans med bättre spelare än vad som vore fallet med färre importspelare. Det går att argumentera för att kvalitén gynnar de engelska spelarna.

Sammanfattningsvis kan Brexit mycket väl komma att innebära att FA får större frihet när de beställer vilka regler som ska gälla i de engelska ligasystemen, men de flesta inser nog att de har mer ett förlora än att vinna på att börja göra om reglerna allt för mycket.

6 kommentarer
  1. Jag håller med dig om att kvalitén på ligan skulle sjunka enormt och det skulle enligt mig bli en ganska tråkig liga.
    Men om man ser på hur Tyskland har gjort med olika krav på akademier och inhemska spelare så kanske PL på sikt kan gynnas av Brexit.

    • Kingpin; Men det blir en konstig argumentation att EU-utträdet skulle kunna göra att UK gör som Tyskland… Med tanke på att Tyskland är med i EU.

      Fotbollsutbildningarna/akademierna är ju i grund och botten en kompetensfråga, med eller utan EU. Jag tror inte att FA-styrelsegubbarnas kompetens kommer att förändras iom EU-utträdet.

  2. Uppehållstillstånd regleras via 2 andra avtal iallafall i sverige

    • Glömde säga att däremot inom eu är de fritt men utanför regleras de nationellt

    • Vi vet ju inte riktigt vilka avtal som UK kommer att ingå i, iom att förhandlingarna med EU inte är klara. Ett utgångstips är väl att det kommer bli svårare att flytta till UK eftersom mycket av deras kritik mot EU handlade om den fria rörligheten…

    • Nej inte om vi köper folk från eu då blir de ingen skillnad utanför beror de på landet

Kommentarer är stängda.