[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Match: Tottenham – Liverpool FC (2014-08-31)
Plats: White Hart Lane
Tid: 14.30
TV-sändning: Viasat Fotboll (visas även på Viaplay.se).

PremierLeague

På söndagen spelar Liverpool sin andra stormatch den här säsongen när man åker till London för att ta sig an Tottenham.

Förra säsongens möte på White Hart Lane slutade som bekant i storseger för Liverpool. Jag minns hur Reds fullkomligt mosade ett taktiskt naivt Spurs, som verkligen såg ut som ett splittrat lag. Överkörningen blev också Andre Villas-Boas sista match i Londonklubben. Precis som så många andra tränare fick portugisen sparken av Daniel Levy.

Många har varit oroliga över att Liverpool kommer att bli ”den här säsongens Spurs”. Den gemensamma nämnaren är naturligtvis försäljningarna av världsklasspelarna Luis Suarez och Gareth Bale, samt att man har köpt in ett stort antal spelare – men där slutar egentligen likheterna. Enligt min mening är Liverpools rekryteringar överlag betydligt bättre, samtidigt som Brendan Rodgers har skapat en välbehövlig kontinuitet i klubben. Den kontinuiteten hade (och har fortfarande…) inte Spurs på samma sätt. Detta illustrerades när AVB fick sparken – för ingen kan väl tänka sig att Rodgers skulle kunna få sparken efter en svag första halva av säsongen? Liverpools nyförvärv kommer till en stabil klubb och ett sammansvetsat A-lag som även har en spelmässig grund att stå på. Det är också just därför som Liverpool vågar chansa med den senaste värvningen Mario Balotelli – just eftersom man har goda förusättningar att kunna få in nya spelare i såväl gruppen som spelet på ett smidigt sätt.

Spurs halsbränna i förra sommarens transferfönster har gjort att man har legat lågt i sommarens dito. Ifjol värvade man spelare utan PL-erfarenhet. Nu är tendensen att de har värderat inhemsk erfarenhet högre. Klubben har införskaffat Michel Vorm och Ben Davies (båda Swansea), Eric Dier (Sporting) samt Federico Fazio (Sevilla). Dier har visserligen gjort en stark säsongsinledning, men min gissning är att endast Fazio kommer att bli en verklig nyckelspelare på kort sikt av sommarens nyförvärv. Den viktigaste rekryteringen är förstås Mauricio Pochettino, som till skillnad från naiva managers (AVB, Sherwood) och rena muppar till managers (läs Harry Redknapp) är en fräsch manager med en tydlig och i PL-sammanhang välfungerande spelidé. Av förra sommarens nyförvärv var det egentligen bara Christian Eriksen som lyckades. Den svindyra enigman Erik Lamela var mestadels skadad, men är en spelare som visade oerhört stor potential i både River Plate och AS Roma. Om Pochettino kan få fart på Lamela är mycket vunnet för Spurs.

Pochettino

Både Liverpool och Spurs har haft hyggliga säsongsinledningar. Liverpool vann som bekant med 2-1 mot Southampton, men fick se sig besegrade med 3-1 mot ett hypereffektivt Manchester City. Då fungerade inte försvarsspelet fullt ut för Liverpool och man kunde se att backlinjen ännu inte är helt samspelt. Man ska dock komma ihåg att motståndet i form av Man City var en väldigt offensivt skicklig motståndare som antagligen kommer att göra flest mål i ligan den här säsongen. Med all respekt för Spurs, håller inte deras offensiv i närheten av lika hög klass som Citys dito.

Spurs har vunnit sina två första matcher, men har inte direkt ställts mot topplag, om man säger så. 1-0 på bortaplan mot West Ham följdes upp av en 4-0-hemmaseger mot ett uruselt QPR. Visst ger segrarna Spurs vind i seglen, men det är egentligen först mot Liverpool som en riktigt kvalificerad motståndare står på andra sidan planen.

Kommer Pochettino att beordra ett högt presspel mot Liverpool? Då riskerar laget att åka på spelvändningar, vilket knappast blir lätt mot motståndare som Sterling, Sturridge och Coutinho. Den sistnämnde har haft en mindre bra säsongsinledning, men brukar vara den som iscensätter Liverpools fruktade kontringsspel.

Johnson_2

Liverpool råkade ut för flertalet skador mot City. Glen Johnson är dock den enda spelaren som definitivt kommer att missa Spursmatchen. Eftersom även Jon Flanagan är borta kommer Javi Manquillo troligtvis att knipa högerbackspositionen mot Spurs.

The Liverpool Echo rapporterar att varken Martin Skrtel (knä) och Alberto Moreno (fot) har tränat sedan matchen på Etihad Stadium, men båda kan komma att spela söndagens match. Däremot har José Enrique tränat denna vecka och kan starta om Moreno inte kommer till spel – och att Mamadou Sakho kommer att göra säsongsdebut om Skrtel inte kan delta.

Lazar Markovic gjorde ett piggt inhopp mot City och det ska bli intressant att se om man spelar mot Spurs. Dessutom har Rodgers bekräftat att Adam Lallana definitivt kommer att ingå i truppen och managern påpekar även att den tidigare Southamptonkaptenen har sett bra ut på träning. Rodgers har även berömt Mario Balotellis insatser på träningarna och mycket talar för att italienaren kommer att göra sin Liverpooldebut mot Spurs.

Kommer Rodgers att återgå till två anfallare i och med Balotellis inträde? Det ska bli mycket intressant att se hur Rodgers väljer att mönstra laget. Nu finns en betydligt större mängd toppspelare att tillgå, vilket innebär att Rodgers får att allt roligare (och svårare!) jobb när han ska ta ut startelvan. Då syftar jag framförallt på de offensiva positionerna.

Hur tycker du att Liverpool ska spela mot Spurs?

* * *

Speltips till matchen från Spelbloggare.se:

Speltips: Över 2,5 mål
Odds. 1,66

Hela speltipset med motivering publiceras på Spelbloggare.se under lördagskvällen.

2 kommentarer
  1. Så här tycker jag vi ställer upp mot Spurs.

    Mignolet
    Manquillo – Skrtel – Lovren – Moreno
    Gerrard
    Can – Hendersson
    Sterling
    Sturridge – Balotelli

    Jones
    Sakho
    Enrique
    Allen
    Lallana
    Coutinho
    Lambert

Kommentarer är stängda.